Startpagina Edito

Edito: Bijkomende regelgeving of werkbaar instrument?

Een nieuwe Pachtwet komt met vertraging op ons af. We lezen in de voorstellen heel wat goede zaken. Tegelijk kan de vernieuwing een valkuil met zich meebrengen door bijkomende ‘voorwaarden’ op te leggen. Boeren wachten op een werkbaar instrument dat hun toekomst verankert, niet op meer regelgeving en rompslomp!

De ambitie voor een nieuwe Pachtwet is niet nieuw, een vorige legislatuur vond geen akkoord, maar nu lijkt dat wel te lukken (zie p.4 en p.5). Goed is dat de neuzen van de Vlaamse regeringspartners ongeveer in dezelfde richting wijzen. Tegelijk lijken ze echter een lijstje met ‘bijkomende voorwaarden’ erbij te sleuren, met name op vlak van teeltkeuze, goede landbouwpraktijk, erosie, invulling GLB, biolandbouw, teelttechniek, enzovoort. De vernieuwing van de Pachtwet begint zo op het startschot te lijken voor extra eisen voor de boer of...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: (H)eerlijk dichtbij, maar... voor de consument soms te veraf

Edito Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ – dit jaar van 18 tot 26 mei – zetten weer heel wat producenten hun aanbod aan (h)eerlijke producten extra in de kijker. Verser kunnen de producten niet op je bord belanden, maar toch raakt die consument niet altijd meer op het boerenerf.
Meer artikelen bekijken