Startpagina Actueel

Demir wil lokale besturen overtuigen te ontharden

De wateroverlast van de voorbije weken bewees de noodzaak aan buffer- en wachtbekkens op de juiste locaties in Vlaanderen, maar ook de ontharding van onze steden en gemeenten is een belangrijk deel van de oplossing. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir trekt via de Blue Deal 15 miljoen euro uit om lokale besturen te overtuigen om bestaande verhardingen in het openbaar domein uit te breken, waar dat kan, en zo ruimte te maken voor meer groen en waterinfiltratie.

Leestijd : 2 min

Lokale besturen leveren omgevingsvergunningen af en staan zelf in voor het inrichten van hun openbaar domein. Om hen warm te maken om een voorbeeldfunctie op te nemen rond ontharding en groenblauwe dooradering in onze dorpskernen gaat Vlaanderen helpen de meest ambitieuze en impactrijke onthardingsinvesteringen te realiseren, zegt Demir, die daarvoor via departement Omgeving 15 miljoen euro uittrekt.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir kondigde vorig jaar al aan 50 miljoen euro te investeren om extra buffer- en wachtbekkens aan te leggen of bestaande infrastructuur te verbeteren in die gebieden waar de wateroverlast te groot is. De extreme regenval van de afgelopen dagen en de gevolgen ervan bewijzen de noodzaak van die investeringen.

“Maar extra buffer- en wachtbekkens alleen zijn niet de oplossing”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Vlaanderen is één van de meest verharde gebieden van Europa: vandaag is 16% van de oppervlakte verhard, wat het risico op overstromingen in de hand kan werken. Investeren in ruimte voor water én in ontharding is dan ook investeren in minder waterproblemen. Als we in onze pleinen en straten, steden en gemeenten water nergens de kans geven om in de grond te infiltreren, creëren we net de wateroverlast die vele mensen treft.”

Ontharden is het fysisch wegnemen van verharding op het terrein: het afbreken van een gebouw of het verwijderen van asfalt, zodat de bodem weer doorlaatbaar wordt en verschillende andere natuurlijke functies weer toelaat.

“Als gevolg van de klimaatverandering zullen we vaker te kampen hebben met extremere weersomstandigheden”, weet ook Demir. “Om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen die nieuwe realiteit met lange periodes van droogte afgewisseld door hevige regenval op heel korte tijd, hebben we de Blue Deal in het leven geroepen. Mee investeren in ontharden, waar dat mogelijk is, maakt daar een onlosmakelijk deel van uit”, besluit de minister.

Meer info via www.vlaanderenbreektuit.be.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken