Startpagina Milieu

Milieuorganisaties dagvaarden Vlaamse regering in ‘nitraatzaak’

Vijf milieuorganisaties – BBL, Dryade, Greenpeace, Natuurpunt en WWF – slepen de Vlaamse regering voor de rechter over het ‘falend mestbeleid’. De dagvaarding werd op 8 september ingeleid bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, nadat een ingebrekestelling in april zonder antwoord bleef.

Leestijd : 2 min

De zaak is “een ultieme poging om te streven naar gezonde waterlopen én om een algemene vergunningsstop te vermijden”, klinkt het. De Vlaamse waterkwaliteit gaat er maar niet op vooruit, en vanuit de Europese Commissie werd het gewest al op de vingers getikt als een van de slechtste leerlingen van de klas.

Heleen De Smet (BBL) wijst erop dat door de slechte waterkwaliteit in Nederland een einde derogatie geldt, wat betekent dat boeren minder mest mogen uitrijden. Een vergunningsstop, naar analogie met de stikstofcrisis, behoort tot de risico's voor de landbouwsector, waarschuwt Dries Verhaeghe van Dryade. En de extra onzekerheid en economische schade die zo'n vergunningsstop met zich zou meebrengen kan de economie, zeker in de huidige crisis, missen als kiespijn, aldus de milieuorganisaties.

Voor hen toont de huidige problematiek dan ook aan dat de landbouw “integraal binnen de grenzen van het milieu gebracht moet worden”, klinkt het. “Vlaanderen mag daarbij niet louter focussen op stikstofemissies en verzuring, maar moet via een integrale visie verbanden leggen met andere milieu- en volksgezondheidsproblemen. Alleen dat zal ervoor zorgen dat de stikstofaanpak de publieke middelen efficiënt en doelmatig inzet. Bovendien heeft de landbouwsector alleen maar baat bij rechtszekerheid op de lange termijn.”

Volgens de organisaties moeten de ministers Brouns en Demir deze 'water'kans grijpen om een integrale duurzaamheidsvisie op poten te zetten voor de landbouwsector van de toekomst.

Belga

Lees ook in Milieu

Wat houden natuurbeheerplannen juist in en wat zijn de gevolgen ervan?

Recht In het Natuurdecreet werden diverse maatregelen en instrumenten ingeschreven met het oog op onder meer natuurbehoud, natuurontwikkeling en natuurbeheer. Een van deze instrumenten betreft het Natuurbeheerplan (hierna ook NBP). Momenteel zijn er zo’n tiental natuurbeheerplannen waarvoor de consultatieperiode (zeg maar het openbaar onderzoek) loopt. Dat vormt een goede aanleiding om wat dieper in te gaan op deze plannen.
Meer artikelen bekijken