Startpagina Veeteelt

Duitsland voert verplichte etiketten rond dierenwelzijn in op vleesproducten

Duitsland voert binnenkort de verplichting in om consumenten te informeren over de manier waarop dieren werden gekweekt en opgefokt bij vleesproducten. De Duitse regering keurde op 16 juni daarover een wet goed.

Leestijd : 1 min

Zwart-witte logo's zullen gebruikt worden om de verschillende kweekmethodes aan de consumenten duidelijk te maken. Zo weten die in welke omstandigheden de dieren werden gehouden, hoeveel plaats ze hadden om zich rond te bewegen en of ze toegang hadden tot een buitenruimte.

De Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir en zijn collega’s die de wet ondersteunen, hopen dat de labels de keuzes van supermarkten zullen stimuleren en boeren zullen aanmoedigen om dieren onder meer humane omstandigheden te fokken.

Eerst vrijwillig, in 2024 verplicht

Özdemir zei dat hij van plan is om later dit jaar de eerste labels uit te rollen, te beginnen met vers varkensvlees en vervolgens het programma uit te breiden naar andere vleesproducten. Het logo zou dit jaar vrijwillig op sommige varkensvleesproducten kunnen worden geïntroduceerd voordat het in 2024 verplicht wordt.

Nog volgens Özdemir zou op elke verpakking stap voor stap moeten staan hoe het dier werd gehouden. Hij anticipeert erop dat boeren die hun dieren onder goede omstandigheden houden, betere prijzen voor hun waar zullen krijgen.

Naast een label met kweekinformatie wil Duitsland ook meer inzetten op een uitgebreidere etikettering op basis van het land van herkomst.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken