Startpagina Mechanisatie

Laureaten van de ‘Farm Machine’ 2023 award op een rijtje

Bij de start van het nieuwe jaar bekijken we eens welke machines een award ‘Farm Machine 2023’ hebben meegekregen.

Leestijd : 7 min

Deze prijs wordt toegekend aan de meest innoverende landbouwmachines. Voor deze editie verzamelde een twintigtal Europese landbouwjournalisten, waarbij een vertegenwoordiger van Le Sillon Belge/Landbouwleven om een stem uit te brengen over de talrijke kandidaten volgens welbepaalde criteria.

Tractoren: van XL tot S

De tractoren worden ingedeeld in 4 categorieën volgens vermogen en specialisatie.

XL tractor: Case IH Quadtrac AFS Connect In de categorie ‘XL tractor’ krijgt Case IH de prijs voor zijn Quadtrac AFS Connect. Afhankelijk van het model heeft deze een vermogen van 420 tot 620 pk, opgewekt in een Cursor 16-zescilindermotor van 12,9 l. Om aan de Stage V-uitlaatgasnormen te voldoen, wordt gebruikgemaakt van de selectieve catalytische reductietechniek ‘Hi-eSCR2’.

Deze Quadtrac beschikt over een nieuw ontworpen cabine met nieuwe multicontroller-armleuning en AFS Pro 1200-monitor van 12 inch. De AFS Connect-functionaliteit laat toe om de tractorgegevens (van verbruik tot gps-positie) steeds vanop iedere locatie te consulteren. Verdere telematica en precisielandbouwtoepassingen zijn ook beschikbaar.

L tractor: Fendt 700 Vario gen7 Fendt wint de award in de categorie L- tractor met een nieuwe generatie van zijn 700Vario-tractorserie, de zevende al. Deze bestaat uit 5 modellen die voorzien zijn van een zescilinder Agco Power-motor van 7,5 l. De vermogens gaan van 203 tot 283 pk. De uitlaatgassen worden behandeld door een dieseloxydatiecatalysator (DOC), partikelfilter (DPF) en selectieve catalytische reductie (SCR).

De 700 Vario integreert voor het eerst het FendtOne-concept.
De 700 Vario integreert voor het eerst het FendtOne-concept. - Foto: Fendt

De 700 Vario-serie is voorzien van het FendtOne-bedieningsconcept, van een multifunctionele joystick op de rechterarmleuning en in optie nog een joystick type 3L. Er is een digitaal dashboard van 10 inch voorzien onder het stuurwiel en een bedieningsterminal van 12 inch op de armleuning. In optie is er een bijkomende 12 inch terminal mogelijk, die deels in het cabinedak opgeborgen kan worden.

S tractor: Massey Ferguson 5S In de categorie S-tractor krijgt Massey Ferguson de award toegekend omwille van zijn 5S-tractorserie. Dit zijn modellen bestemd voor veehouderij en voor gemengde bedrijven. Ze hebben een vermogen van 105 tot 145 pk, opgewekt in een viercilinder Agco Power-motor met een inhoud van 4,4 l. De 5S-serie onderscheidt zich ook door een nieuw design en toegenomen zichtbaarheid die de bestuurder heeft vanuit zijn cabine.

De MF 5S is een ideale tractor voor frontladergebruik.
De MF 5S is een ideale tractor voor frontladergebruik. - Foto: Massey Ferguson

Deze tractorserie is specifiek ontworpen met het oog op het gebruik van een frontlader. Om dit te bewerkstelligen heeft de fabrikant ook ingezet op de draaicirkel, die met 4m heel klein is, om de wendbaarheid te vergroten. Achteraan tilt de hefinrichting 6 ton en meerdere hydraulische systemen zijn mogelijk (van open center tot loadsensing met debieten van 58 tot 110 l/min).

Gespecialiseerde tractor

Met zijn T4F behaalde New Holland de award in de categorie ‘gespecialiseerde tractor’. Van de overgang naar de nieuwe Stage V-emissienorm werd ook gebruikgemaakt om een nieuw design en een nieuwe techniek te introduceren. De nieuwe viercilindermotor met een inhoud van 3,4 of 3,6 l, afhankelijk van het model, is compacter, waardoor ook een compactere motorkap ontworpen kon worden. Deze is daardoor lager uitgevoerd. Zo heeft de chauffeur een beter zicht.

De T4 biedt een vermogensbereik van 75 tot 120 pk.
De T4 biedt een vermogensbereik van 75 tot 120 pk. - Foto: New Holland

De nieuwe cabine op de T4F is geinspireerd op de grotere modellen uit het gamma. De cabine biedt een betere toegang en een verbeterd interieur. Hier vinden we een nieuwe moduleerbare armleuning. Het dashboard kan 2 schermen bieden, waarbij het tweede een optie is om de telematicatoepassingen weer te geven.

Wiellader

In de categorie ‘laden’ gaat de award naar de Hoftrac 1190e van Weidemann. Dit model beschikt over een 100 % elektrische aandrijving, die enkele voordelen met zich meebrengt, zoals het afwezig zijn van uitlaatgassen, gereduceerd geluidsvolume en gebruikerscomfort. Deze kniklader is beschikbaar met of zonder cabine. De lithium-ion batterij van 48 Volt is beschikbaar in 3 vermogensbereiken. De gebruiker kan zo, afhankelijk van zijn noden, een keuze maken voor een batterijpakket in functie van de autonomie en de benodigde laadtijd.

De eHoftrac kan een autonomie van 8 u hebben.
De eHoftrac kan een autonomie van 8 u hebben. - Foto: Weidenmann

Oogst: tussen kracht en eenvoud

Bij de maaidorsers kreeg Claas de award voor de Cemos Dialog-functie op de Lexion. Qua mechanica kent deze maaidorser dan wel geen grote vernieuwing. De innovatie zit hem in de technologie, waarbij het bestuurdershulpsysteem Cemos Dialog het gebruik van de machine toegankelijker maakt. Via een vraag-antwoordsysteem op de boordcomputer kan de chauffeur de instellingen makkelijk scherpstellen. Cemos Dialog past onmiddellijk de nieuwe instellingen van de maaidorser toe. Volgens Claas verhindert deze techniek foute instellingen.

Cemos Dialog vergemakkelijkt het instellen van de maaidorser.
Cemos Dialog vergemakkelijkt het instellen van de maaidorser. - Foto: Claas

John Deere wordt met een award bekroond voor zijn 8000 en 9000-serie zelfrijdende veldhakselaars. Deze kenmerken zich via een facelift, maar bovenal door toegenomen vermogen. Model 8100 levert een maximaal vermogen van 431 pk, de 8200 en 8300 klimmen in vermogen tot respectievelijk 465 en 505 pk. In de 9000-serie biedt model 9700 het meest vermogen, namelijk 825 pk.

De 8000 en 9000-serie veldhakselaars hebben een nieuw design én meer vermogen.
De 8000 en 9000-serie veldhakselaars hebben een nieuw design én meer vermogen. - Foto: John Deere

Persen en hooibouw

In de categorie van de balenpersen wordt Kuhn bekroond voor zijn VPB7190-perswikkelcombinatie met variabele perskamer. Volgens de constructeur is dit echt een polyvalente machine die stro of voordroog kan verwerken, baalbinding via folie of net: alles is mogelijk met een snelle aanpassing van het ene naar het andere systeem. Deze perswikkelcombinatie herbergt ook de bekende in-huistechniek, zoals ‘i-Dense’ om de persdichtheid te regelen en ‘Twin-reel’ voor de netbinding.

Volgens de fabrikant is de VPB 7190 een echte polyvalente pers.
Volgens de fabrikant is de VPB 7190 een echte polyvalente pers. - Foto: Kuhn

In de hooibouwcateogrie weet Pöttinger zich te onderscheiden dankzij zijn Mergento-bandhark. De pick-up die over 6 rijen tanden beschikt neemt het ruwvoeder op en transporteert het, zonder dat het nog contact maakt met de bodem via afvoerbanden, alvorens het op zwad wordt afgelegd. Bladverlies en potentiële contaminatie van het voer worden sterk gereduceerd met deze machine. De werkbreedte bedraagt 9,20 m bij centrale zwadafleg of 8,70 als er zijwaarts een zwad wordt gevormd of als er 2 zwaden worden gemaakt.

De Mergento-bandhark helpt bladverlies en contaminatie van het ruwvoer te voorkomen.
De Mergento-bandhark helpt bladverlies en contaminatie van het ruwvoer te voorkomen. - Foto: Pöttinger

Bodembewerking

De Franse fabrikant Grégoire Besson krijgt een award voor zijn halfgedragen wentelploeg Voyager S70. Deze is er van 5 tot 9 ploegscharen voor een werkbreedte van 1,50 tot 4,50 m en een benodigd vermogen van 210 tot 400 pk. De ploeg is beschikbaar met een enkel steunwiel of een wielstel en ook met een multipositie of Vario-systeem om de werkbreedte van de ploegschaar te bepalen. De ploegelementen kunnen beveiligd worden via een breekbout of een hydraulische non-stopvoorziening. De werkdiepte gaat van 15 tot 40 cm.

De Voyager S70 is er met 5 tot 9 ploegscharen.
De Voyager S70 is er met 5 tot 9 ploegscharen. - Foto: Grégoire Besson

Inzake bodembewerking gaat Machio Gaspardo met de prijs lopen voor zijn Toro IsoTronic-rotoreg. De Italiaanse fabrikant kan tevens de publieksprijs in ontvangst nemen. Deze opplooibare rotoreg heeft een werkbreedte van 5 tot 7 m met 40 of 56 tanden, afhankelijk van het gekozen model. Werkdieptes gaan tot 28 cm en het benodigd vermogen van 160 tot 400 pk.

De IsoTronic-rotoreg kreeg de publieksprijs.
De IsoTronic-rotoreg kreeg de publieksprijs. - Foto: Maschio Gaspardo

De rotoreg maakt gebruik van een Isobus-interface, waardoor het makkelijk is om op de terminal in de cabine diverse parameters van de machine weer te geven. Daarnaast is het mogelijk om werkgegevens te exporteren en te analyseren om de efficiëntie en het gebruik van de rotoreg te optimaliseren, om onregelmatigheden op te sporen, en om het gebruik vanop afstand op te volgen.

Zaaimachines

In de categorie ‘zaaimachines’ gaat Väderstad met een award ‘Farm Machine’ naar huis voor zijn Proceed- zaaimachine. Deze precisiezaaimachine kan volgens de fabrikant ieder gewas zaaien. Het maakt hiervoor gebruik van zaai-elementen zoals we die bij de Tempo-zaaimachine kennen, bij ons vooral bekend als maïsplanter. De rijafstand gaat van 22,5 tot 25 cm om granen te zaaien of van 45 tot 50 cm om bieten of koolzaad te zaaien of bedraagt nog 75 cm om maïs te zaaien. Voor deze 3 verschillende teelten moeten de zaaischijven wel vervangen worden.

De Proceed kan ganen, bieten en maïs zaaien.
De Proceed kan ganen, bieten en maïs zaaien. - Foto: Väderstad

Ieder zaai-element wordt elektrisch aangedreven en gecontroleerd via het E-Control-systeem van Väderstad zelf. Het zaai-element wordt via een centrale zaadtank (3.000 l) van zaad voorzien en beschikt over een fronttank voor kunstmest.

Monosem krijgt een award voor zijn ValoTerra Ultimate-precisiezaaimachine. Ook hier wordt ieder zaai-element 100 % elektrisch aangedreven. Tevens zijn ze voorzien van nieuwe, dubbele schijven om de zaaigeul te maken. Deze schijven hebben een grote diameter (450 mm). Opmerkelijker is nog het ‘Active Seed Guidance’-systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van een transportband die voorzien is van borstels om heel heel nauwkeurige zaadafleg te bekomen. Daardoor zijn volgens de fabrikant zaaisnelheden tot 18 km/uur mogelijk. De zaaimachine kan ook over de nieuwe FertiSmart-meststoffentoediening beschikken en over de MicroSmart-toediener van microgranulaten. Ook deze zijn voorzien van een elektrische aandrijving.

De ValoTerra Ultimate kan tot een werksnelheid van 18 km/uur zaaien.
De ValoTerra Ultimate kan tot een werksnelheid van 18 km/uur zaaien. - Foto: Monosem

Gewasbescherming en onkruidbestrijding

De groep ‘France Pulvé’, die wordt gevormd door de merken Berthoud, Tecnoma, Hardi en Agrifac, wordt bekroond met een award ‘Farm Machine’ voor zijn Spectre-veldspuit.

De Spectre is een zelfrijdende spuit met een frontaal gemonteerde spuitboom.
De Spectre is een zelfrijdende spuit met een frontaal gemonteerde spuitboom. - Foto: France Pulvé

Deze zelfrijder, die zich bevindt aan de bovenkant van de groep, weerspiegelt de terugkeer van spuitmachines met frontaal gemonteerde spuitboom op de markt. Andere technische kenmerken zijn een spuittank van 5.200 l, een spuitboom van 36 tot 44 m en in optie de ultraprecieze spuittechniek uit eigen huis, genaamd Sniper. Via een tablet kan de werking van de zelfrijdende spuit van op afstand opgevolgd worden, maar ook de automatische geleiding of de sectie-afsluiting kan aangestuurd worden.

Steketee (Lemken) krijgt eveneens een award voor zijn SprayHub IC-Weeder. Een fronttank met 1.100 of 1.500 l spuitmiddel wordt gecombineerd met een mechanische schoffel achteraan. Zo kan bijvoorbeeld een rijbespuiting in 1 werkgang gecombineerd worden met een schoffelbeurt tussen de gewasrijen. Door van volleveldsbespuiting naar rijbespuiting te gaan kan volgens de fabrikant 40 à 60  % aan spuitmiddel bespaard worden.

De Sprayhub kan een rijenbespuiting uitvoeren en schoffelbewerking tussen de rijen.
De Sprayhub kan een rijenbespuiting uitvoeren en schoffelbewerking tussen de rijen. - Foto: Steketee/Lemken

SprayHub doet al het nodige om de spuitdosering af te stellen in functie van de werksnelheid. De fronttank beschikt zo over een eigen besturings-, meng- en reinigingssysteem. De aansturing gebeurt via Isobus-techniek en via de ‘MegaSpray’-besturingssoftware.

Amazone krijgt een award voor zijn GPS Scenario Control. Dankzij deze techniek kunnen enkele taken die met het strooien van meststoffen gepaard gaan, geautomatiseerd worden. Vanaf de eerste werkgang op het veld kunnen verschillende toepassingen geregistreerd en gelokaliseerd worden. Zo kan een minder ervaren bestuurder op pad gestuurd worden en toch complexe taken uitvoeren, waarbij hij vergezeld wordt van de technologie in de bedieningsterminal die vooraf ingegeven taken bevat. Risioc’s op fouten, en zeker deze bij het kantstrooien, worden zo sterk gereduceerd.

GPS Scenario Control helpt bij het vooraf plannen van taken op het veld.
GPS Scenario Control helpt bij het vooraf plannen van taken op het veld. - Foto: Amazone

Robotica

In de categorie ‘Robotica’ wordt de award gedeeld door de firma’s Lemken en Krone voor hun robot: ‘Combined Powers’. Deze autonome landbouwrobot beschikt over een diesel-elektrische krachtbron van 230 pk en kan verschillende werktuigen van deze 2 fabrikanten aandrijven. Het doel van deze ontwikkeling is dat de communicatie tussen voertuig (robot) en werktuig toelaat om een betere werkkwaliteit te bekomen bij volle autonomie van de machinecombinatie. Daarom is de Combined Powers-robot voorzien van een resem sensoren die de omgeving in het oog houden, maar ook het aangekoppelde werktuig.

Met Combined Powers laten Lemken en Krone zich op een domein zien waar we ze niet verwacht hadden.
Met Combined Powers laten Lemken en Krone zich op een domein zien waar we ze niet verwacht hadden. - Foto: JV

Speciale prijs

We merken tot slot nog op dat er aan Valtra een speciale prijs werd toegekend voor zijn Q-serie-tractoren, die 5 modellen bevatten met een vermogens van 230 tot 305 pk. Er is hiervoor een zescilindermotor gebruikt van Agco Power met 7,4 l inhoud, die gekoppeld wordt aan een continu variabele versnellingsbak. Deze serie breidt het aanbod van de Finse tractorenfabrikant uit, maar trekt voor hem ook een nieuw doelpubliek aan.

Valtra krijgt een speciale vermelding voor zijn Q-serie.
Valtra krijgt een speciale vermelding voor zijn Q-serie. - Foto: TD

J. Vandegoor

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken