Startpagina Economie

Aantal kersentelers in Vlaanderen op 10 jaar met 27 % gedaald

Het aantal kersentelers in Vlaanderen is op amper 10 jaar tijd met maar liefst 27  % gedaald. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) heeft opgevraagd bij minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).

Leestijd : 2 min

Tussen 2010 en 2020 is het aantal bedrijven die kersen telen in Vlaanderen gedaald van 484 naar 355. Dat is een daling van ongeveer 27  % of meer dan een kwart. Voor de provincie Limburg is het aantal kersentelers in deze periode zelfs met 35  % gedaald: van 383 naar 248.

Vlaams Belang-parlementslid Roosmarijn Beckers ziet de daling met lede ogen aan. “Waar ooit de kersenteelt een ongelooflijk belangrijke sector was in onze provincie, lijkt die nu in sneltempo te verdwijnen. Meer dan een derde van de kersentelers is op 10 jaar tijd verdwenen: dat zijn dramatische cijfers.”

Perentelers

Niet alleen het aantal kersentelers gaat achteruit. Uit cijfers die Beckers eerder heeft opgevraagd bleek dat ook het aantal perentelers in Vlaanderen afkalft. Dat aantal is tussen 2011 en 2020 gedaald van 960 naar 816, een daling met 15  %. In Limburg, de provincie met veruit de meerste perentelers, is er sprake van een daling met 11,5  % van 514 naar 455.

Stikstofakkoord is bedreiging

Volgens Vlaams Belang moet de Vlaamse regering iets doen aan de regelneverij en vormt ook het stikstofakkoord een ‘bedreiging’ voor de fruittelers. “Met name voor fruittelers in natuurgebieden ligt er een erg onzekere toekomst in het verschiet”, klinkt het. “Deze Vlaamse regering maakt het onze landbouwers steeds moeilijker, en dat uit zich ook in de cijfers”, besluit Beckers.

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken