Startpagina Melkvee

48% van de Belgen kookt wekelijks met melk

De eerste dag van juni is Wereldmelkdag. Melk blijft nog steeds een vaste waarde in veel Belgische keukens: Belgen gebruiken regelmatig melk. Daarbij gebruikt de helft (48%) van hen minstens 1 keer per week melk om te koken of te bakken en 71% doet dat minstens meerdere keren per maand. De favoriete gerechten met melk zijn sauzen, pannenkoeken en pudding. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox bij 2.000 Belgen.

Leestijd : 3 min

De studie toont ook aan dat 18 tot 34-jarigen zelfs vaker melk gebruiken om te koken of te bakken dan 35 tot 54-jarigen en ouder. Ook jongere generaties zijn dus duidelijk fan van melk.

De Wereldmelkdag is een initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties om extra aandacht te vestigen op melk als belangrijke bron van voedsel voor miljoenen mensen wereldwijd. In opdracht van VLAM deed iVox een onderzoek om de plaats van melk in het consumptiepatroon van de gemiddelde Belg in kaart te brengen, met focus op jongeren.

Melk nog steeds populair

bij jongeren

Uit de enquête blijkt dat een meerderheid van de Belgen de bus melk regelmatig uit de koelkast haalt. 48% van de Belgen geeft aan minstens 1 keer per week melk te gebruiken om te koken of te bakken en 71% doet dit minstens meerdere keren per maand. Daarnaast zegt ongeveer 1 op 3 minstens wekelijks melk te gebruiken bij ontbijtgranen, om chocomelk te maken en om het puur te drinken. De verschillende melktoepassingen worden vaker geconsumeerd door 18 tot 34-jarigen dan door 35 tot 54-jarigen en door Belgen ouder dan 54. Een derde van de 18-34-jarigen (32%) drinkt ook minstens wekelijks een glas pure melk, tegenover 22% van de 54 en ouderen.

“Uit een recent onderzoek van iVox bleek dat 4 op 5 Belgen (81%) op een gemiddelde dag in 2022 zuivel consumeerde. Nu toont deze studie aan dat het grote publiek ook specifiek melk nog steeds erg lekker vindt, en ideaal om te koken. Ook de jonge generatie houdt kennelijk van de smaak van melk”, zegt Kris Michiels, adviseur marketing bij VLAM.

De respondenten geven aan dat de smaak een belangrijke reden is waarom ze in de keuken vaak naar echte melk grijpen. Drie vierde van de bevraagde Belgen die de gerechten eten, vindt bechamelsaus, pudding, puree en pannenkoeken lekkerder met melk.

“Opmerkelijk is dat de bevraagden elk gerecht uit het onderzoek lekkerder vinden met melk dan met een plantaardig alternatief”, zegt Kris Michiels.

Creatieve blik op melk

Op Wereldmelkdag toont VLAM de artistieke blik op melkgerechten door de lens van lifestylefotograaf Frédéric Uyttenhove. Hij bracht de melkfavorieten van jongeren in beeld. De fotograaf, die bekendstaat voor lifestyle- en productfotografie voor mode- of designmerken, gaf zo een eigen, hedendaagse interpretatie aan klassiekers met melk. De foto’s zijn te bekijken op de website van VLAM.

“Het was een fijne ervaring om deze foto’s te maken voor VLAM. We kregen alle vrijheid om jongeren die van melk genieten op een speelse manier in beeld te brengen. Net zoals Gen Z’ers gebruikten we sociale media als grootste inspiratiebron voor deze fotoreeks”, besluit Frédéric Uyttenhove.

VLAM

Lees ook in Melkvee

Meest klimaatvriendelijke melk komt uit Vlaanderen

Actueel De uitstoot van 1 koe is niet overal hetzelfde, maar verschilt per bedrijf. Uit een vergelijking van de ecologische voetafdruk van melkproductie over de hele wereld blijkt dat de melk per kg nergens zo klimaatzuinig wordt geproduceerd als in Vlaanderen. Melkveehouders Niels en Erik Keereman uit Oostkamp helpen mee om de gemiddelde Vlaamse ecologische voetafdruk zo laag te houden.
Meer artikelen bekijken