Startpagina Veeteelt

Nieuw kwaliteitslabel voor Belgisch rundsvlees

Rundveehouders van het Belgisch witblauw kunnen aanspraak maken op een nieuw kwaliteitslabel. Bedoeling is het lokale rundsvlees meer te promoten in de horeca.

Leestijd : 1 min

Het label - bleu vallon - zet vooral in op de criteria duurzaamheid en kwaliteit. Bedoeling is dit lokaal runderras meer op de menukaart te krijgen in restaurants. Vandaag is dit volgens de initiatiefnemers van het label - de vzw Blanc-Bleu belge promotion en Fairecoop - nog te weinig het geval.

Criteria

Om aanspraak te kunnen maken op het label moet aan een aantal criteria worden voldaan. Zo moet het dier in België zijn geboren, gekweekt, geslacht en versneden. En moet het van de lente tot de herfst in de wei lopen. Van de meer dan 17.000 rundveehouders in ons land kweekt 78  % het Belgisch witblauw.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Vleesvee in Vlaanderen: meten is weten

Vleesvee De weegresultaten van zijn Belgisch witblauwe runderen zijn belangrijke bedrijfsgegevens voor veehouder Bruno Vanhaelemeesch uit Watervliet. “Rendabiliteit was tot aan de welgekomen prijsstijgingen van dit jaar lange tijd een grote uitdaging in het vleesvee. Wie de cijfertjes niet op orde heeft, haalt het niet”, vertelt hij.
Meer artikelen bekijken