Startpagina Actueel

Europa legt voorstellen op tafel voor opschaling van koolstoflandbouw

Europa wil om de effecten van CO2-emissies in evenwicht te brengen, haar afhankelijkheid van fossiele koolstof drastisch verminderen. Meer aandacht zal gaan naar het opschalen van koolstoflandbouw om meer koolstof in de natuur op te slaan. “Dat nieuw verdienmodel moet ook iets opleveren voor de boeren”, reageert EU-parlementslid Tom Vandenkendelaere.

Leestijd : 3 min

Frans Timmermans, uitvoerend vice-voorzitter van de Europese Green Deal stelt dat het verwijderen van koolstof van vitaal belang is om de klimaatverplichtingen binnen handbereik te houden. “ “Samen met scherpe emissiereducties hebben we duurzame oplossingen nodig voor het verwijderen en recyclen van koolstof, die onze economie veerkrachtiger zullen maken en ons zullen helpen zowel de klimaat- als de biodiversiteitscrisis te bestrijden. Nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat koolstofverwijdering geloofwaardig is en het gewenste effect heeft, en helpt om nieuwe kansen te creëren in koolstoflandbouw voor boeren, boswachters en andere landbeheerders.”

Bondgenoten in de strijd tegen klimaatverandering

Janusz Wojciechowski, commissaris voor Landbouw, stelt dat land- en bosbouw bondgenoten zijn in de strijd tegen klimaatverandering. “Ze verzachten de gevolgen ervan door koolstof uit de atmosfeer te verwijderen. Koolstoflandbouw zal de bijdrage van boeren en bosbouwers aan het koolstofarm maken van onze economie versterken, door extra inkomsten voor boeren te verschaffen, terwijl de biodiversiteit wordt beschermd, landbouwbedrijven weerbaarder worden gemaakt tegen natuurrampen en voedselzekerheid wordt gegarandeerd. Onderzoek en innovatie zullen ook bijdragen aan dit doel, door verdere oplossingen te bieden aan boeren en bosbouwers.

Tom Vandenkendelaere, EU-parlementslid, reageert op de voorstellen. “Broeikasgassen hebben de afgelopen eeuw onze industriële welvaart aangewakkerd. De komende decennia zal het aan de basis van de vernietiging van onze planeet liggen als we niet ingrijpen. De kantelbeweging die we moeten maken is duidelijk: minder CO2 in de lucht, meer CO2 in de grond.”

In Vlaanderen wordt minder dan 1% van onze CO2 uitstoot gecapteerd. “Ik vind daarom het initiatief van de Europese Commissie over koolstoflandbouw veelbelovend. Het principe is dat een certificeringssysteem gekoppeld wordt aan koolstof die boeren in hun bodems opslaan. Hierdoor kunnen bedrijven uitstoot compenseren door certificaten te kopen aan boeren die CO2 opslaan. Met dit voorstel kan Europa een positieve stap voorwaarts zetten om koolstofuitstoot te verminderen, koolstof te recycleren en koolstofoplossingen zoals CO2-opvang op grote schaal mogelijk te maken en tegelijk de boer op die manier een extra bron van inkomsten aan te bieden.”

Verdienmodel moet iets opleveren voor de boeren

De Europese Commissie moet echter ook antwoorden bieden op de uitdagingen die hier mee gepaard gaan, vindt Tom Vandenkendelaere. “Ten eerste moet dat verdienmodel echt iets opleveren voor de boeren. Het mag geen extra verplichting worden bovenop alle andere verplichtingen. Ten tweede zal men er voor moeten zorgen dat de koolstof die opgeslagen wordt ook effectief in de bodem blijft. Controle zal nodig en efficiënt moeten zijn, maar de boer mag ook niet beperkt worden in zijn ondernemingsvrijheid. Ten derde zal men er over moeten waken dat er geen goudkoorts ontstaat die de prijs van landbouwgronden omhoog jaagt. Voor jonge boeren is grond nu al bijna onbetaalbaar, zij mogen niet nog meer onder druk komen te staan in hun zoektocht naar vruchtbare grond.”

Vlaanderen neemt reeds de vlucht vooruit. “Er zijn al bedrijven die pogingen ondernemen om het in de markt te zetten met vooral lokale afzet van certificaten. Bovendien kunnen boeren door dankzij de Vlaamse pre-ecoregelingen zelfs nu al experimenteren met koolstoflandbouw. Het kan voor iedereen een positief verhaal worden.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken