Startpagina Akkerbouw

Plasmareactor UAntwerpen kan productie kunstmest een pak duurzamer maken

Chemici van de Universiteit Antwerpen hebben een methode ontwikkeld om op een duurzame manier aan stikstoffixatie te doen. Door voor dat proces een plasmareactor in te schakelen, zou de industriële productie van kunstmest minder belastend voor het milieu kunnen worden.

Bij stikstoffixatie worden niet-reactieve stikstofmoleculen uit de lucht omgezet naar eenvoudige, reactieve stikstofcomponenten. Dat proces is nodig bij de productie van onder meer kunstmeststoffen. De huidige methode die daarvoor gebruikt wordt, het zogenaamde Haber-Bosch-proces, is enorm energieverslindend: bijna drie  % van de wereldwijde aardgasproductie wordt hiervoor aangewend en het is verantwoordelijk voor meer dan 300 miljoen ton CO2 per jaar.

Duurzaam alternatief...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Onderzoek toont impact van metalen op landbouwbodem

Akkerbouw Metalen en hormoonverstorende stoffen, zoals oestrogenen, vormen een reëel risico voor de duurzaamheid van landbouw en waterbeheer in Europa. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van de Chinese milieuwetenschapper Yuwei Jia aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Meer artikelen bekijken