Startpagina Akkerbouw

Zal de droogte impact hebben op de teeltomstandigheden in de VS?

In de Verenigde Staten voorziet men zowel een groter areaal graan als maïs. Het is afwachten hoe de droogte deze teelten zal beïnvloeden.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 13 en 14 van 2023 (24 maart - 9 april).

Stevige prijsdaling van raapzaad

Bij koolzaad werd de prijsdaling van de eerste 3 weken van maart gevolgd door een stevige prijscorrectie. Op de Euronext is raapzaad 100 euro gedaald in de eerste 3 weken van maart. “De lage vraag naar biodiesel zorgde mee voor deze grotere daling”, stelt Raf Beyers. “Deze stevig lagere prijs heeft kopers wakker geschud. Daarop volgde een stijging van bijna 60 euro/ton op 10 dagen tijd, gevolgd door een daling van bijna 40 euro op enkele dagen tijd. Er is daarom ook grote prijsvolatiliteit vast te stellen bij koolzaad de voorbije weken.”

Intussen zijn de palmprijzen terug wat aangetrokken, omdat de Maleisische voorraad sterk daalde einde maart. Raapzaadschroot is stevig in prijs gedaald tijdens de voorbije weken en rekent daarom uitstekend voor eiwitprijs-kritische veehouders. Door de stevige vraag kan er wel krapte ontstaan. “De invloed van de aangekondigde productieknip van de OPEC+ landen (organisatie van olie-exporterende landen en hun bondgenoten), kan de markt van oliehoudende gewassen beïnvloeden”, bemerkt Beyers nog.

Recordoogst aan soja

in Brazilië

In tegenstelling tot granen en koolzaad was de prijsval bij soja milder. Sojameel daalde meer dan sojabonen. Beyers: “Het Braziliaanse aanbod drukt momenteel de prijs. Voor sojabonen zien we momenteel prijzen die we in 13 maanden niet gezien hebben. Langjarig is het nog wel altijd een heel stevige prijs. Het aantal hectare sojabonen in Amerika blijkt volgens het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport ongeveer gelijk aan eerdere verwachtingen. De voorraad aan soja in Amerika is een stuk lager volgens dit recentste rapport. Het aanbod van sojabonen vanuit Brazilië is ruim als gevolg van de recordoogst. Door de grote oogst is er veel drukte in de havens en gaan de sojabonen met vertraging op export vooral richting China. Zoals jaarlijks zet Argentinië de ‘sojadollar’ in voege voor de sojatelers. Deze zal dit jaar lopen van 8 april tot 31 mei en men verwacht daarmee boeren aan te moedigen om te verkopen. De vraag is of men, met de miserabele Argentijnse sojaoogst, hiermee hetzelfde effect kan verwachten dan andere jaren. Sinds een maand is de EUR/USD-koers tendens duidelijk stijgend.

Uitgezaaide tarweareaal in VS hoogst sinds 2017

Tijdens de laatste week van maart zagen we voor tarwe bijna 20 euro/ton prijsstijging, gevolgd door een lichte prijsdaling. In de eerste week van april volgde een verdere daling met 14 euro/ton. De wisselende communicatie van Rusland rond het terughoudender zijn in verkoop en een wel of niet minimale basisprijs doet de markt schommelen.

“Uit het meest recente Wasde-rapport blijkt dat het uitgezaaide areaal tarwe in de Verenigde Staten (VS) groter is dan de verwachtingen. Het uitgezaaide areaal in Amerika is het hoogste sinds 2017. Daarnaast blijkt ook dat de tarwevoorraad in Amerika hoger is dan de verwachtingen. Anderzijds zijn de gewasomstandigheden voor tarwe in Amerika niet geruststellend. De droogte die reeds van voor de winter aanwezig is, merkt men nog steeds.

In West-Europa daarentegen zijn de omstandigheden wel veel beter. In Oost-Europa en vooral in Roemenië zal men als gevolg van droogte lagere opbrengsten noteren. Recent kwam ook nieuws dat Cargill met nog andere handelshuizen zal stoppen met zijn graanexport vanuit Rusland. De kans dat Poetin nog meer vat krijgt op de graanmarkt zal hierdoor nog kunnen toenemen.

Ook groter areaal korrelmaïs in VS

Net zoals bij tarwe zagen we een stevige prijsstijging voor maïs in de laatste week van maart, gevolgd door een daling van 10 euro/ton in loop van de eerste week van april.

“Er komt momenteel heel wat maïs vanuit Oekraïne Europa binnen via schepen, het spoor en zelfs met vrachtwagens. Dit zet de lokale markten in de omgeving – zoals in Polen en Roemenië – onder druk. Wil men in Oekraïne, tegen de te verwachten opflakkering van het conflict in de lente, zoveel mogelijk van z’n voorraad af?”, vraagt Raf Beyers zich af.

China heeft de afgelopen weken veel maïs in de VS gekocht. De maïsexportverkopen in de VS lopen echter nog altijd achter in vergelijking met andere jaren. Het areaal korrelmaïs zal in Amerika stijgen in vergelijking met 2022. De maïs moet nog worden ingezaaid. Het is dus afwachten wat het seizoen zal brengen. Naast Cargill gaan ook andere internationale handelshuizen hun exportactiviteiten uit Rusland staken.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Akkerbouw

Insecten, duiven en bemesting opvolgen

Granen Medewerkers van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zijn opnieuw begonnen met koolzaadpercelen op te volgen en geven hierbij hun eerste adviezen mee. Het LCG volgde dan weer de bladluisdruk in granen op.
Meer artikelen bekijken