Startpagina Melkvee

Deelnemers van nationaal niveau tijdens de Provinciale Fokveedag melkvee in Eeklo

Ook in Eeklo werd de traditie weer voortgezet na de coronaperiode. Het werd een provinciale prijskamp op topniveau.

Leestijd : 4 min

De schoolhoeve van het College O.-L.-V.-ten-Doorn in Eeklo en het CRV-afdelingsbestuur van het Meetjesland, met steun van de stad Eeklo, maakten van de provinciale prijskamp weer een echt evenement. Zo kunnen ze hun mooie traditie weer voortzetten. Ook de Groene Kring organiseerde er hun ‘Held van het Veld’. En dat allemaal dankzij de onverdroten inzet van ‘beursmanager’ Jules Vandevelde, de bedrijfsleider van de Schoolhoeve en tevens de voorzitter van de CRV-afdeling.

Juryleden

Als juryleden traden 2 nationale toppers op: Ludovic Feys uit het Waalse Chièvres en Tjebbe Huybrechts uit Geel. Ludovic heeft samen met zijn ouders een melkveebedrijf van 200 melkkoeien. Tjebbe is verantwoordelijk voor software en data bij de Coöperatie Rundveeverbetering (CRV) .

Zwartbont

Twee reeksen gekalfde vaarzen waren er te bewonderen. In een eerste reeks won Doodhoek Pamflette (v.1st Grade) van Bart De Craene uit Bassevelde met haar zeer mooi type, haar prima kruisligging en de mooiste uier van de reeks. Na haar kwam Pascalle (v. Hotline) van Geert en Glenn Verhelst uit Melsele. Zij toonde een heel mooie uierbalans, finesse en prima beenwerk. De tweede reeks was een mooie overwinning voor de thuisspeler, met Gaafje van de Schoolhoeve (v. Pharo). De gitzwarte vaars toonde erg veel breedte, robuustheid, een brede uier en sterke benen. Na haar kwam Annelies RF 32 (v. Power) van opnieuw Bart De Craene.

In het kampioenschap waren de eerste 2 van de eerste reeks ietsje te sterk, zodat Pamflette kampioene werd en Pascalle reservekampioene.

In de eerste reeks van jonge koeien waren alle ogen direct gericht op de rijzige, sterk gebouwde Marinka (v. King Doc) van Tim De Vreeze uit Merendree. Haar uier sprong eveneens in het oog, wat haar de titel ‘mooiste uier’ opleverde. Na haar kwam Nr. 2 (v. Link Up) van Koen Wildemauwe uit Maldegem, die veel breedte toonde in zowel haar skelet als in haar uier. In de tweede reeks haalden Geert en Glenn Verhelst het van Olivette de l’Herbagère van Bart De Craene met Magic (v. 1stClass) door een betere voorhand en speenplaatsing.

Ook hier zagen we hetzelfde scenario als bij de gekalfde vaarzen: kampioene en reserve kwamen uit de eerste reeks, met de fenomenale Marinka als eyecatcher.

Bij de volwassen koeien was er slechts 1 reeks ,waardoor direct de kampioene aangeduid werd: Koetje Ly van ’t Walhof (v. Sargeant) van Gery Van de Veire uit Eeklo. Voor Gery was het al heel wat jaren geleden dat hij nog eens een kampioenstitel mee naar huis mocht nemen. Koetje Ly toonde veel diepte en lengte en haar frame en eveneens een lange uier. Ze werd gevolgd door Nr. 86 (v. Silver) van Koen Wildemauwe, die eerder als uierkampioene werd aangewezen.

Marinka (Eig. Tim De Vreeze), algemeen kampioene zwartbont.
Marinka (Eig. Tim De Vreeze), algemeen kampioene zwartbont. - Foto: Teus van Herk

Ook de CRV-Rendementstrofee mocht Gery Van de Veire in ontvangst nemen voor Hoover Fonic Ly (v. Sheriff). Met reeds meer dan 93.000 kg melk is ze dicht bij een nieuwe trofee.

Roodbont

De kampioene bij de gekalfde vaarzen werd Becky van ’t Blauwe Wiel (v. Jordy) van Johan Verlodt uit Drongen. Zij toonde veel jeugd en kracht, een heel brede uier en een vlotte stap. Doodhoek Olaika (v. Diamondback) van Bart De Craene werd reserve door haar sterke bovenbouw en een vaste uier.

Bij de jonge koeien zagen we een fantastisch drietal op kop in de eerste reeks, met Olena (v. Jordy) van Tom Van de Vyver uit Melsele als winnares. Haar openheid en vooral beste uier sprak aan. Met Fiora van ’t Blauwe Wiel was Johan Verlodt was knap tweede. De Incredibull-dochter was ongelooflijk. Met opnieuw eentje van de stal ’t Blauwe Wiel, deze keer Vyva ( v. Addiction P), won hij de tweede rubriek vóór 4 dieren van Dirk Cocquyt uit Sleidinge. Wat een verschijning van nationaal niveau was Vyva en ze kreeg terecht het kampioenslint omgord, met Olena als reserve.

Bij de volwassen koeien was de kampioene van Bogaarden terug aan zet. Mona (v. Elio P) van Tom Van de Vyver kwam er zelfs beter voor – vooral op beenwerk – dan in Bogaarden. Haar diepe inhoud en lange uier maakten toch wel een geweldige indruk. Met Louise-Red van ’t Blauwe Wiel als reserve kon Johan Verlodt net geen hattrick maken.

Spannend algemeen kampioenschap

Vyva van Verlodt werd aangeduid als algemeen roodbont kampioene en Marinka van De Vreeze als algemeen kampioene zwartbont. Daarna volgde een titanenstrijd tussen Vyva en Marinka voor de beste koe over de 2 rassen heen. Beide dieren, die perfect mee zouden dingen op nationaal niveau, waren aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk koos de jury gemeenschappelijk voor Vyva. Hiermee zet ze een familietraditie voort. Zowel haar moeder als grootmoeder voerden dit kunstje al eens op.

Bedrijfsloten

De aanduiding van beste bedrijfslot is iedere keer wel een blijk van een collectieve prestatie. Bij zwartbont werd de groep van de Schoolhoeve als beste aangeduid met een zeer homogeen lot vaarzen. Een apotheose toch wel voor Jules Vandevelde en zijn leerlingen.

Bij roodbont was deze grote eer weggelegd voor de mooie groep van Tom Van de Vyver.

Winnend bedrijfslot van Schoolhoeve O.-L.-V.-ten-Doorn met een fiere directie.
Winnend bedrijfslot van Schoolhoeve O.-L.-V.-ten-Doorn met een fiere directie. - Foto: Teus van Herk

Kalvershow

Als afsluiter van deze mooie fokkerijdag mochten de kids hun talenten in het voorbrengen showen en werden deze kalveren ook op exterieur beoordeeld. Hier zijn uiteraard geen echte winnaars, want het applaus werd dikwijls gevraagd en gul gegeven door de toeschouwers die dit prijskamponderdeel echt wel kunnen smaken. Om toch een paar namen te vermelden: bij roodbont was Gust Cools uit Kontich de beste voorbrenger en bij zwartbont Ine De Craene uit Bassevelde.

Het wordt alvast weer uitkijken naar de editie van 2023.

Eric Lievens, speaker

Lees ook in Melkvee

Gemiddeld melkveebedrijf verliest 1.500 euro per maand bij hittegolf

Melkvee Landbouweconomen hebben langlopende productiecijfers van alle Vlaamse melkveebedrijven naast opgetekende weersfenomenen gelegd om de economische schade door hitte in kaart te brengen. Hitte kan een negatieve invloed hebben op de hoeveelheid melk die koeien geven en op de melksamenstelling. De economische schade kan oplopen tot 1.500 euro en meer per maand per bedrijf
Meer artikelen bekijken