Startpagina Melkvee

Prijskamp Bogaarden: Alana eindelijk eens kampioene

Met ruim 130 inschrijvingen was er opnieuw veel interesse voor de Prijskamp van Bogaarden op 21 juli. Het werd een strijd op het hoogste niveau, waar de Amerikaanse jury Jeff Ziegler ook bewonderend van opkeek en die hij achteraf bejubelde.

Leestijd : 5 min

Na de extreme hitte van een paar dagen voor deze interprovinciale prijskamp was het spannend om te zien hoe de koeien erop zouden reageren. De prijskampliefhebbers hebben er echter alles aan gedaan om hun toppers in optima forma in Bogaarden te presenteren.

In het kampioenschap mochten telkenmale de eerste 2 van iedere reeks terugkeren.

Ongekalfde vaarzen

Bij zwartbont was het kampioenschapslint weggelegd voor Vaya (v. Crushtime) van de combinatie Blockx LV, Erica Rijneveld, Marcel en Tjebbe Huybrechts en José Dierckx. De machtige, supercorrect gebouwde pink haalde het vooral door haar zeer goed beenwerk. Een unicum is dat de reserve en de eervolle vermelding – dat is de derde plaats in een kampioenschap – een eeneiige tweeling is. Bons I en II Ms Koba (v. Golden-Oaks Master) van Bart Staels uit Westrem zijn diep geribd en erg stijlvol.

Bij roodbont werd het kampioenslint omgord rond de ribben van Delicious (v. Unstopabull), eveneens van Bart Staels. Ze toonde iets meer breedte, capaciteit en openheid dan de reserve Annelies 82 vd Ighemkouter (v. Jordy) van Regina De Smet en Mieke Vander Schueren uit Idegem. De eervolle vermelding ging naar Lux Diamond in Red (v. Luxor) eveneens van Bart Staels.

Er waren ook bedrijfsloten voor jongvee en het verbaasde niemand dat Staels won voor Ryckewaert.

Gekalfde vaarzen

Bij zwartbont werd Olana (v. Antani) van Lieven en Frederik Ryckewaert uit Harelbeke kampioene wegens haar uitgebalanceerd type. Ze liet zich niet gemakkelijk leiden, maar dat was voor de jury geen probleem om haar te kiezen. ‘She is so special’ gaf hij aan en daarmee heeft ze na de Flanders Holstein Show in Ravels al haar tweede titel te pakken in een paar maanden tijd. De reservekampioene was haar secondante in haar reeks: Kemdale Sidekick Sweetie van Frederik Geerardyn uit Kemmel. Zij viel op met een geweldige achteruier en correcte speenplaatsing. De eervolle vermelding ging naar TDB Doc Quiara de l’Herbagère (v. King Doc) van Van Hoof-Boonen Holsteins en Thomas De Brabander.

Bij roodbont ging de reeksoverwinning naar Omayria (v. Jordy) van Ryckewaert met een heel mooi melktype en een heel beste uier. Ze werd gevolgd door Doodhoek Olaika (v. Diamondback) van Bart De Craene uit Bassevelde. Het kampioenschap werd samen met de jonge koeien beslecht.

Jonge koeien

Bij zwartbont werd als kampioene Nawoodtje (v. Ranger) van de familie Ryckewaert aangeduid. Als reserve werd 823 (v. Novo) van Patrick en Pieter Verstraete uit Nieuwkerke gelauwerd. “Als je vanuit Amerika komt, verwacht je dergelijke speciale koeien tegen te komen. Welnu, hier staan deze speciale koeien voor mij”, prees jury Ziegler. Nawoodtje is perfect vanuit elke hoek dat je haar aanschouwt, met bovenop een best uier en super benen. Als eervolle vermelding werd Sunny (v. King Doc) van Luc en Stijn Peeters uit Nijlen aangeduid, die er erg productief uitzag.

Bij roodbont overwon Olena (v. Jordy) van Tom Van de Vyver uit Melsele met een superuier en geweldig goed beenwerk haar tegenstanders. Annelies 80 vd Ighemkouter (v. Attico) van Regina De Smet en Mieke Vander Schueren werd tweede in de rubriek tweedekalfkoeien met haar indrukwekkend frame. Olena werd uiteindelijk de kampioene van de jonge koeien en gekalfde vaarzen.

Volwassen koeien

Bij roodbont ging Van de Vyver op zijn elan door met Elio P Red-dochter Mona. Ze bezit een geweldig melktype en een fenomenale uier, hoewel haar benen sterker voor de dag mochten komen. Dat belette de jury niet om haar zowel algemeen kampioene, kampioene volwassen koeien als uierkampioene te maken.

Mona, de RB algemeen kampioene van Tom Van de Vyver.
Mona, de RB algemeen kampioene van Tom Van de Vyver. - Foto: Kobe De Kegel

Bij zwartbont dacht de jury wanneer Emilio Carrera van Van Hoof-Boonen uit Mortsel in de ring kwam: “Dit wordt de kampioene.” Dat zou niet verwonderlijk zijn, want een paar maanden eerder was ze de kampioene op de Agridagen in Ravels. Maar dan kwam haar stalgenote Octane Alana binnen. Ze straalde als nooit tevoren met haar schitterend frame, geweldig veel melkopdruk en een zeer productief uitziende uier. De jury was onmiddellijk verkocht en maakte haar kampioene, met Carrera als reserve.

De CRV-Rendementstrofee ging naar Dempsey-dochter Huvara van Ryckewaert, die 4 jaar geleden nog de algemeen kampioene was van Bogaarden.

Algemeen dagkampioene

Deze titanenstrijd ging tussen de zwartbont en de roodbont algemeen kampioene. De kenners in het publiek hadden het ook snel door dat dit niet kon ontsnappen aan Alana van Van Hoof-Boonen. Na een rist reservetitels in haar carrière zag je het zichtbare geluk op de gezichten van de eigenaars. Hun stalfavoriete heeft eindelijk de hoofdprijs afgeschoten waar ze al zo lang naar op jacht was.

Bedrijfsloten

Het niveau dat getoond werd, was wederom zeer hoogstaand. De jury prees de eigenaren, want dit neemt erg veel tijd in beslag. Van Hoof-Boonen won overtuigend met een groep die veel breedte toonde en melkuitstraling. Van de Vyver en Ryckewaert waren verdienstelijk tweede en derde.

Pajotse melkers

Onder de leden van de organiserende Pajotse Melkers werden eveneens kampioenen aangewezen. Het was opnieuw een unicum dat zelfs de jury in zijn rijke carrière, die hem al in 17 landen voor jurywerk bracht, nooit eerder meemaakte. Zowel moeder als dochter werden aangewezen: Annelies 80 en Annelies 82 van Regina De Smet en Mieke Vander Schueren.

Annelies 80 en Annelies 82, moeder en dochter kampioene bij de Pajotse Melkers.
Annelies 80 en Annelies 82, moeder en dochter kampioene bij de Pajotse Melkers. - Foto: Kobe De Kegel

Showmanship

Om de jeugd in het showgebeuren te betrekken, is het altijd goed om hen zelf in competitie te laten treden om te zien hoe goed ze dieren kunnen voorbrengen. In Bogaarden kwamen een aantal verdienstelijke nieuwelingen in actie tegen al wat routiniers. Op zich was het verrassend te constateren dat Mathias Van de Vyver de beste was voor zijn neef Robbe, die vorig jaar ook al tweede eindigde.

Mooie dag

Het was toch weer genieten geblazen in Bogaarden in een prachtig kader, waar burgemeester Eddy Timmermans een hart heeft voor zijn boeren en waar hij zelf van dit schitterend evenement kon genieten. En als er dan nog eens helikopters traag over het terrein vliegen ter gelegenheid van de nationale feestdag, dan waren de koeien, de eigenaren, de toeschouwers en de organisatoren best trots op deze deugddoende dag.

Eric Lievens, speaker

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken