Startpagina Agritechnica

1 gouden medaille, 16 zilveren op Agritechnica 2022

DLG, de organisator van Agritechnica, maakte in aanloop naar hun beurs de winnaars van de Agritechnica Innovation Awards bekend.

Leestijd : 6 min

164 inzendingen werd beoordeeld en dit leidde tot de uitreiking van 1 gouden medaille en 16 zilveren.

Gouden Nexat systeemtractor

De gouden medaille werd toegekend aan de systeemtractor van Nexat. Dit is eigenlijk een werktuigendrager die gebruikt kan worden voor alle werkzaamheden in de gewasproductie, van grondbewerking en zaaien tot gewasbescherming en oogstwerkzaamheden. De machines worden niet getrokken maar gedragen door de Nexat systeemtractor. Er is een versie ontworpen die de bodem over een breedte van 12 m kan bewerken. Een groot gedeelte van het veld wordt dus niet bereden, maar volgens beddenteelt bewerkt. Dat resulteert in een hoog opbrengstpotentieel met een goede bodem- en milieubescherming.

Opmerkelijk is dat ook de cabine draaibaar is opgesteld, zo is er steeds goed zicht op het werk én kan de machine in de lengterichting zich over de weg verplaatsen met de cabine op kop.

Krone - ExactUnload.
Krone - ExactUnload. - Foto: Krone

Krone - ExactUnload

Krone kreeg voor de ExactUnload voorziening op zijn GX losbandwagens een zilveren medaille. Deze optie zorgt ervoor dat automatisch de snelheid van de losband wordt aangepast in functie van de ingegeven lengte van de silo. Zo is een egale verdeling van de lading gras of maïs over de silo mogelijk en wordt het verdere verdeel- en aanrijwerk makkelijker.

Continental - AgroSeal.
Continental - AgroSeal. - Foto: Continental

Continental – Agro ContiSeal

Continental ontwierp een oplossing om het probleem van lek gereden landbouwbanden te ondervangen. Met Agro ContiSeal dicht een stroperige polymeer aan de binnenkant van de landbouwband het lek af. Ondanks de schade kan er gewoon met het voertuig gereden worden en kan de band later gerepareerd of vervangen worden.

Claas - Terranimo.
Claas - Terranimo. - Foto: Claas

Claas - Terranimo

Om bodemverdichting tegen te gaan ontwierp Claas een systeem dat direct op een beeldscherm in de cabine laat zien hoe groot het risico op verdichting is onder de huidige omstandigheden. Om dit te berekenen koppels Claas zijn Cemos rijhulpsysteem aan Terranimo. Dat laatste is een instrument dat in heel Europa erkend is om bodembelasting en draagvermogen te simuleren. Doordat de chauffeur ‘live’ een indicatie krijgt van het risico op bodemverdichting kan hij de gepaste maatregelen nemen door zijn activiteiten te stoppen, bandenspanning wijzigen of ballastgewicht aan te passen. Het effect van zijn ingreep is terug onmiddellijk rechtstreeks zichtbaar op zijn boordcomputer.

Fendt - automatische stofafzuiging.
Fendt - automatische stofafzuiging. - Foto: Fendt

Agco/Fendt – automatische stofafzuiging

Fendt ontwikkelde een automatisch stofafzuigsysteem voor zijn luchtfilters die de inlaatlucht richting motor reinigen. Tijdens het werk herkent het systeem de mate van vervuiling van het luchtfilter. Automatisch wordt deze dan gereinigd zonder dat de filters verwijderd moeten worden. Via 2 korte en krachtige drukpulsen aan de binnenzijde van het luchtfilter wordt het vuil naar buiten afgevoerd.

Müthing - CoverSeeder.
Müthing - CoverSeeder. - Foto: Müthing

Müthing – CoverSeeder

Müthing ontwikkelde een nieuw systeem om tussengewassen, zoals groenbedekkers te zaaien en vertrok vanuit zijn klassiek gekende klepelmaaier. Als eerste staat er een eg die aanwezig stro beter verdeeld én fijne grond maakt. De klepelmaaier verkleint vervolgens het stro, gewasresten en stoppels. Door de hoge zuigkracht van de rotor worden de oogstresten dicht bij de grond opgenomen. Dat mengsel dat in beweging is wordt over de zaaibalk getild en erna terug gelost. Het organisch materiaal en het zaaizaad wordt ten slotte aangedrukt door een prismawals.

Rauch - TerraService.
Rauch - TerraService. - Foto: Rauch

Rauch – TerraService

Rauch werkte samen metAgriCircle om een App te ontwikkelen die aangeeft of een perceel berijdbaar is of niet. Achterliggende gedachte is om niet nodeloos naar een veld te rijden, waarop we toch niet aan het werk kunnen. Deze digitale dienstverlening is mee gebaseerd op weersgegevens en machinedata. Het veld wordt in rasters van 10 m opgedeeld om de toegankelijkheid aan te duiden. Zo kan ook snel de ‘natte’ plek in het veld gevonden worden en de bestuurder krijgt een waarschuwing. De toepassing brengt het risico op bodemverdichting mooi in beeld.

Amazone - DirectInject.
Amazone - DirectInject. - Foto: Amazone

Amazone – DirectInject

Directe injectie van gewasbeschermingsmiddelen heeft Amazone nu mogelijk gemaakt bij zijn veldspuiten onder de toepassing DirectInject. Volgens de fabrikant kan zeer snel en makkelijk de dosering aangepast worden. Overschotten aan middelen kunnen eenvoudig terug de originele verpakking in. Als taakkaarten beschikbaar zijn, kan aan plaatsspecifieke behandeling gedaan worden en verhoogt de precisie op het veld nog verder.

Heinrich - Photoheyler.
Heinrich - Photoheyler. - Foto: Heinrich

Heinrich – Photoheyler

Mechanisch onkruid wieden wint steeds meer aan belang. Om beter in de rij te kunnen schoffelen ontwikkelde Planungsbüro Heinrich een cameragestuurd systeem ‘Photoheyler’. Basisvoorwaarde is wel dat er exact gezaaid is. Het camerasysteem detecteert de plantrijen en stuur de hydraulisch verstelbare schoffel aan, maar ook de tractor. Een capaciteit van 1 ha per uur zou mogelijk zijn.

Fasterholt - DL 66 Pro.
Fasterholt - DL 66 Pro. - Foto: Fasterholt

Fasterholt – DL 66 Pro

Het Deense Fasterholt ontwikkelde een nieuwe beregeningsinstallatie waarbij 2 gekende technieken worden gecombineerd, namelijk een mobiele aluminium sproeiboom van 66 m breed en een zelfrijdende haspel. De voordelen van beide methoden worden hier gecombineerd in één machine. Maar belangrijker is nog het uiteindelijke voordeel uit de combinatie van een grote autonomie. Uiteraard afhankelijk van de individuele perceelssituatie, maar theoretisch zou 8 ha te irrigeren vallen zonder de installatie te verplaatsen.

New Holland - OptiSpread.
New Holland - OptiSpread. - Foto: New Holland

New Holland – OptiSpread

Over de volledige breedte en uniform verdeelde stroresten na de maaidorser zijn een vereiste, zeker als er aan minimale bodembewerking of niet kerende technieken wordt gedaan. Als de bestuurder van de maaidorser moet ingrijpen om de verdeling te regelen, is dit heel moeilijk omwille van het stof en uiterst vermoeiend. New Holland heeft hiervoor OptiSpread ontwikkeld een automatisch verdeelsysteem dat rekening houd met de windinvloed en gebruik maakt van 2D-randarsensoren aan beide zijden van de dorser. Voldoet het verdeelpatroon niet meer, dan wordt dit aangepast door de hydraulisch aangedreven stroverdelers aan te passen in toerental.

Claas - Cemos Auto Header.
Claas - Cemos Auto Header. - Foto: Claas

Claas – Cemos Auto Header

Claas merkte dat chauffeurs de exacte afstelling van het maaibord aan een maaidorser vaak uit het oog verloren. Claas gaat dit werk nu uit handen nemen van de bestuurder via zijn Cemos (bestuurdershulpsysteem) dat in functionaliteiten uitgebreid wordt richting het maaibord. Een laserscanner wordt bijgevoegd bovenaan de cabine die mee de gewaslengte in het oog moet houden. Spuitpaden en wendakkers worden ook herkend door het systeem. De hoogte van het maaibord, de positie van de messenbalk en de plaatsing van de haspel worden nu mee bepaald door Cemos Auto Header.

New Holland - Baler Automation.
New Holland - Baler Automation. - Foto: New Holland

New Holland – Big Baler Automation

New Holland heeft een systeem ontwikkeld waarbij de bestuurder het gewenste baalgewicht kan instellen bij een grootpakpers. De technologie, hier Big Baler Automation genoemd, gaat vervolgens de tractorsnelheid aansturen en de instellingen van de grootpakpers. New Holland maakt hiervoor ook gebruik van een sensor die vooraan de tractor staat om de dimensies van het strozwad te bepalen. Het resultaat van dit alles is dat de grootpakpers steeds tegen zijn maximale capaciteit aan kan werken ook bij veranderende veldomstandigheden én dat de bestuurder veel minder vermoeid wordt.

Roboti - RoboVeg.
Roboti - RoboVeg. - Foto: Agro Intelligence

Robotti – RoboVeg

De Robotti autonoom werkende veldrobot is al even gekend, nieuw is de combinatie met een machine om broccoli te oogsten. Via de aftakas van de Robotti kan deze worden aangedreven. De oogstmachine is met 2D camera’s en 3D sensoren uitgerust. Twee robotarmen kunnen rond 6 assen draaien om de broccoli te plukken. Doorgaans zijn 3 seconden nodig om de broccoli te herkennen, plukken en afleggen. Volgens de fabrikant is een capaciteit van 2.400 stuks per uur mogelijk, waar dit bij een manuele oogst slechts bij 300 tot 360 stuks ligt.

Rostelmash - RSM Ok Id.
Rostelmash - RSM Ok Id. - Foto: Rostelmash

Rostelmash – RSM Ok ID

Meerdere autobouwers hebben in hun voertuigen al systemen ingebouwd die vermoeidheid bij de bestuurder detecteert. Rostelmash doet nu hetzelfde in een maaidorser door het gezicht van de bestuurder te scannen. Ook bij dit systeem, RSM Ok ID genaamd, houdt een sensor in de cabine de vermoeidheid in de gaten. Detecteert het systeem dat de bestuurder in slaap valt ofzo, dan krijgt hij een waarschuwingssignaal. Het systeem kan zelfs de machine tot stilstand brengen en een bericht sturen naar de landbouwkundige manager van het bedrijf.

Agtech 2030 - Compaction Prevention System.
Agtech 2030 - Compaction Prevention System. - Foto: Agtech 2030

Agtech 2030 – Compaction Prevention System (CPS)

Het Zweedse Agtech 2030 ontwierp een systeem om bodemverdichting preventief tegen te gaan. Op een kaart komt de ‘bewerkbaarheid’ van een perceel tot uiting. Door een snelle, locatiespecifieke berekening kan het veldwerk vooraf gepland worden en/of kunnen delen van het veld niet bewerkt worden die bereidbaarheid nog niet toe laten.

Reichardt - SIS Remote
Reichardt - SIS Remote - Foto: Reichardt

Reichardt – SIS Remote

SIS Remote van Reichardt is een geïntegreerd besturingssysteem voor het op afstand besturen van autonome landbouwmachines. Het systeem bestaat uit een radiografische besturing en Isobus-automatisering. Volgens de fabrikant voldoet het aan alle veiligheidseisen. In een eerste fase is het toegepast op een werktuigendrager op rupsen die wordt ingezet voor landschapsbeheer, maar de toepassingen kunnen uiteraard verder uitgebreid worden.

Tim Decoster

Lees ook in Agritechnica

Meer artikelen bekijken