Startpagina Mechanisatie

Wat gaan de machines aanwezig op de Werktuigendagen ons bieden?

Tijdens de persvoorstelling van de Werktuigendagen 2017, die eind augustus doorging, gaf Tom Destoop, coördinator landbouw, ons een blik op de machines die aanwezig zullen zijn op de komende editie.

Leestijd : 8 min

In het segment van de oogstmachines ziet Tom Destoop dat we een tijdperk gehad hebben waarbij de machines elke editie groter werden. Die trend lijkt verleden tijd. Nu worden de machines steeds beter. Zo moet maïs natter gedorst kunnen worden, wat aardig lijkt te lukken met rotors.

Oogstmachinefabrikanten lijken hiermee meer in te zetten op de kwaliteit van het eindproduct. Voor het dorsen van maïs zijn er machines aanwezig van de fabrikanten Case IH, Claas, John Deere en New Holland. Voor het hakselen van maïs zijn er machines van Claas, John Deere, New Holland en Krone.

Oogstmachines

Bij het hakselen van maïs wordt verder nagedacht over de kwaliteit van het gehakselde materiaal. Claas zal demonstreren met een hakselaar met ‘shredlage’-technologie. Hiermee wil men meer structuur bieden in de kuil om vooral melkveehouders van dienst te kunnen zijn. De maïsdeeltjes zijn iets meer uit elkaar gerafeld voor meer structuur ten opzichte van het traditioneel hakselen.

Zaterdagnamiddag zullen alle merken van hakselaars samen demonstreren op het uiteinde van de Maalderijstraat.

De firma’s Göweil en Marla - Orkel staan in voor het maken van maïsbalen. Dit kunnen ze doen, al dan niet met inmenging van voederbieten in de maïsbaal.

Bij de bietenrooiers valt op dat er algemene aandacht is voor de bodemstructuur. De machines kunnen een hoge capaciteit aan de dag leggen, maar ook heel wat gewicht op de bodem. Hierop inspelen kan door de keuze van de banden(druk), maar ook in de constructie of de omvang van de machines. Zo zijn er fabrikanten die de ‘kleinere/lichtere’ machines terug gaan promoten om zo de bodem beter te gaan ontlasten.

De organisatoren van de Werktuigendagen verheugen zich erop om deze editie, naast de trouwe exposanten Frans Vervaet en Ropa France, opnieuw de firma Grimme te mogen verwelkomen.

Naast oogstdemonstraties ligt een ander zwaartepunt van de  Werktuigendagen bij de grondbewerkingsdemo’s.
Naast oogstdemonstraties ligt een ander zwaartepunt van de Werktuigendagen bij de grondbewerkingsdemo’s.

Grondbewerking

Op de Werktuigendagen zijn bijna alle vormen van grondbewerking te zien. Tom Destoop bemerkt dat er een enorme variatie in het aanbod bodembewerkingsmachines zit, én dat er enorme discussies zijn over de beste techniek. Hij noemt dit fascinerend en verwijst naar een citaat van zijn voorganger, Maarten Huybrechts: “Ik ga niet in discussie, ik leg uit waarom ik gelijk heb”.

Via een gerichte demo tijdens de Werktuigendagen is er op zaterdagvoormiddag speciale aandacht voor het mechanisch inwerken van groenbemester (zie ook elders in dit nummer voor meer info).

Nieuw op de beurs is de Nederlandse firma Zonderland die hun ‘greencutter’ tentoonstelt. Daarnaast merken we op dat Vogel en Noot via overnames toch nog verder leeft op de beurs. De Amazone-ploeg Cayros zal aanwezig zijn en de firma Beyne pakt uit met de TerraDisc-schijveneg.

Naast de vele klassieke ploegen, zullen onder andere Kuhn (Packo) en Lemken demonstreren met het ‘on land’-ploegen (dus niet door de ploegvoor rijden). Landbouwers zijn dit niet gewoon, maar de techniek heeft zeker enkele voordelen om de bodem te beschermen.

Lemken, Monosem (Joskin - Distritech) en Amazone (Hilaire Van der Haeghe) stellen op de Werktuigendagen nieuwe zaaimachines voor. Tom Destoop stelt zich luidop de vraag hoe we binnen tien jaar maïs gaan zaaien. Tijdens de komende editie van de Werktuigendagen zal voor het zaaien van maïs zo de deltazaaitechniek te bewonderen zijn, net als de volleveldszaai en de zaai van maïs onder folie.

Aerts-Rapide kennen we van hun ploegen. Sinds deze zomer zijn ze ook invoerder van het Franse bedrijf Religieus Frères voor België. De Franse constructeur heeft bijna 100 jaar ervaring met grondbewerkingsmachines. Naar Oudenaarde zal de cultivator type “liborto C” van 4,20m meegebracht worden.

