Startpagina Vleesvee

Stabiele prijzen voor Belgisch witblauw rundvee

Coevia vzw leverde deze week op 20 september zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee.

Leestijd : 1 min

De prijs voor kalveren is status quo en varieert tussen 825 - 1.050 euro voor een goed kalf. 980 euro is de gemiddelde norm. Deze prijs is inclusief btw. De markt is vast, met een aanbod dat kleiner is dan de vraag.

Bij de koeien is de prijs status quo, met een gemiddelde prijs van 3,9 tot 4,2 euro/kg levend gewicht. De richtprijs voor geslacht gewicht is 5,85 tot 6,35 euro/kg, met enkele pieken tot 6,4 euro/kg voor goed afgewerkte koeien en premiumkwaliteit (S+). Er is een verschil van 0,05 tot 0,10 euro hoger waar te nemen als de koe jonger is dan 5 jaar. Deze prijs is exclusief btw. De markt is hier stabiel, met een aanbod dat gelijk is aan de vraag (evenwicht).

Ten slotte is de prijs bij de stieren ook status quo, met een prijs die schommelt rond de 4,1 tot 4,4 euro per levende kg of 6,1 tot 6,4 euro per geslacht gewicht. 6,3 euro/kg wordt als norm genomen. Een prijs van 6,4 euro/kg (S +) wordt gehanteerd, indien geleverd wordt onder een specifiek label (coöperatie, zuigelingen, minder dan 700 kg). Bij stieren onder de 20 maanden is een verschil van 0,05 tot 0,10 euro hoger waar te nemen. Deze prijzen zijn exclusief btw. De markt is genoeg vast, met een aanbod dat kleiner is dan de vraag.

Coevia

Lees ook in Vleesvee

Veehouderij Stabroek: "Wij voelen ons geviseerd door het FAVV"

Vleesvee Voor de eerste keer getuigen de veehouders in Stabroek die sinds november moeilijkheden hebben met het verkopen van hun runderen. Het voedselagentschap legde hun veehouderij strenge beperkingen op, nadat het een te hoge concentratie PFOS aantrof in het vlees. “Plots stonden er 2 inspecteurs van het voedselagentschap voor onze deur met slecht nieuws dat insloeg als een bom.”
Meer artikelen bekijken