Startpagina Melkvee

Moderne winnaressen op de Flanders Holstein Show

Met de Ier Gary Jones had de organisatie een kanjer van een jury te pakken. Zijn jarenlange ervaring als clipper en voorbrenger bracht hem de skills bij van hoe Holsteinshows te jureren. En opvallend, als bedrijfsleider op een commercieel melkveebedrijf met 440 koeien die door 8 melkrobots worden gemolken, speurde hij in Ravels naar de koe die hij mee wou nemen naar huis en niet naar een show in een ver verleden.

Leestijd : 4 min

De laatste jaren acteren de red Holsteins op een niveau dat helemaal mee kan met de zwartbonten. En dat werd in Ravels prominenter dan ooit ervoor geëtaleerd, zeker bij de ongekalfde vaarzen.

Ongekalfde vaarzen

Maar liefst 4 rubriekentoppertjes kwamen in de mooie showring en 2 ervan werden door reds gewonnen. Het begon al bij de eerste rubriek, waarin de balansrijke Romayria (v. Unstopabull) van Lieven en Frederik Ryckewaert en in mede-eigendom van Tiede Mazereel met haar balansrijk frame aan de haal ging met de overwinning. Ook de derde rubriek was voor een red: Annelies 82 Jor van de Ighemkouter (v. Jordy) van Regina De Smet en Mieke Vander Schueren. Ze toonde een schitterende femininiteit, een strakke ruglijn en een heel beste kruisconstructie. Tussenin demonstreerde Koba 3 (v. Denver) van Blockx LV uit Arendonk niet alleen haar zijdezachte haarkleed, maar vooral haar sterkte en haar onmiskenbare stijl. De laatste reeks met de oudste pinken kreeg een logische winnaar, met Pixie Ten Ruysschaert van Geert en Tiede Mazereel uit Reninge, die veel massa en een mooi kruis bezat.

Als kampioene prefereerde de jury Koba 3, met Romayria als reserve en Pixie als eervolle vermelding (= derde in een kampioenschap).

Gekalfde vaarzen

De eerder beschreven Romayria haar moeder Omayria (v. Jordy) van de familie Ryckewaert werd naar de eerste plaats geloodst op basis van haar sterk gebouwd frame met een breed, hellend kruis. Ze werd gevolgd door de jongste van de rubriek, de erg jeugdige Wickham Wickvieuw (v. Wickham), van de familie Van Hoof-Boonen uit Mortsel. Dezelfde eigenaren hielden deze volgorde ook aan in de tweede en laatste rubriek. Olana (v. Antani) toonde een modern type met een geweldig kruis en een sterk aangehechte uier. Blush (v. Crushtime) haar uier was ongetwijfeld haar sterkste punt, waarmee op ze op de tweede plek terechtkwam. De triomftocht voor de familie Ryckewaert was compleet in het kampioenschap met Olana als de primus en Omayria als haar secondante. Een prachtig emotioneel schouwspel voltrok zich in de ring wanneer vader Lieven en zoon Frederik elkaar in de armen vielen.

Olana werd kampioene gekalfde vaarzen.
Olana werd kampioene gekalfde vaarzen. - Foto: Lianna Kolff

Jonge koeien

De eerste reeks werd overtuigend gewonnen door Annelies 80 van de Ighemkouter (v. Attico), alweer een moeder van een winnares bij de ongekalfde vaarzen. Een schitterende balans van kracht en melktype in combinatie met een mooi uier deden haar vóór Ouarda (v. Kind Doc) van Tom Van de Vyver uit Melsele eindigen. In de tweede rubriek kwam Roxy (v. Chief) van Van Hoof-Boonen voorop te staan. Ze was niet de grootste, maar ze droeg een impressionante uier. Haar stalgenote Chany (v. Attico) volgde haar. In het kampioenschap ging Annelies 80 aan de hand van Mieke Vander Schueren voorop en breidt de titels van de Annelies-dynastie verder uit. De 2 toppers van Van Hoof-Boonen Roxy en Chany werden aangeduid als reserve en eervolle vermelding.

Annelies 80 van de Ighemkouter werd kampioene jonge koeien.
Annelies 80 van de Ighemkouter werd kampioene jonge koeien. - Foto: Lianna Kolff

Volwassen koeien

Hier was de slagkracht van de equipe van Van Hoof-Boonen ongekend. De eerste rubriek kwam op naam van de moderne Carrera (v. Emilio). Naast een prachtig type, was ze helemaal niet de grootste, maar haar sterke uier en sterke benen overtuigden de jury. 823 (v. Novo) van Patrick en Pieter Verstraete uit Nieuwkerke, die tevens optrad als ringmeester en die terecht van krommenaas gebaarde, blonk eveneens uit met een fantastische uier. 823 zou later als uierkampioene triomferen.

De bekende Alana (v. High Octane) van Van Hoof-Boonen won vrij gemakkelijk de laatste reeks met haar lang skelet en fantastische uier. Tweede werd de oudste van de prijskamp, Huvara (v. Dempsey) van de familie Ryckewaert. De CRV-Rendementstrofee ging naar de roodbonte Lambiek-dochter Sara van Paul en Wouter Van Miert uit Oud-Turnhout.

De kampioenstitel ging tot verrassing van de familie Van Hoof niet naar Alana, maar naar de jongere Carrera. Gary Jones heeft het nu eenmaal meer voor middelgrote koeien en dat verklaart zijn keuze. Alana werd de verdiende reserve en 823 van Verstraete kreeg de eervolle vermelding.

Algemeen Kampioene

De apotheose van deze strak georganiseerde show was de keuze van de Algemeen Kampioene. Die grote eer was weggelegd voor Emilio Carrera van Van Hoof-Boonen. Als reserve duidde de jury de knappe red Holstein Annelies 80 vd Ighemkouter aan en als eervolle vermelding Alana.

Proficiat aan de deelnemers, de prijskamporganisatie en de beurshost Agridagen voor dit mooie stukje topsport met de beste melkkoeien van Vlaanderen.

Eric Lievens, CRV, speaker

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken