Startpagina Klimaat

"Men kan niet elke bodemmaatregel oppikken in elk bedrijf, het blijft maatwerk"

Een goede bodemkwaliteit draagt bij aan een klimaatrobuuste landbouw. De Vlaamse bodem moet echter beter, dat blijkt al jaren. Een landbouwer heeft daarvoor een heel palet aan maatregelen ter beschikking. In het algemeen zijn er 3 aspecten van bodembeheer waar hij op kan inzetten voor een betere bodemkwaliteit en dus hoger productiepotentieel: gewassenkeuze, bemesting en bodembewerking. Door al die maatregelen ziet de landbouwer immers door de bomen het bos soms niet meer. Wat is nu het meest efficiënt?

I n het kader van klimaatverandering wint bodemkwaliteit aan belang. Meer koolstof opslaan via landbouwbodems betekent minder CO2 als broeikasgas in de atmosfeer. Bovendien draagt meer organische stof en bijgevolg meer koolstof in de bodem bij aan een gezonde bodem met een goede structuur. Dat laatste is belangrijk om erosie tegen te gaan en om de waterhuishouding te optimaliseren. Maatregelen zoals compostgebruik, diep wortelende...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Klimaat

Klimaatneutrale landbouw komt steeds een stapje dichterbij

Klimaat Op de proefboerderij Transfarm van de KU Leuven in Lovenjoel werden diverse nieuwe technieken voorgesteld die landbouwers zullen klaarstomen naar een klimaatneutraal 2050. De KU Leuven werkt hiervoor nauw samen met Boerenbond in het Europese project HyperFarm.
Meer artikelen bekijken