Precisielandbouw

“Precisielandbouw kunnen we moeilijk nog opnemen als een apart thema”, bemerkt Tom Destoop. “Het is namelijk alomtegenwoordig. Welk tractormerk durft het nog aan om op hun stand geen gps-technologie te demonstreren? Daarnaast is het ook een containerbegrip geworden dat nog moeilijk te definiëren valt”. Vroeger hield gps in dat we recht konden rijden met de tractor. Ondertussen is dit veel meer dan dit geworden en kijken we richting opbrengstbepaling en het in kaart brengen van de bodem.

Misschien zorgen de landbouwers in dit thema zelf voor de nieuwigheid. Meer en meer vinden de technieken namelijk ingang op de bedrijven en worden landbouwers en loonwerkers vertrouwd met de beschikbare technologie, waardoor ze ook openstaan voor verregaandere toepassingen. Ook de overheid denkt mee op dit spoor. Bij de infostand van de Vlaamse Overheid wordt info gegeven over FLEPOS, wat een meerwaarde kan zijn voor de gps-technologie.

Voor de Werktuigendagen deed de firma Agrometius i.s.m. de Bodemkundige Dienst van België reeds een bodemscan met hun ‘Veris’. Op hetzelfde perceel werd eerder de wintertarwe geoogst met opbrengstbepaling. Agrometius zal aan de landbouwers tonen dat de oogst gelinkt is aan de bodemgesteldheid. De volgende stap in het proces is variabel gaan bemesten. Dit kan met kunstmeststrooiers die ondersteund zijn met de technologie. Fliegl gaat nog een stap verder en gaat demonstreren met de ADS 120 stalmest- en compostspreider, die plaatsspecifiek vaste, organische mest gaat verdelen.

Inagro gaat dan weer aan de slag met hun drone. Via demonstraties willen ze de oneindige mogelijkheden van de dronebeelden tonen aan het publiek. Inagro zal ook zijn ‘breedspoortrekker’ meebrengen naar Oudenaarde, waarmee ze met vaste rijpaden kunnen werken.

De firma eFarmer is een nieuwe standhouder op het evenement, die beschikt over erg betaalbare gps/rtk-installaties om zo nog meer landbouwers uit te rusten met de moderne technieken.

Gras

Alhoewel er geen graslanddemonstraties zijn op de Werktuigendagen, is er vanuit de standhouders toch aandacht voor dit thema.

Bij Barenbrug en DLF wil men de intensiviteit van graslanden verder optimaliseren om hoogproductief melkvee te voeden. Structuur, eiwitgehalte en wortelstelsel zijn hierbij kernfactoren. Ook doorzaai krijgt de nodige aandacht.

Pöttinger toont zijn nieuwe rondebalenpersen ‘Impress’ en Kuhn (Packo) de nieuwe cirkelharken.

Tractoren

De organisatie is trots dat er maar liefst 15 verschillende tractormerken op de Werktuigendagen te zien zullen zijn. Tractoren van groot tot klein: Case IH toont zijn nieuwe Quantum-reeks (nieuwe tractoren voor fruitteelt), maar ook de Fendt 1000 zal demonstreren.

Bij Claas zijn de Arion 500 en 600 ‘new generation’ te zien, New Holland toont onder andere de handige T5 utility en SDF biedt dan weer de nieuwe 6 serie van Deutz-Fahr aan.

Op de stand van Hilaire Van der Haeghe worden verschillende generaties Fendt-tractoren voorgesteld, daar ze reeds vijftig jaar het importeurschap van dit merk vertegenwoordigen in België. Een show met wat reeds in ons land de revue gepasseerd is, zal opgezet worden met zowel oudere als recentere Fendt-tractoren.

Spuitmachines

Spuitmachines behoren tot de meest gecompliceerde en technologisch hoogstaande machines die ingezet worden in de landbouw. De precisielandbouwtechnieken zijn bij spuittoestellen bijna standaard geworden. Bovendien zorgen ze voor een onmiddellijke return in de vorm van economische of milieukundige winst.

Op de Werktuigendagen zijn spuiten van een tiental verschillende fabrikanten aanwezig. Vooral het uitgebreid gamma van Joskin DistriTECH valt op. Zij gaan hun machines presenteren aan het publiek in een aparte ring achter hun stand. Eén van de merken die ze presenteren is Matrot, Matrot maakt deel uit van de Hardi groep en wordt nu ook door DistriTECH in België verdeeld. Opvallend is de spuitboom die vooraan de zelfrijdende machine bevestigd is.

Aanhangwagens

In geen enkel segment van de beurs hebben we een dergelijk groot aanbod (15 merken) als in aanhangwagens. Het aantal firma’s actief op deze markt blijft stijgen. De technologie en capaciteit blijft ook vooruitgaan. Concreet hebben we het over klassieke kippers, silagewagens, platte wagens, beertonnen en dubbeldoelwagens. Het combineren van meerdere functies is handig om de machines op meerdere takken van het bedrijf te kunnen afschrijven. Fliegl gaat aanwezig zijn met een mestton met polyestertank en Pronar is een nieuw merk op onze markt, dankzij importeur Cnudde.

Schuitemaker is een nieuwe standhouder op de beurs. Dit vooraanstaand merk wil op de Werktuigendagen uitpakken met moderne aanhangwagens, waarbij ze aandacht hebben voor bodemverdichting, precisielandbouw en dubbeldoel.

Speciale aandacht zal gaan naar de overlaadwagens. In alle oogstactiviteiten op de Werktuigendagen kan het inzetten van overlaadwagens relevant zijn. Voor de bieten is dit een gangbare praktijk, maar voor de snijmaïs is dit wel erg vernieuwend. Op de beurs zullen Ludo Pauwels en Agrimac (respectievelijk met Fliegl en Hawe) tonen hoe overlaadwagens efficiënt kunnen ingezet worden bij het binnenhalen van de maïs.

Hun motivering vinden ze in het feit dat bedrijven steeds groter worden en het ruwvoeder van verder moet aangevoerd worden en daarom eventueel met vrachtwagens kan gebeuren. Ook bij biogasinstallaties moet de maïs vaak grote afstanden afleggen. Tijdens de klassieke maïsoogst laten we nogal wat vuil achter op de weg. De silagewagens met afdekzeil (eveneens te zien op de beurs) lossen al een groot deel van het probleem op, maar toch kan men niet vermijden dat modder of maïsresten vanop de trekker op de weg belanden.

Op de stand van Trailerservice Michiels toont de Nederlandse fabrikant Kraker Trailers een andere oplossing voor het verkeer op de weg. Ze tonen namelijk een aanhangwagen die op het land getrokken wordt door een tractor en makkelijk kan verkoppeld worden aan een vrachtwagen voor het wegtransport.

Bandenfirma’s

Eind september verzamelen zo goed als alle bandenfabrikanten in de Stropstraat in Oudenaarde. Ze tonen er hun grootste of beste modellen om de bodem te beschermen of de lading op te drijven bij gelijke druk. De uitdaging om de druk verder te laten zakken houdt alle firma’s bezig. De voortschrijdende inzichten in deze materie leren dan ook dat het loont om hierop in te zetten. Bodemcompactie vermijden, zonder in te boeten aan laadcapaciteit en trekvermogen, is dus steeds meer aan de orde.

Mitas Tyres en Trelleborg Wheel Systems zullen alvast zichtbaar maken wat een goede band kan betekenen in functie van trekkracht. Ze zijn met een roadshow aanwezig en laten het verschil tussen nieuw en oude bandentechnologie zien.

De sector ‘Tuin & Park’ gaat een vernieuwde aandacht en uitgebreidere belangstelling met animatie meekrijgen.
De sector ‘Tuin & Park’ gaat een vernieuwde aandacht en uitgebreidere belangstelling met animatie meekrijgen.

Park en Tuin

Vanaf deze editie komt de Werktuigendagen ook actief naar buiten als vakbeurs voor tuinaanleggers. Naast het aanbod voor particulieren willen ze in de toekomst ook het aanbod voor de professionele tuinaanlegger verder uitbouwen.

Traditioneel hebben de Werktuigendagen enkele firma’s die demonstreren met gazonmaaiers. Dit gamma wordt dit jaar uitgebreid met onder andere boomzagen, trailers en hakselaars.

Onder andere ‘Timbersports’ van Stihl en de spectaculaire bosmachines van Mouton geven het geheel extra animo. Aan de hoofdingang van de beurs, achter het Moriaanshoofd, worden de firma’s gebundeld die actief zijn in deze sector. Aan de overkant van de Maalderijstraat staan enkele standhouders met kleine of middelgrote gravers opgesteld met demonstratiemogelijkheid. Tuboma demonstreert er de ‘Diverto’, een speciale multifunctionele 4-in-1-machine. Cebeko gaat met het minigravermerk Yanmar aanwezig zijn en Verhoeven met Takeuchi.

Niet alle materiaal voor Park & Tuin is verhuisd naar dit deel van de beurs. Ook op andere standen staan nog interessante machines voor tuinaanleggers. Denk maar aan de talloze tractormerken die aanwezig zijn met tuinbouwmodellen, aanhangwagens, spitfrezen, … Steeno zal bijvoorbeeld de hakselaars van Bugnot tentoonstellen op zijn stand. Ook alle klassen van verreikers of knikladers zijn aan het werk tijdens de Werktuigendagen.

T.D.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken