Startpagina Veeteelt

74% reductie voor met antibioticum gemedicineerde diervoeders

De maatschappelijke bezorgdheid rond het gebruik van antibiotica binnen de dierlijke productie blijft een belangrijk dossier, zo ook voor de Belgian Feed Association (BFA).

Leestijd : 2 min

De BFA heeft zich de afgelopen jaren sterk ingezet om het gebruik van antibiotica in gemedicineerde voeders te verminderen. In 2021 werd een reductie gerealiseerd van maar liefst 74% ten opzichte van 2011. Daarmee komt de doelstelling om tegen 2024 een reductie van 75% te behalen, binnen handbereik.

Samen met andere stakeholders (landbouworganisaties, dierenartsen, de overheid, wetenschappers, enz.) richtte de Belgian Feed Association in 2011 Amcra op. De leden van Amcra stelden samen het Visieplan 2020 op, waarin o.a. een daling van 50% voor de productie van met antibiotica gemedicineerde voeders tegen eind 2017 (met 2011 als referentiejaar) werd vooropgesteld. Daarna werd binnen Amcra een Visie 2024 Plan opgemaakt om zo nog een verdere reductie te realiseren.

Sectormaatregelen werpen vruchten af

BFA heeft vanaf de start haar schouders mee onder deze overkoepelende initiatieven gezet. Aan de hand van een aantal zeer efficiënte sectorinitiatieven (o.a. jaarlijkse benchmarking van de leden, elektronisch voorschrift, ban van colistine in gemedicineerde voeders), werd de reductie binnen de diervoedersector in een stroomversnelling gebracht. Stapsgewijs werd de voorbije jaren zo een substantiële daling bereikt.

Uitgedrukt in actieve substantie, kunnen de leden van BFA voor het volledige kalenderjaar 2021 een reductie van 74% voorleggen, specifiek voor de met antibiotica gemedicineerde voeders. Dit is een verdere daling van 5% ten opzichte van vorig jaar. Een zeer mooie prestatie! De varkenssector heeft, ondanks de moeilijke marktomstandigheden in 2021, volop ingezet op deze reductie en dit zelfs bovenop het stopzetten van het gebruik van ZinkOxide.

Vooruit blijven gaan

Ondanks deze mooie resultaten, blijft het zeer belangrijk om de vinger aan de pols te houden. In het BFA duurzaamheidscharter blijft BFA ambitieus! De doelstelling om een daling te realiseren van 75% tegen 2024 is binnen handbereik. De volgende stap wordt dan een volledige uitfasering van het gebruik van antibiotica in gemedicineerde voeders tegen 2030.

Via doelgerichte task forces zal BFA samen met haar leden werken aan de zoektocht naar oplossingen om het antibioticumgebruik in gemedicineerde voeders nog verder te verminderen.

BFA

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken