Startpagina Mechanisatie

Breed aanbod tijdens grasdemo’s

De Grasdag werd dit jaar gehouden op het veebedrijf van de gebroeders Loonen in Melderslo (NL), in het noorden van de provincie Limburg. Dit was de vijfde editie alweer, met deze keer een nog breder aanbod, dat getoond werd door de inrichting van een beurs, workshops, een kennisschuur en demo’s.

Leestijd : 5 min

Gras, een stabiele basis op een veebedrijf. Zo luidde de slogan bij de aankondiging van de Grasdag. Dat was tekenend voor de bredere aanpak deze keer. De nadruk lag niet langer op de voederwinning, maar bijvoorbeeld ook op inzicht in hoe via veevoeding de uitstoot uit de veehouderij beperkt kan worden. Bij de demo’s kwam dit tot uiting door niet alleen aandacht te schenken aan het maaien, schudden en harken, maar ook aan een goede bemesting, onderhoud van grasland en aan het terugdringen van chemiegebruik door middel van spot spraying.

Als locatie koos de organisatie dit jaar voor het melkveebedrijf van de broers Johan en Willem Loonen. Zij melken op hun bedrijf in Melderslo ongeveer 500 koeien. Of beter gezegd, de 11 robots doen dat. Ongeveer de helft van het rantsoen van de koeien bestaat uit gras. Dat gebeurt voor een deel door middel van stalvoedering. De broers willen de potentie van vers gras zoveel mogelijk benutten.

Zo vlak voor Agritechnica, in november dit jaar in Hannover (D), zijn fabrikanten zuinig met het tonen van noviteiten. Ze bewaren die liever voor een groter publiek, op de toonaangevende Duitse beurs. We zagen wel een aantal machines, die dit jaar voor het eerst op de markt gebracht zijn.

De omstandigheden waaronder de machines aan het werk gingen, waren goed. Het was droog weer en er stond een flinke snede gras op een mooi ontwikkelde zode. Het was dan ook rustig op de statische machinebeurs ten tijde van de demonstraties.

Brede hark

Kuhn maakte een nieuwe hark, met een werkbreedte van 14 m. Hij zit hiermee precies tussen de uitvoeringen van 13 en 15 m. De voorste rotoren hebben 12 tandarmen, de achterste 13. De achterste elementen zijn telescopisch uitschuifbaar, de voorste met een schaarconstructie. Dit gaat onafhankelijk van elkaar. Door de schaarconstructie kun je met de buitenste elementen ook snel voldoende hefhoogte realiseren. De bodemontlasting van de rotoren verandert bij het wijzigen van de werkbreedte, omdat de rotoren bij een grote werkbreedte zwaarder op de grond drukken.

De rotoren worden hydraulisch aangedreven. Je kunt hierdoor al vanaf 9 m breed harken, omdat je niet afhankelijk bent van tussenassen. Bovendien is een boost mogelijk. Je kan, als je dat wil, de voorste rotoren 20 % sneller laten draaien. Het gras voor de trekker werd geruimd met een Merge Maxx 440F, zodat de trekkerwielen het gras niet in de zode drukken.

Brede schudder

De Samaz P12-330T is een schudder met 12 rotoren en een werkbreedte van 13,3 m. Hij is aangebouwd op een transportstel. Bijzonder aan de schudder is dat de schudhoek met één hendel centraal versteld kan worden. Op de kopakker komt de schudder automatisch eerst waterpas te staan, om daarna geheven te worden. Bij het inzetten gebeurt het omgekeerde. Eerst wordt de volledige schudder aan de grond gezet en pas daarna komt hij voorover in de schudpositie. Dit voorkomt dat de schuddertanden in de grond grijpen.

De Samaz P12-330T kan de schudhoek met één hendel centraal verstellen.
De Samaz P12-330T kan de schudhoek met één hendel centraal verstellen. - Foto: AJB

Tijdens transport rust de volledige schudder op het transportstel, zodat er met de combinatie veilig 50 km/uur gereden kan worden. Voor transport vouwen de 2 buitenste rotoren aan beide zijden zich over de andere rotoren. Daarvoor is de kruiskoppeling hier vervangen door een vingerkoppeling.

Elektrisch maaien

We hebben al eens eerder bericht over de terugkomst van de vingerbalk. Dat inspireerde veehouder Hugo Struik tot een elektrisch aangedreven versie. Struik heeft zonnepanelen en een windmolen en wekt zo zijn eigen energie op. Om deze maximaal te benutten, kocht hij ook een elektrisch aangedreven Kramer 5055 E-wiellader. Hij vergrootte de inzetmogelijkheden hiervan door een 9 m maaier van Kema elektrisch aan te drijven.

Elektrisch aangedreven wiellader met elektrisch aangedreven vingermaaibalk.
Elektrisch aangedreven wiellader met elektrisch aangedreven vingermaaibalk. - Foto: AJB

De 3 balken hebben elk een 80 volt elektromotor gekregen op de plaats van de hydromotor. Deze zijn vanwege de soms moeilijke omstandigheden, met veel pluis en stof, voorzien van een vloeistofkoeling. De koelvloeistof hiervoor zit in het frame van de machine, waar voorheen de hydrauliekolie in zat. Struik kan 2,5 uur maaien op een acculading. Hij heeft een wisselaccu, waarmee hij dan weer verder kan.

Universele perswikkelcombinatie

De Baliwrap Square Innovation is een universeel onderstel voor een combinatie van een grootpakpers en een wikkelaar. Het wordt op de markt gebracht door de gebroeders De Vries uit Meerkerk, die het als hobby hebben ontwikkeld. Het onderstel heeft 3 luchtgeveerde assen, waarvan er 2 gestuurd zijn. Er kan een pers naar keuze worden opgebouwd.

De ‘Baliwrap Square Innovation’ is een universeel onderstel voor een combinatie van een grootpakpers en een wikkelaar.
De ‘Baliwrap Square Innovation’ is een universeel onderstel voor een combinatie van een grootpakpers en een wikkelaar. - Foto: AJB

Er werd gedemonstreerd met een New Holland BB950-pers. Hier zit een Taarup-wikkeltafel achter, op een uitschuifbaar frame. Als de baal wordt doorgegeven aan de wikkeltafel, schuift deze naar voren. Vervolgens schuift deze naar achter, om ruimte te maken voor de wikkelarmen, zodat de baal gewikkeld kan worden. Voor transport vouwen de wikkelarmen zich naar voren en klappen de rollen omhoog, waardoor de combinatie iets compacter wordt. Hij blijft echter lang.

Ammoniakemissie beperken

Een van de manieren om de ammoniakemissie na het uitrijden te verminderen, is het afdekken van de mest. Daarvoor lopen op dit moment proeven en de eerste resultaten duiden erop dat een reductie van 25% zeker mogelijk is. De firma Slootsmid bouwde een machine waarmee de mest goed afgedekt kan worden. Deze machine wordt momenteel flink ingezet voor praktijkproeven. Daarin wordt ook gekeken wat het best gebruikt kan worden voor het afdekken.

Deze mestinjecteur dekt de mest ook af.
Deze mestinjecteur dekt de mest ook af. - Foto: AJB

Tijdens de demonstratie werd de mest afgedekt met een krijtsuspensie. Daarvoor werd via een speciale slangenpomp 500 l/ha gedoseerd, wat verdeeld werd via pijpjes achter de mestuitlopen.

Doorzaaimachine

Het was een grasdag en daarom was er ook aandacht voor het onderhoud van grasland. Een van de machines is de doorzaaimachine van Vredo. Deze werkt met een dubbele schijf in v-vorm gemonteerd, iets wat we ook kennen van de Vredo-zodenbemesters. Die hebben zij echter afgekeken van de doorzaaimachines.

De doorzaaimachine helpt bij het onderhoud van de grasmat.
De doorzaaimachine helpt bij het onderhoud van de grasmat. - Foto: AJB

Vredo toonde het prototype van de DZ5 Agri. Deze machine kan op een rijafstand van 7,5 cm zaaien. Dat doet het dankzij een dubbele rij schijven. Er kunnen in totaal 3 soorten zaad worden uitgebracht, op verschillende dieptes. Dit is vooral gewenst bij het doorzaaien van een grasklavermengsel, maar ook bij het doorzaaien van een kruidenrijk mengsel voor grasland.

Weidesleep

De Zocon Greenkeeper Plus is ook een werktuig voor het onderhoud van grasland. Het doet dit met een paar egalisatiebalken voor aan de machine en met 3 rijen van 10 cm dikke dubbele wiedegtanden erachter. De egalisatiebalken zorgen ervoor dat molshopen, mestvlaaien en andere oneffenheden worden vlakgestreken. De egtanden trekken onkruiden en mossen los en beluchten de graszode. De egtanden zijn in 12 stappen op diepte en agressiviteit in te stellen.

Ook de weidesleep helpt bij het onderhoud van de grasmat.
Ook de weidesleep helpt bij het onderhoud van de grasmat. - Foto: AJB

Op de Greenkeeper is een elektrisch aangedreven Zocon-zaaimachine gebouwd, die gebruikt kan worden voor graszaad, maar ook voor klaver of kruidenmengsels. De zaaimachine kan eventueel via Isobus worden bediend.

Silagewagen

Zoals bekend is het Nederlandse Kaweco gestopt. Een van de producten was de Radium-silagewagen. De tekeningen en rechten hiervan zijn gekocht door het Duitse Krampe, een bekend bouwer van transportvoertuigen. Krampe gaat de productie van de wagens deels integreren in de eigen productie. Zo worden de NAD-assen van Kaweco vervangen door BPW. De bladvering blijft wel in het pakket, maar ook Krampes eigen luchtvering wordt leverbaar.

Krampe zet de bouw van de Kaweco silagewagens verder.
Krampe zet de bouw van de Kaweco silagewagens verder. - Foto: AJB

Heel belangrijk voor België is dat Krampe gaat werken aan een Europese typegoedkeuring. De Kaweco was vooral gericht op de Nederlandse wetgeving en die is wat betreft maten en toegelaten gewicht ruimer dan de wetgeving in België.

Arend Jan Blomsma

Lees ook in Mechanisatie

Aandachtspunten voor het optimaliseren van de maaikwaliteit

Mechanisatie De oogstketting voor ruwvoer bestaat uit verschillende machines. Daarbij komt de maaier als eerste aan bod. Naast de keuze van dit werktuig is het belangrijk om erop te letten dat het goed is afgesteld, vooral om te voorkomen dat er aarde in het voer komt, maar ook om te voorkomen dat de passage van de volgende machines wordt bemoeilijkt.
Meer artikelen bekijken