Startpagina Economie

Graanexport uit Oekraïne loopt goed, de opslag baart zorgen

De export vanuit Oekraïne loopt beter, maar de uitspraken van Poetin blijven de markten beroeren. Daarnaast zien we sterk wisselende oogstprognoses vanuit de verschillende werelddelen.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, volgde de voedermarkt voor ons op in weken 37 en 38.

Oliehoudende gewassen

De koolzaadproductie in Australië stevent – met 6,6 miljoen ton – af op haar tweede grootste opbrengst ooit. Ook de oogstverwachtingen voor canola in Canada blijven goed.

“Koolzaad vertoont momenteel erg volatiele prijzen, met regelmatig prijsschommelingen van 5% per dag”, vertelt Raf Beyers. “De prijstrend van koolzaad is wel licht stijgend, met name door het tegenvallend rapport voor soja vanuit het United States Department of Agriculture (USDA). Er is dus veel nervositeit.” Export van koolzaad vanuit Oekraïne via water, weg en rail verloopt goed.

De palmolievoorraden, in onder meer Maleisië, groeien fors (+18% in een maand!).

Stijgende prijzen voor sojameel

De zwakte van de euro ten opzichte van de dollar maakt de import van soja alleen maar duurder. Als gevolg van de afzwakkende economie – ook in China – daalden de prijzen voor ruwe olie fors.

Beyers: “De prijzen voor sojameel stegen de afgelopen week in Chicago als reactie op het WASDE-rapport. De World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) is een maandelijks rapport dat wordt gepubliceerd door het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Het geeft een uitgebreide prognose van vraag en aanbod voor grote gewassen en vee. Het USDA bracht haar verwachting in een maand fors terug met ruim 4 miljoen ton naar 119 miljoen ton, terwijl eerder uitgegaan werd van een stabilisatie en terwijl andere analisten de lijn van de USDA niet volgen.”

De gewascondities in de Verenigde Staten (VS) lopen iets terug. In week 39 (26 september - 2 oktober) begint de inzaai in Brazilie, de grondcondities zijn vooralsnog goed. Door de sterke dollar wordt Amerikaanse soja voor veel landen erg duur.

Wisselende wereldwijde maïsopbrengsten

“De situatie in de Zwarte Zee-regio blijft gespannen op het gebied van de graandeal. Rusland vindt dat de EU haar toezeggingen voor het afbouwen van sancties niet nakomt en dreigt met aanpassingen van de afspraken nu er ook te veel graan naar de EU vloeit in plaats van naar ontwikkelingslanden”, legt Raf Beyers uit.

“De Braziliaanse National Supply Company (Conab) houdt vast aan mooie cijfers voor Braziliaanse maïsopbrengsten, die ruim 26 miljoen ton (30%) boven die van afgelopen jaar zouden liggen. De Franse maïscondities daarentegen blijven dalen. Frankrijk verlaagt opnieuw haar schatting voor de maïsoogst van 2022 met ruim 1 miljoen ton.”

De maïskoersen op de Matif (Marché à Terme International de France) waren nog redelijk steady , maar reageren nerveus op berichten uit de Zwarte Zee-regio. De handel schommelt momenteel rond de 325 euro/ton. De beurs van Chicago toont een stabiele lijn op de maïsprijzen. Market Analysis & Reporting Services (MARS) verwacht een maïsopbrengst in de EU van 6,39 ton/ha, wat bijna 20% minder is dan het vijfjarige gemiddelde. De maïscondities in de VS dalen ook een procentje naar 52% goed/uitstekend.

De graanexporten vanuit Oekraïne lopen goed door en zitten ruim op de helft van vorig jaar op dit tijdstip. Er wordt vooral maïs geëxporteerd. In Oekraïne zelf zijn er aanhoudend zorgen over de opslagcapaciteit. Oekraïne heeft normaal een opslagcapaciteit voor graan van circa 58 miljoen ton. Dit is nu 15% minder.

Slechte economie weegt op tarwemarkt

Abares (het Australisch ministerie van Landbouw) verwacht een tarweproductie van 32,23 miljoen ton. “Dat is 4 miljoen ton minder dan afgelopen jaar, wel de tweede hoogste ooit”, geeft Raf Beyers ons mee. “Rusland verhoogt haar productieverwachting naar 97 miljoen ton. Op het gebied van tarwe waren er zeker geen verrassingen in het WASDE-rapport van september. De tarwekoersen op de Matif daalden de afgelopen periode licht en er werd gehandeld rond de 325 euro/ton tot aan het moment dat Poetin zijn voorgenomen annexatie van de Donbas aankondigde. Toen schoten de prijzen toch weer fors omhoog.

De prijzen in Chicago liggen circa 20 euro/ton lager. De VS kende de afgelopen weken toch een daling van circa 5%. De daling wordt vooral ingegeven door zorgen over vraaguitval door het alsmaar slechter wordende economisch getij in veel landen, daarnaast beginnen de Russen steeds harder op de aanbodmarkt te duwen.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Dalende melkpoedermarkt door zwakke mondiale vraag

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan in dalende lijn, de voorraden zijn zowel in Europa als in de VS laag door een lagere productie.
Meer artikelen bekijken