Startpagina Melkvee

Vierde Flanders Junior Show

Dit jaar vond de 4e Flanders Junior Show plaats. Jongeren tussen 14 en 26 jaar kwamen voor een tweedaagse naar de Agridagen. Op vrijdag gingen de deelnemers aan de slag in een scheerwedstrijd. Zaterdag bekampten ze elkaar in het voorbrengen (of showmanship) om de kampioensbeker binnen te halen.

Leestijd : 4 min

De Ier Gary Jones jureerde naast de algemene Hosteinshow ook het werk van de junioren. Aan zijn zijde stond de winnaar van de vorige editie, Pieter Verstraete, als ringman. Die vond het alvast een ervaring om nooit te vergeten.

Winnaar wordt ringman

Pieter: “Ik had Gary al een keer ontmoet tijdens een opleidingsweek die ik volgde enkele jaren geleden. Ik nam toen een week deel aan The Europan Young Breeders School, waar ik op woensdag, donderdag en vrijdag les kreeg over van alles en nog wat. Denk maar aan jureren, scheren, management, marketing…

Toen ik 13 jaar was, nam ik voor het eerst deel aan een scheerwedstrijd. Ik nam ook al deel aan wedstrijden in Nederland en Italië. Op mijn 18de won ik de Flanders Junior Show hier tijdens de Agridagen. Dat is nog steeds iets waar ik heel trots op ben, en daardoor mag ik vandaag ook ringman zijn, iets wat ik nog nooit gedaan heb.

Mijn goede raad aan de deelnemers van dit jaar is dat ze steeds rustig moeten blijven in de omgang met hun dier en dat ze tijdens de scheerwedstrijd extra moeten letten op mooie overgangen door eventueel gebruik te maken van verschillende mesjes. Rust blijft het allerbelangrijkst.”

Winnaar Flanders Junior Show 2022

De uiteindelijke winnaar van de Flanders Junior Show was Robbe Van De Vyver uit Melsele, die ook de scheerwedstrijd won. Als tweede eindigde Glenn Verhelst uit Melsele en de derde plaats was voor Ilona Baeyens uit Ninove. Ilona won overigens wel de showmanship.

Robbe (17) is zeer trots op zijn eerste plaats: “Mijn papa heeft een melkveebedrijf en mijn mama een slagerij. Ik ben dus al van kleins af aan met koeien bezig. Het scheren doe ik ook al enkele jaren. Zo deed ik al mee aan meerdere scheerwedstrijden, maar dit is de eerste keer dat ik effectief won.”

Afkijken is goede leerschool

“Waar ik het meest van leer, is kijken naar anderen, want je kan van iedereen iets leren. In tegenstelling tot wat men ons vroeger in de klas leerde, is afkijken hierbij wel de beste leerschool, en natuurlijk veel oefenen en steeds rustig blijven.

Bij het scheren van een kalf vind ik het scheren van de buiklijn en de benen het moeilijkst. Dat is heel fijn werk. De moeilijkheid van de ruglijn hangt af van de lengte van het haar van de koe. Hoe langer het haar, hoe makkelijker het op één lijn te brengen is.

Ik ben heel blij met mijn eerste plaats, en ik merk dat mijn familie ook heel trots is. Ik kijk ernaar uit om tijdens de volgende editie van de Flanders Junior Show ringman te zijn.”

Zeer ervaren jury

Dit jaar was de Ier Gary Jones de uitdeler van de punten. Hij is zelf afkomstig van een melkveebedrijf en deed al mee met prijskampen sinds hij 10 jaar oud was. “De wedstrijden groeiden uit tot een passie en na veel oefenen werd ik rond mijn 17de heel goed in het voorbrengen van mijn dieren.

Toen ik 22 jaar oud was, trok ik naar Canada om daar de kneepjes van het vak te leren van de allerbesten. Mijn vaardigheden groeiden snel en geleidelijk aan werd ik steeds vaker gevraagd om andermans koeien wedstrijdklaar te maken. Voor ik het wist, reisde ik plots heel de wereld rond.

Als freelancer bouwde ik wereldwijd een mooi klantenbestand op, maar nu ben ik reeds enkele jaren op ‘pensioen’. Ik heb 3 kinderen en wil graag veel tijd met hen doorbrengen. Thuis hebben we zelf ook nog wel enkele dieren lopen, maar mijn hoofdberoep is nu het managen van een ander intensief melkveebedrijf. Soms word ik nog wel eens uitgenodigd om jury te zijn op een prijskamp, en daar zeg ik meestal geen nee op.”

Scheerwedstrijd

“Waar ik tijdens de scheerwedstrijd het meest op lette, was de rust en routine waarmee de deelnemers werkten. Je kan snel zien wie al vaker een koe scheerde. Het eindproduct moet goed zijn, maar er moet ook efficiënt omgegaan worden met tijd. De ruglijn en buiklijn zijn het moeilijkst, dus daar kijk ik zeker ook extra naar. Een doorhangende ruglijn kan je rechttrekken door het haar daar wat langer te laten. Goede apparatuur kan ook de doorslag geven”, geeft Gary Jones nog mee.

Sanne Nuyts

Lees ook in Melkvee

Zuivelmarkt tot 6 juni: Zuivelprijzen gestegen op de GDT

Melkvee Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 6 juni met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Op de Global Dairy Trade (GDT)-veiling gingen de zuivelprijzen al voor de derde keer op rij omhoog. Het resulteert onder meer in hogere poederprijzen.
Meer artikelen bekijken