Hoe ontstond de fascinatie van de mens voor paarden?

Velen dromen van een paard aan huis.  Dat is een grote verantwoordelijkheid,  die de juiste aanpak vergt, gezien de natuurlijke instincten van het dier.
Velen dromen van een paard aan huis. Dat is een grote verantwoordelijkheid, die de juiste aanpak vergt, gezien de natuurlijke instincten van het dier. - Foto: Philip Parrein

Een interview met de Wereldkampioen van Kentucky 2010, Philippe Le Jeune, bracht ons een zin bij die we onmogelijk kunnen vergeten. ‘Elke morgen als ik de koffiemachine aan het werk zet, komt Vigo (d’Arsouilles) kijken uit zijn stal om aldus mijn dag goed te maken’. Dwars door de jaren heen bleven deze woorden ons bij en werden ze in tal van publicaties reeds herhaald. Reden genoeg dus om even dieper in te gaan op onze paarden en op hun relatie met de mens door de eeuwen heen.

Wat een paard met ons doet

Het paard kent een rijke volksoverlevering , gezien geen enkel ander dier meer heeft bijgedragen aan onze beschaving. Paarden zijn voor velen symbolen van vrijheid – vaak onbeteugeld trouwens. Het edele dier is in staat om wilskracht op te wekken bij de mens en roept enorm veel emoties op. Paarden hebben belangrijke diensten verleend aan de mens door de geschiedenis heen. Ze waren ooit het enige vervoermiddel in de oorlog en in de landbouw. De dieren liggen dus aan de basis van de uitbreiding van het terrein van de mensen. Vandaag beperkt de rol van het paard zich tot recreatie en in veel kleinere mate tot landbouwactiviteiten (onder andere bosbouw). Het paard in de topsport heeft mede door de gespecialiseerde fokkerij een enorme groei gekend de voorbije decennia.

Meer en meer mensen hebben graag paarden in hun buurt, gezien de sterke fascinatie die de dieren op ons uitoefenen. Als volwassene een paard in je leven willen, kan aangeven dat je een vorm van vrijheid zoekt. Een paard kan je helpen om je eigen vrijheid en macht te ontdekken.

Paard en mens met elkaar verbonden

Wie gelooft vandaag nog dat er vroeger gejaagd werd op paarden? Toch was dat zo, al is het nu volstrekt onvoorstelbaar. Het waren de nomadische volkeren die begonnen paarden te houden en die ze domesticeerden om ze in te zetten als transportmiddel. Tot ver in de 20e eeuw waren paarden het belangrijkste transportmiddel. De paarden die vandaag nog leven op uitgestrekte gebieden zijn ondertussen niet volledig wild meer, gezien ze beheerd worden door de mens. Ondanks deze evolutie in de tijd hebben paarden nog veel van hun oorspronkelijk instinct behouden, dat hen toelaat te overleven zonder tussenkomst van de mens. Om samen te leven met paarden is het dus noodzakelijk om hen te begrijpen. In een volgend artikel gaan we dieper in op de instincten van het paard. Een derde luik biedt advies bij de aankoop en bij het houden van paarden.

Patricia Borgenon

Meest recent

Meest recent