Startpagina Fruit

Belgische appelteelt in zwaar weer

De start van de appelen- en perenpluk, die dit jaar omstreeks deze tijd plaatsvindt, gaat gepaard met heel wat uitdagingen. Vooral de Belgische appelteelt heeft vandaag te kampen met kleine marges en grote onzekerheden. Wil de lokale appelteelt weer leefbaar worden dan is een verregaande samenwerking doorheen de keten nodig, zegt Boerenbond in een persbericht vandaag.

Omstreeks deze tijd begint de oogst van hardfruit. Voor vele fruittelers is dit een moment waar naar uitgekeken wordt. Toch wordt het positieve oogstmoment dit jaar grotendeels overschaduwd: met name de appeltelers hebben een bijzonder moeilijk jaar achter de rug. De stijgende kosten voor onder meer verpakking (+10 cent/kg), energie (frigokosten +3 cent/kg), de inflatie op loonkost (+9%), het extreme weer (droogte en zonnebrand), de verstoorde afzetmarkten, maar ook de dalende consumptie van Belgisch hardfruit (in het bijzonder de appelen...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Fruit

Wetenschappers zoeken natuurlijke microben om aardbeiplanten te versterken  

Fruit Aardbeien zijn meer dan fruit, bladeren en wortels. Ze hebben een natuurlijk netwerk van microben. Noem het gerust holisme voor planten. “Binnen die dynamiek zoeken we natuurlijke microbencocktails om aardbeiplanten gezond te houden”, aldus onderzoekers van KU Leuven. “Daarvoor bestuderen we aardbeiplantjes en hun netwerken.”
Meer artikelen bekijken