Startpagina Actueel

Waterbarometer wapent bedrijven tegen watertekort

Elk bedrijf heeft wel op een of andere manier water nodig. VITO lanceerde de Waterbarometer-tool zodat bedrijven beter inzicht krijgen in hun watermanagement en zo de juiste maatregelen kunnen nemen. De tool is gratis via www.waterbarometer.be.

Leestijd : 2 min

In Vlaanderen leven we in de illusie dat er een overvloed aan water is. Niets is minder waar. Vlaanderen behoort tot de regio's in Europa met de grootste waterschaarste. Die vormt een ernstige bedreiging voor onze economie. Bedrijven zitten met veel vragen. Om hen te helpen de juiste maatregelen te selecteren, lanceert VITO de Waterbarometer-tool.

Inzicht verschaffen

De Waterbarometer verschaft bedrijven inzicht in hun watermanagement en stelt gerichte optimaliseringsacties voor. Een uitgebreide waterbalans met alle waterstromen en gerelateerde kosten wordt visueel gepresenteerd en de risico’s van de waterbronnen worden in kaart gebracht. Tegelijkertijd krijgen de bedrijven een omgevingsanalyse met nabijgelegen alternatieve, duurzame waterbronnen. Voor deze waterbronnen worden ook geschikte zuiveringstechnieken gepresenteerd.

De Waterbarometer tool is een van de projectrealisaties die helpen om de waterrisico’s van bedrijven uit de sectoren van voeding, aquacultuur, textiel en toerisme te reduceren. Deze tool is ontworpen binnen het project SmartWater Use, met financiële steun van VLAIO, gecoördineerd door Flanders’ Food.

De Waterbarometer is gratis

De tool is gratis beschikbaar via www.waterbarometer.be. Na het aanvragen en bevestigen van login en wachtwoord kan het bedrijf aan de slag met de verschillende modules.

Gratis online opleidingssessies helpen de bedrijven op weg. Voor verdere begeleiding kunnen ze steeds terecht bij de projectcoördinator Flanders’ Food.

VITO

Lees ook in Actueel

Campagne #PlantHealth4Life roept op om ambassadeurs van de gezondheid van planten te worden

Actueel De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), de Europese Commissie (EC) en hun partners in heel Europa, waaronder de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) in België, hebben het derde jaar van de campagne #PlantHealth4Life ingeluid, een grensoverschrijdend initiatief om de gezondheid van planten te beschermen en het publiek bewust te maken van het belang van planten.
Meer artikelen bekijken