Jagers schieten in eigen voet
De Hubertusvereniging Vlaanderen (HVV) is er als belangenbehartiger van de Vlaamse jagers niet gelukkig mee dat de jacht soms in een slecht daglicht geplaatst wordt. HVV kijkt echter ook in eigen boezem en geeft toe niet altijd even duidelijk te zijn over de manier waarop jagers en wildbeheers-eenheden hun jachtplannen samenstellen.

In de kamercommissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement citeerde volksvertegenwoordigster Mieke Schauvliege (Groen) de voorzitter van HVV, die op hun eigen website toegeeft dat het net de jachtsector zelf is die de afgelopen jaren – proactief – meer jachtgebied uitkleurde dan alle acties van Vogelbescherming Vlaanderen samen.
“De HVV is al enkele jaren bezig met de opschoning van de jachtplannen”, zegt HVV, die vorig jaar de WBE’s (wildbeheerseenheden) nog opriep om de jachtplannen verder te actualiseren.
Jachtrecht
WBE’s dienen jaarlijks een plan op te maken waarbij ze de gronden inkleuren waarop ze willen jagen. Dit houdt expliciet in dat zij het jachtrecht op die percelen moeten hebben. De terminologie die HVV hanteert, wijst op een andere manier van werken, namelijk dat ze vertrekken van de vorige plannen en die wat opschonen.
Schauvliege zegt dat de link met het jachtrechthouderschap hierbij compleet zoek lijkt. De term ‘proactief’ verwijst volgens haar naar “voor die mogelijkerwijs lastige grondeigenaars die naar de gouverneur zouden stappen om hun onterecht ingekleurde percelen te laten uitkleuren”. De voorbije jaren hebben al duizenden eigenaars dat reactief gedaan.
Valsheid in geschrifte
Percelen opnemen in een jachtplan zonder over het jachtrecht te beschikken, is volgens Mieke Schauvliege niets meer of niet minder dan valsheid in geschrifte. Omdat er duizenden meldingen van het onterecht claimen van het jachtrecht zijn, vindt ze dat de overheid de ingediende plannen grondiger op hun correctheid moet toetsen.
Schriftelijk bewijs
Minister Zuhal Demir (N-VA) herinnert eraan dat het huidige systeem van de jachtplannen geënt is op het voortdurend verbeteren van de historische jachtplannen. Sinds 2014 kunnen geen nieuwe jachtterreinen worden aangemaakt zonder schriftelijk bewijs van de eigenaar.
De minister verwijst naar het e-loket waarbij eigenaars met een eenvoudige klik hun eigendommen waar jachtrechten op rusten, kunnen uitkleuren, indien ze dat willen.
Ze heeft daar vragen over gekregen. De Vlaamse diensten hebben echter geen toegang tot het kadaster en tot de nodige gegevens om na te gaan op welke eigendommen jachtrechten rusten. Dat maakt routinechecks onmogelijk en daardoor kunnen eigenaars niet op de hoogte worden gebracht van het feit dat er jachtrechten op hun eigendom liggen.
Uitkleuren
Burgers kunnen het hele jaar door een perceel laten uitkleuren. Dat verloopt via het e-loket van het agentschap voor Natuur en Bos (ANB). De uitgekleurde percelen kunnen dan niet meer opgenomen worden in een jachtplan.
Een nieuw perceel toevoegen aan een jachtplan kan niet zonder schriftelijk bewijs van jachtrecht. Voordien was een mondelinge pachtovereenkomst ook rechtsgeldig. Wanneer er eigendommen geërfd of gekocht worden, zijn erfgenamen of kopers er soms niet van op de hoogte dat hun perceel ingekleurd is. Hier kan een rol weggelegd worden voor de notarissen om hun klanten hierover te informeren. Een andere verbetering die minister Demir onderzoekt, is de automatische link van haar administratie met de FOD Financiën. Technisch staat dat klaar.
De minister wil ook een sensibiliseringscampagne opstarten, omdat ze veel vragen krijgt van mensen die hun perceel uitgekleurd willen zien en die helemaal geen toestemming willen geven.