Startpagina Actueel

24 landen hebben hun markten gesloten voor Belgisch pluimvee(vlees)

Uit een antwoord van federaal landbouwminister David Clarinval aan Leen Dierick, federaal parlementslid voor CD&V, blijkt dat 7 extra landen hun markten voor Belgisch pluimvee(vlees) als gevolg van de vogelgriep hebben gesloten. Het totaal aantal landen staat daarmee op 24.

Leestijd : 1 min

Sinds eind verleden jaar zijn in ons land besmettingshaarden van het vogelgriepvirus opgedoken. De economische schade is niet te overschatten. Na de eerdere 17 hebben nu 7 bijkomende landen hun markten geheel of gedeeltelijk voor Belgisch pluimvee(vlees) gesloten.

Hoop leeft op vrije status

“Ik betreur dat de minister hierover niet eerder naar de sector heeft gecommuniceerd”, stelt Leen Dierick. Over welke landen het precies gaat, is ook niet duidelijk. Positief is dan wel weer dat het FAVV een zelfverklaring heeft ingediend bij de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE), waarmee ons land weer de vrije status voor het hoog pathogene vogelgriep type H5 bij commercieel pluimvee claimt.

Leen Dierick pleit voor een meer Europese aanpak. “Enkel crisismanagement bij een uitbraak is niet voldoende. We moeten de circulatie van het virus in Europa een halt toeroepen.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Startschot zevende editie Week van de Korte Keten bij Bilzense aspergehoeve

Korte Keten Het startschot van de zevende editie van de Week van de Korte Keten (18-26 mei) werd donderdag 16 mei gegeven op de Bilzense Aspergehoeve Hertenveld. In het bijzijn van de minister van Landbouw en de gedeputeerde voor Landbouw en Platteland van de provincie Limburg werd een overzicht gegeven van de meest recente stand van zaken in de korte keten in Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken