Startpagina Melkvee

België produceert meer mozzarella en geitenkaas, maar minder Gouda

De Belgische zuivelsector heeft vorig jaar bijna 10% meer mozzarella gemaakt dan in 2021. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel.

Leestijd : 1 min

De Belgische bedrijven produceerden vorig jaar 68.570 ton mozzarella. In totaal klokte de Belgische kaasproductie af op 109.486 ton.

Minder Gouda

Klassieke Gouda kende een daling met 17% tot 8.679 ton. Verse kaas steeg met 5% tot 12.981 ton. De productie van geitenkaas steeg met 32,8% tot 9.782 ton.

Langemark en Baudour

De zachte mozzarella werd oorspronkelijk in Italië van buffelmelk gemaakt en is een belangrijke grondstof voor onder meer pizzabakkers. In het West-Vlaamse Langemark heeft zuivelcoöperatie Milcobel een grote fabriek voor mozzarella op basis van koemelk. Milcobel heeft daar op 11 mei zijn Mozzarella Experience Center officieel ingehuldigd. Meer daarover lees je hier.

In 2021 startte de Laiterie des Ardennes in het Waalse Baudour een mozzarellafabriek. Meer daarover lees je hier.

Belga

Lees ook in Melkvee

Meest klimaatvriendelijke melk komt uit Vlaanderen

Actueel De uitstoot van 1 koe is niet overal hetzelfde, maar verschilt per bedrijf. Uit een vergelijking van de ecologische voetafdruk van melkproductie over de hele wereld blijkt dat de melk per kg nergens zo klimaatzuinig wordt geproduceerd als in Vlaanderen. Melkveehouders Niels en Erik Keereman uit Oostkamp helpen mee om de gemiddelde Vlaamse ecologische voetafdruk zo laag te houden.
Meer artikelen bekijken