Startpagina Milieu

Jachtsector draagt bijna 400 miljoen euro bij aan Belgische economie

De jachtsector draagt elk jaar bijna 400 miljoen euro bij aan Belgische economie.

Leestijd : 3 min

De vraag of de jacht in België in belangrijke mate bijdraagt aan de Belgische economie is niet nieuw. Om de hedendaagse impact te kennen, besloten 4 belangenverenigingen voor de jacht in België (Hubertus Vereniging Vlaanderen, de asbl wallonne du Royal Saint-Hubert Club de Belgique (RSHCB), de Fédération des Chasseurs au Grand Gibier de Belgique (FCGGB) en de Belgische afdeling van de Conseil International de la chasse et de la Conservation dus gibier (CIC)) om samen een studie te laten uitvoeren door PricewaterhouseCoopers (PwC).

De economische impact van de jacht kan je onderverdelen in 3 pijlers. De eerste zijn de rechtstreekse uitgaven van jagers met woonplaats in België voor de beoefening van hun activiteit. De tweede pijler zijn de uitgaven in verband met de organisatie van jachtdagen in België. De derde pijler wordt gevormd door de voor overheden verzamelde inkomsten dankzij de jacht in België.

24.162 actieve Belgische jagers

In de eerste pijler bevinden zich de rechtstreeks door jagers met woonplaats in België verrichte uitgaven. Volgens de tijdens de studie verzamelde gegevens en op basis van het geschatte minimumaantal van 24.162 actieve Belgische jagers, zouden deze uitgaven ongeveer 233 miljoen euro per jaar bedragen.

De tweede pijler omvat de uitgaven voor de organisatie van jachtdagen in België. Het totaal van deze uitgaven, geraamd op basis van gegevens van jachtorganisatoren en de gesprekken met actoren uit de sector, wordt geschat op ongeveer 137 miljoen euro per jaar.

De derde pijler bestaat uit de overheidsinkomsten uit de beoefening van de jacht in België. Op grond van de officiële gegevens van de gewestelijke overheidsdiensten worden die inkomsten voor de overheidsfinanciën op meer dan 24 miljoen euro per jaar geraamd.

Jachtverbod leidt tot inkomstenverlies

In deze studie werden ook kort de economische gevolgen onderzocht van een verbod op de jacht zoals die momenteel in België wordt beoefend. Naar voorbeeld van het kanton Genève, waar de jacht sinds 1974 verboden is, zou een jachtverbod in België zowel tot een verlies aan inkomsten voor de gewesten (door het wegvallen van de belastingen op jachtactiviteiten) als tot extra uitgaven voor de regulering van wildpopulaties leiden.

Op basis van een rekenmodel gemaakt door de Zwitserse etho-antropotechnologe Manue Piachaud komen ze uit op de aanwerving van 187 voltijdse ambtenaren om de taken van de particuliere jagers over te nemen. De kosten van een dergelijk scenario worden geschat op meer dan 33 miljoen euro per jaar voor de overheid alleen, nog afgezien van het verlies aan inkomsten voor particuliere actoren die verbonden zijn met de jachtwereld.

Symbool van identiteit

Uit deze studie is ook gebleken dat de jacht weliswaar een economische sector op zichzelf is, maar ook een activiteit die door zijn sociale wortels in onze gebieden een symbool van de identiteit is dat verder reikt dan onze grenzen. Zij maakt talrijke interacties, sociale banden, populaire, culturele en artistieke evenementen, toeristische evenementen en de ontwikkeling van landelijke entiteiten mogelijk.

Bovendien zorgen de diensten die door de jacht aan natuurlijke ecosystemen worden verleend (regulering van de dierenpopulaties, gezondheidscontrole, ontwikkeling en onderhoud van de jachtgebieden, enz.) voor ondersteuning van het ecologische en maatschappelijke nut van de jachtsector en de daaraan toebehorende structuren, zoals de wildbeheereenheden. Het toezicht op wildbeheerpraktijken door de gewestelijke overheden waarborgt de positieve maatschappelijke gevolgen ervan.

Economisch niet onbelangrijk

Hoewel de beoefening van de jacht een debat binnen onze samenleving oproept waarop het rapport van PwC niet ingaat, blijkt uit deze studie dat de jacht een niet te verwaarlozen economische bijdrage levert aan België en zijn gewesten, alsook voor vele particuliere actoren die met de jachtwereld verbonden zijn, en tevens een erkende sociale en ecologische rol vervult.

Hubertus Vereniging Vlaanderen

Lees ook in Milieu

BBL: “Eurpese Raad wil Green Deal laten vallen”

Milieu Een gelekte nota van de Europese Raad geeft zicht op de strategische prioriteiten die de lidstaten naar voor willen schuiven voor de nieuwe Europese Commissie. Volgens Bond Beter Leefmilieu (BBl) blijkt uit de gelekte nota dat regeringsleiders alle aandacht voor de biodiversiteit- en klimaatcrisis overboord willen gooien. Dat zou een ontmanteling van de Europese Green Deal betekenen.
Meer artikelen bekijken