Startpagina Schapen

Limburgse roedel wolven (tijdelijk) gehalveerd

Het aantal wolven in Noord-Limburg is de laatste weken gehalveerd. Volgens Jan Loos van Landschap vzw zijn er momenteel van de 13 wolven nog 5 of 6 aanwezig in de provincie. "Dat was ook te verwachten. Elk jaar als de wolven nieuwe jongen gaan krijgen, trekken de vorige voor een groot deel weg."

Leestijd : 1 min

Vorige week kon Welkom Wolf 5 wolven spotten op een wildcamera toen de wolven in de ochtend naar één van de militaire domeinen liepen. De welpen van 2021 zijn ondertussen weg en ook een deel van de welpen van vorig jaar zijn volgens Loos vertrokken.

Tussen december 2022 en februari 2023 werden 3 van de 9 welpen van 2022 doodgereden op de N74 en de N76. Begin maart werden er ook nog eens kort na elkaar 2 jonge wolven doodgereden op de A2 in Nederland. Voorlopig is nog niet bekend of daar ook zwervende welpen uit de Belgisch Limburgse roedel bij waren, maar de kans is groot.

Over een maand bevalt wolvin Noëlla van een nieuw, inmiddels vierde nest van 9 of 10 welpen. "Dan zitten we ineens opnieuw met 14 wolven. Dat zijn natuurlijk geen 14 wolven die ineens beginnen jagen. Het zal 8 maanden duren vooraleer die welpen kunnen beginnen jagen. Het aantal zal tegen 1 mei opnieuw stijgen om vervolgens tegen 1 mei volgend jaar opnieuw naar beneden te gaan", zo besluit Loos.

Belga

Lees ook in Schapen

Blauwtong op vermoedelijk 2.250 bedrijven in Nederland

Veeteelt Het aantal Nederlandse veebedrijven met (vermoedelijk) blauwtong onder de dieren is opgelopen tot meer dan 2.250. Bij bijna 1.490 bedrijven staat de besmetting vast, bij zo'n 770 bedrijven is er een ernstig vermoeden dat de ziekte is uitgebroken. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Meer artikelen bekijken