Hoog pathogene vogelgriep vastgesteld bij vogelhandelaar in Menen

In de beschermingszone (3 km) dienen alle vogels in stallen, gebouwen of hokken opgesloten te worden.
In de beschermingszone (3 km) dienen alle vogels in stallen, gebouwen of hokken opgesloten te worden. - Foto: LBL

Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km rond de besmettingshaard ingesteld. Omdat het gehouden vogels betreft - en niet om pluimvee - heeft deze besmetting geen impact op de ziektevrije status voor hoogpathogene vogelgriep bij pluimvee. Ons land herwon de ziektevrije status op internationaal niveau op 16 augustus bij de Wereldorganisatie voor dierengezondheid (OIE), aldus het FAVV.

In de beschermingszone (3 km) dienen alle vogels in stallen, gebouwen of hokken opgesloten te worden. Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is verboden, doorvoer door de zone is wel toegelaten. Ook verzamelingen van vogels zijn verboden. Bovendien moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur, en elke inwoner met pluimvee of vogels binnen de 48 uur, een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. In de bewakingszone (10 km) is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden, doorvoer door de zone is wel toegelaten. Ook verzamelingen van vogels zijn verboden.

Bovendien moet elke professionele pluimveehouder in deze zone binnen de 72 uur een inventaris opmaken waarin aangeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. Het virus dat momenteel, en de afgelopen jaren, circuleert is niet overdraagbaar op mensen. De consument loopt geen enkel risico. Het vlees en de eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden geconsumeerd, besluit het FAVV.

Belga

Meest recent

Meest recent