Startpagina Schapen

Limburgse roedel wolven (tijdelijk) gehalveerd

Het aantal wolven in Noord-Limburg is de laatste weken gehalveerd. Volgens Jan Loos van Landschap vzw zijn er momenteel van de 13 wolven nog 5 of 6 aanwezig in de provincie. "Dat was ook te verwachten. Elk jaar als de wolven nieuwe jongen gaan krijgen, trekken de vorige voor een groot deel weg."

Leestijd : 1 min

Vorige week kon Welkom Wolf 5 wolven spotten op een wildcamera toen de wolven in de ochtend naar één van de militaire domeinen liepen. De welpen van 2021 zijn ondertussen weg en ook een deel van de welpen van vorig jaar zijn volgens Loos vertrokken.

Tussen december 2022 en februari 2023 werden 3 van de 9 welpen van 2022 doodgereden op de N74 en de N76. Begin maart werden er ook nog eens kort na elkaar 2 jonge wolven doodgereden op de A2 in Nederland. Voorlopig is nog niet bekend of daar ook zwervende welpen uit de Belgisch Limburgse roedel bij waren, maar de kans is groot.

Over een maand bevalt wolvin Noëlla van een nieuw, inmiddels vierde nest van 9 of 10 welpen. "Dan zitten we ineens opnieuw met 14 wolven. Dat zijn natuurlijk geen 14 wolven die ineens beginnen jagen. Het zal 8 maanden duren vooraleer die welpen kunnen beginnen jagen. Het aantal zal tegen 1 mei opnieuw stijgen om vervolgens tegen 1 mei volgend jaar opnieuw naar beneden te gaan", zo besluit Loos.

Belga

Lees ook in Schapen

Overwennen of kunstmatige opkweek van lammeren

Schapen De aflamperiode is momenteel op de meeste schapenbedrijven al een eind gevorderd. In de ideale situatie heeft elke werpende ooi een mooi gevulde uier en hebben de pasgeboren lammeren voldoende melk om al na een paar dagen zonder veel extra zorg de grote stal of de wei te kunnen intrekken. Geregeld komen er tijdens de geboorteperiode echter gevallen voor waarbij de ooi-lamrelatie op een of andere manier verstoord is.
Meer artikelen bekijken