Boerenbond investeert 2 miljoen euro in innovatieve PAS-oplossingen
Op 31 januari maakte Boerenbond bekend dat het 2 miljoen euro zal vrijmaken voor onderzoek naar innovatieve stikstofoplossingen. “Momenteel zijn er te weinig oplossingen voor landbouwers om de PAS-doelstellingen te halen”, zegt Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond.

Op het Koeweidehof in Merchtem gaf Boerenbond meer informatie over hun extra steun voor innovatieve projecten aangaande stikstof. Met de oproep steekt Boerenbond de hand uit naar bedrijven om samen op zoek te gaan naar nieuwe, gevalideerde en innovatieve maatregelen. Het doel is om samen te werken aan een versneld proces dat nieuwe, haalbare en betaalbare stikstofoplossingen brengt op maat van een sector in nood.
Wie kan deelnemen?
De indieningsperiode van het project loopt van 1 februari tot 2 mei, en de oproep wordt elk jaar herhaald gedurende een periode van 4 jaar. De innovatiesteun gaat breed uit naar aanbieders van vernieuwende oplossingen aangaande de stikstofproblematiek (Programmatische Aanpak Stikstof). Zowel bedrijven uit de landbouwsector als bedrijven buiten de sector die kansen zien om oplossingen aan te bieden in de landbouwsector komen in aanmerking.
Ook internationale bedrijven zijn welkom om een voorstel in te dienen, maar de vereiste is wel dat de uiteindelijke innovatie geïmplementeerd kan worden op Vlaamse landbouwbedrijven. Samenwerkingen met landbouwers die vandaag al actief zoeken naar maatregelen, alsook coöperaties met onderzoeksinstellingen of retailers, worden toegejuicht, maar zijn niet verplicht.
Budget
Het uiteindelijke steunpercentage is 50% van de aanvaardbare kosten in de projectbegroting. Per projectaanvraag wordt eveneens een maximumbedrag gehanteerd van 125 000 euro steun overheen de verschillende kostenposten. De totale enveloppe voor innovatiesteun werd vastgelegd op 2 miljoen euro. Dit budget zal verspreid worden over 4 jaar. Het jaarlijks voorziene steunbedrag is daarom 500 000 euro.
Na het verstrijken van de inschrijvingsperiode neemt het Boerenbond-team de verschillende aanvragen in overweging. Wanneer een aanvraag ontvankelijk is en wordt weerhouden, zal de aanvrager uitgenodigd worden voor de eerste selectieronde met jurygesprek. Deze selectieronde loopt van 2 tot 31 mei.
Bedrijven die weerhouden worden, worden na de eerste selectie uitgenodigd voor een tweede jury-evaluatie op basis van een meer gedetailleerde uitwerking van het project. Op 1 juli maakt de jury haar finale selectie bekend.
Voldoende mogelijkheden nodig
“Door op de natuurlijke vergrijzing van de sector verder te sturen kan al een stikstofvermindering van maar liefst 42% bereikt worden,” zegt Ceyssens”, en dat is zonder de bijkomende inspanningen gerekend van overblijvende bedrijven. Deze overblijvende bedrijven zullen met verschillende vormen van innovatie de verdere stikstofvermindering proberen te verwezenlijken. Enkele voorbeelden zijn emissiearme stalvloeren, diervoeders die de uitstoot verminderen, genetica… Het is belangrijk dat we hun voldoende haalbare mogelijkheden aanbieden om die doelstelling te halen.
Meer informatie over de innovatiesteun vind je op www.boerenbond.be/innovatiesteun-hoe-zit-het-concreet.