Startpagina Actueel

SALV wil 6 thema’s op Europese agenda in 2024

In 2024 neemt België het Europese voorzitterschap op. De Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) ziet in dit Belgische voorzitterschap van de Europese Raad een uitgelezen kans om de rol van landbouw en visserij te onderlijnen in de strategische autonomie van de Europese Unie. Voor de SALV moeten de federale en Vlaamse beleidsmakers 6 strategische kernthema’s op de Europese agenda plaatsen.

Leestijd : 2 min

Het voorzitterschap coördineert de werkzaamheden van de Raad inzake EU-wetgeving en zorgt daarbij voor de continuïteit van de EU-agenda, ordelijke wetgevingsprocessen en samenwerking tussen de lidstaten. De 6 thema’s die de SALV graag op de agenda van de Europese raad ziet komen, zijn: voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit in een integraal duurzamer voedselsysteem; een aantrekkelijk landbouw- en visserij-inkomen voor productie en diensten, in een faire en leefbare landbouw- en visserijeconomie; meer kwalitatieve instroom van jonge boeren en vissers, geruggesteund door perspectief, zekerheid en ondersteuning; een effectief én rechtvaardig milieu- en klimaatbeleid dat de verdere verduurzaming van het ganse voedselsysteem waarborgt; ruimte voor maatwerk in land- en tuinbouw en de Belgische visserij; eerlijke handelspraktijken en een harmonisatie van regelgeving, in Europa en in de wereld.

De SALV vraagt voorts om enkele aandachtspunten te honoreren binnen de beleidskaders die voor landbouw, visserij en voeding relevant zijn (gemeenschappelijk landbouwbeleid, Green Deal, visserijbeleid, handelsbeleid).

Toonaangevend onderzoek

Het Belgische voorzitterschap van de Europese Raad biedt een opportuniteit om de Vlaamse agrovoedingsketen voor het voetlicht te halen. De SALV reikt daartoe enige suggesties aan, zoals de rol van coöperaties, de rol van lokale of regionale voedselstrategieën, het sterk uitgebouwde agro-businesscomplex dat inzet op verdere verduurzaming en waarin landbouw en verwerkende industrie zijn ingebed, de diversiteit en innovaties in landbouwsectoren en –vormen, het toonaangevende onderzoek en de praktijkgerichte kennisdeling en de specifieke situatie van land- en tuinbouw in de Vlaamse verstedelijkte contex

De Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) adviseert de Vlaamse Regering en het Vlaamse Parlement over landbouw en visserij en formuleerde dit advies op verzoek van het Departement Landbouw en Visserij. De SALV wil ook in een verdere fase van voorbereiding opnieuw betrokken worden.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken