Startpagina Mechanisatie

Alles draait rond beleving tijdens de Werktuigendagen

Op zaterdag 23 en zondag 24 september 2017 is Oudenaarde opnieuw het middelpunt van de Vlaamse landbouwwereld. Naast de expresweg N60 in Heurne vindt dan de 33ste editie van de Werktuigendagen plaats. “Met bijna 200 exposanten en rond de 70.000 bezoekers die verwacht worden is dit evenement een niet te missen afspraak voor iedereen die affiniteit heeft met landbouw”, zo stelt beursvoorzitter Georges Van Keerberghen. “We gaan opnieuw uit van het vertrouwde concept, maar leggen enkele frisse accenten”.

Leestijd : 7 min

Voor diegenen die de Werktuigendagen niet kennen, gaf event manager Gunther De Mey ons beknopte informatie mee. Het gaat om een tweejaarlijkse vakbeurs voor de landbouwmechanisatie. Het is geen statische tentoonstelling, maar het evenement tracht zich te onderscheiden van andere beurzen via demonstraties. Alles draait rond beleving.

De Werktuigendagen zijn de voorbije halve eeuw uitgegroeid tot een begrip in de landbouwwereld. Dit heeft alles te maken met het karakter van dit evenement dat de land- en tuinbouw in beweging toont. Meer dan 300 van de modernste machines demonstreren en werken ter plaatse, wat ongezien is op deze schaal.

De demonstraties, die plaatsvinden op een terrein van ruim 120 hectare, zijn gegroepeerd rond 3 sectoren: akkerbouw, tuinbouw en de groensector. Bijna alle aspecten komen aan bod: van het oogsten van gewassen over grondbewerking, onkruidbestrijding, inkuiltechnieken, spuitdemo’s tot bemesting en landschapsonderhoud.

Speciaal is er tijdens deze editie een vergelijkende demo rond het onderwerken van groenbedekkers. “Hiermee willen we inspelen op een facet van de verduurzaming van onze landbouw”, geeft beursvoorzitter Georges Van Keerberghen aan. Het beeld van deze editie staat in het teken van 'actie'. Hiermee willen we aantonen dat de land- en tuinbouw een dynamische sector is die constant evolueert, legt de heer Van keerberghen uit. “De land- en tuinbouw wil ook meer dan andere sectoren vooruitkijken”.

Op schema

Op het ogenblik van de persconferentie, eind augustus, waren er 179 firma’s ingeschreven voor een beursdeelname. Begin deze week meldde de organisatoren dat het aantal exposanten ondertussen is opgelopen tot 186. Dit is meer dan de twee voorbije edities. De organisatoren zijn hiermee duidelijk tevreden.

Gunther De Mey
Gunther De Mey

Er zijn ten opzichte van de vorige editie in 2015, ruim dertig nieuwe firma’s ingeschreven. Tachtig procent van de deelnemers is dus een trouw publiek en geeft de stabiliteit in de beurs aan. Er is zo’n 23.000m2 naakte standoppervlakte verhuurd, dit is exclusief de proef- en demovelden. Hiernaast is er ongeveer 40.000m2 beschikbaar voor de zaadfirma’s.

De exposanten zijn afkomstig uit zes landen. België staat met zijn aantal deelnemers natuurlijk op kop, gevolgd door Nederland. Hiernaast zijn er nog twee deelnemers uit Frankrijk, twee uit Duitsland, eentje uit Spanje en zelfs eentje uit Australië.

De exposanten uit de mechanisatiebranche vormen de grootste groep, gevolgd door de dienstverlenende sector. Hiernaast ging het aantal exposanten uit de tuinbouwsector er merkelijk op vooruit én het aantal exposanten uit de Park&Tuin-sector. Ook het aanzienlijk aantal zaadfirma’s (14) mogen we niet vergeten te melden.

De nieuwe exposanten komen, naast thuisland België, vooral uit Nederland. Het feit dat ze daar dergelijk initiatief niet kennen, zou interesse aanwakkeren. Gezien het beursopzet klinkt het vast logisch dat de nieuwe exposanten vooral uit de mechanisatie- en tuinbouwsector komen. In vergelijking met 2015 is de veeteeltsector en de stallenbouw iets minder uitgesproken aanwezig. De sector Park&Tuin is dan weer iets meer uitgebouwd.

Oldtimers

In het kader van de Werktuigendagen worden opnieuw een aantal deelevenementen georganiseerd. Eén ervan is het oldtimergebeuren met een uitgebreid programma dat over twee dagen gespreid is. Aller-eerst is er de tentoonstelling van oldtimertractoren van voor 1975. Vervolgens is er de ‘Belgian Oldtimer Tractoren Award’ met als thema de eencilindertractoren. Er is hierbij zowel aandacht voor benzine-, diesel- als gloeikop- en statische motoren. Het Belgische Oldtimer Ploegkampioenschap werd ondertussen ook een traditie.

Tijdens de Werktuigendagen komen ook een aantal deelevenementen  sterk tot uiting, zoals het oldtimergebeuren.
Tijdens de Werktuigendagen komen ook een aantal deelevenementen sterk tot uiting, zoals het oldtimergebeuren.

Vervolgens mogen we de demo met oldtimerhooibouwapparatuur niet vergeten te vermelden. Onder dit aspect komen de maaibalken, cirkelmaaiers, hooimachines en persen aan bod. Na het succes van voorgaande editie zet men dit jaar verder in op de demonstraties met de oldtimermaïshakselaars, waaronder gedragen, getrokken of zelfrijdende maïshakselaars en hakselwagens. De publiekstrekker van 2015, de Hesston Field Queen, zal er dit jaar niet bij zijn. Maar de organisatoren zijn van mening dat er komende editie minstens evenwaardige en ook bezienswaardige hakselaars zullen aantreden.

De eencilindertractoren bleken in de jaren vijftig kleine, handige vervangers van het trekpaard te zijn. Ze waren efficiënter dan het paard bij het maaien, ploegen en transporteren. De tractor kon continu hetzelfde vermogen leveren en raakte in tegenstelling tot het trekpaard niet vermoeid.

De organisatie streeft ernaar om alle soorten eencilindertractoren (ook motoculteurs en statische motoren) zoveel mogelijk in de schijnwerpers te plaatsen, indien mogelijk met werktuig. Ook alle andere oldtimertractoren en –machines zijn natuurlijk welkom.

De Werktuigendagen willen binnen het oldtimergebeuren verder inzetten  op het hakselen van maïs met oudere machines.
De Werktuigendagen willen binnen het oldtimergebeuren verder inzetten op het hakselen van maïs met oudere machines.

BK Bietstoten

Het Belgisch Kampioenschap Bietstoten is een nieuw initiatief op de Werktuigendagen en is een variant op het beter gekende kogelstoten. Een samenwerking van 17 firma’s/partners organiseert dit. Er wordt een piste/arena van 28m op 20m gebouwd op de hoek van de Maalderijstraat en de Kattedoornstraat (stand Limagrain). De bedoeling van het spel is om met een suikerbiet zo ver mogelijk te ‘stoten’. De presentatie van de wedstrijd zal verzorgd worden door Mieke Verniest, Schoonste Boerin van Vlaanderen 2017.

Alle bezoekers kunnen zich registreren aan de inschrijvingsdesk naast de arena. Vervolgens wordt er gegooid, afstanden gemeten en geregistreerd. Tussentijds wordt de top drie in elke categorie door de omroeper aangekondigd. Het kampioenschap wordt omstreeks 16u afgesloten met een prijsuitreiking (10 bekers) om 17u. De volgende categorieën worden voorzien: mannen/vrouwen onder de 18 jaar (6 personen), mannen/vrouwen boven de 18 jaar (6 personen) en het beste team (4 personen).

Parking en verkeer

Parking en verkeer is altijd een hele uitdaging voor de organisatoren van de Werktuigendagen. Ze kunnen rekenen op twee verharde en drie onverharde parkeerzones. Deze laatste drie leveren in totaal bijna 15.000 parkeerplaatsen op. Parking 1 is gelegen langs de N60, aan de overkant van het Moriaanshoofd. Parking 2 is gelegen naast de N60, tussen de Wannestraat en de Warandestraat en zal het evenemententerrein van onderuit voeden. De derde parking is bedoeld voor de exposanten, maar kan als reservebuffer dienen voor bezoekersparking.

De twee verharde parkeerzones zijn gelegen op het industriepark De Bruwaan/Westerring: op het bedrijventerrein en langs de weg. Deze zijn goed voor in totaal zo’n 2.000 plaatsen. De bezoekers worden per bus afgezet en opgehaald op de N60 aan het begin van de Stropstraat (Ingang 2). Deze verharde parkeerzones worden maximaal aangewend in geval van slecht weer. In samenspraak met de politie kan er nog naar andere mogelijkheden gezocht worden.

De Werktuigendagen draaien rond het in actie zien van machines en het beleven van hun prestaties.
De Werktuigendagen draaien rond het in actie zien van machines en het beleven van hun prestaties.

Aanpak verkeersstroom

Het doel van de beursorganisatie is om het verkeer zoveel mogelijk te spreiden in de diepte. Zo worden bezoekers via verschillende armen ingestroomd op het evenement. Dit jaar wordt er meer ingezet op een sterkere instroom van onderuit. Dit is belangrijk naar de exposanten toe.

Bezoekers komende vanuit de richting van Gent worden in de eerste plaats afgeleid naar Parking 1. Wanneer deze volzet is of wanneer het verkeer op de N60 stropt, worden bezoekers doorgestuurd naar P4 De Bruwaan (kant Mantovani).

Bezoekers komende vanuit de richting van Oudenaarde-Ronse worden in de eerste plaats afgeleid naar Parking 2 via de Weihagestraat. Wanneer P2 volzet is of wanneer het verkeer op de N60 stropt, worden de bezoekers doorgestuurd naar P5 De Bruwaan (kant Samsonite).

Gunther De Mey onderstreept dat alle parkings gratis zijn.

Veiligheid

In het kader van de veiligheid wordt er ingezet op preventie via opnieuw tal van maatregelen. Naast de betonnen wegen is er zo een extra wandelstrook van vijf meter voorzien naast de weg en dit biedt een interessante uitwijkmogelijkheid voor de bezoekers als er machines over de wegen rijden. De kruispunten zullen voorzien zijn van verkeersbegeleiders. De beursorganisatoren willen inzetten op een beperking van het verkeer van machines via de beurswegen: “doe geen onnodig transport”. Alle machines worden in kaart gebracht via een genummerd doorgangsbewijs. Aan de deelnemende firma’s worden ook strikte richtlijnen meegegeven om machines niet onbeheerd achter te laten. Ook de bestuurders krijgen strikte richtlijnen mee en er is controle voorzien via de demobegeleiders. Event Manager De Mey merkt dat alle firma’s tot heden verantwoordelijk zijn kunnen omgaan zijn met de demonstraties.

In geval van een incident is er een Bijzonder Nood- en InterventiePlan uitgewerkt met de politie, brandweer, stad Oudenaarde, gemeente Zingem, spoeddienst AZ Oudenaarde en het Rode Kruis. De hulpdiensten zullen sowiezo sterk aanwezig zijn met enkele ziekenwagens en een tiental medewerkers van het Rode Kruis. Hiernaast zijn er enkele camera’s aanwezig op het terrein.

12de keer in Oudenaarde

Voor de twaalfde keer gaan de Werktuigendagen door in Oudenaarde. Gunther De Mey bemerkt fijntjes dat ‘Oudenaarde’ voor veel mensen synoniem zal staan met de Werktuigendagen. De heer De Mey erkent dat ze altijd een goede samenwerking hebben gekend met de stad en ook op ondersteuning kunnen rekenen. Burgemeester Marnic De Meulemeester geeft aan er fier op te zijn om mee de Werktuigendagen te organiseren en is verheugd dat door de jaren heen dit internationale evenement zijn stek heeft gevonden in hun stad. Hij noemt het een prachtige locatie waar het gebeuren doorgaat. Het kan rekenen op logistiek gezien een geschikte infrastructuur: vlak naast de N60 gelegen met een goede toegankelijkheid en de mogelijkheid tot diverse parkings. Burgemeester De Meulemeester wijst ons niet enkel op de hulp die de stad biedt richting organisator maar ook op de veiligheid waaraan ze meewerken voor de tienduizenden bezoekers.

De Werktuigendagen gaan door in Vlaanderens mooiste land- en tuinbouwstreek, namelijk de Vlaamse Ardennen , aldus Marnic De  Meulemeester, burgemeester  stad Oudenaarde.
De Werktuigendagen gaan door in Vlaanderens mooiste land- en tuinbouwstreek, namelijk de Vlaamse Ardennen , aldus Marnic De Meulemeester, burgemeester stad Oudenaarde.

Oudenaarde is doorheen de jaren een echte evnementenstad geworden. Zo vindt de wielerwedstrijd ‘De Ronde van Vlaanderen’ er al meerdere jaren een aankomstplaats. De burgemeester vindt het belangrijk dat ze zich als kleine stad richting de toekomst profileren. Zo zijn ze de centrumstad van de Vlaamse Ardennen geworden met internationale interesse. Vooral richting toerisme is dit belangrijk. Burgemeester De Meulemeester onderstreept dat dit alles naar zijn mening in Vlaanderens mooiste land- en tuinbouwstreek doorgaat.

T.D.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken