Startpagina Milieu

19 gemeenten zorgen samen voor 34,5 km nieuwe houtkanten

De Vlaamse overheid wil een sterker en uitgebreider houtkantennetwerk tegen 2030. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) organiseerde eind 2022 een projectoproep houtkanten voor gemeenten en provincies. 19 gemeenten dienden samen 23 projecten in.

Leestijd : 2 min

Van deze ingediende projecten werden 22 projecten goedgekeurd, goed voor in totaal 34,5 km houtkanten en 2.380 ton koolstofopslag. De 19 gemeenten ontvangen samen 300.817 euro ondersteuning om hun houtkantproject uit te voeren. In het najaar komt er een tweede oproep.

Houtkanten voor meer biodiversiteit en koolstofopslag

Minister van Omgeving Zuhal Demir: “Houtkanten zijn belangrijker dan we denken. Ze bepalen het uitzicht van het landschap en zijn cruciaal voor meer biodiversiteit en koolstofopslag. Allerlei dieren schuilen, maken nesten of zoeken naar voedsel in houtkanten. Daarnaast houden houtkanten water vast en helpen ze verdroging tegen te gaan. Ze groeien ook sneller dan bossen omdat ze door hun structuur veel licht opvangen. Daarbij leggen ze koolstof vast in de bodem. Zo spelen ze ook een rol om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Maar Vlaanderen telt alsmaar minder houtkanten. Ik ben dus blij dat 19 gemeenten inspanningen willen doen om ons houtkantennetwerk te versterken. Die ruim 34 km is alvast een stap in de goede richting.”

22 goedgekeurde projecten

Een overzicht van de projecten en de subsidies is terug te vinden op de website van de VLM.

Goedgekeurde projecten oproep houtkantenaanpalnt en -herstel in juli 2023.
Goedgekeurde projecten oproep houtkantenaanpalnt en -herstel in juli 2023. - Bron: VLM

Oproep houtkanten

De oproep houtkanten richtte zich specifiek tot gemeenten en provincies: zij konden via de oproep nieuwe houtkanten aanplanten of bestaande houtkanten uitbreiden en daarvoor tot maximaal 50.000 euro ondersteuning krijgen. Er wordt ingezet op inheems en autochtoon plantgoed en op soorten die gunstig zijn voor de wilde bestuivers. Pesticiden zijn verboden op de locatie van de aanplantingen. De uitvoering van een project duurt maximaal 4 jaar.

In het najaar van 2023 wordt een tweede oproep gelanceerd.

Houtkantenplan

Vlaanderen telt steeds minder houtkanten. Dat is jammer, want ze zijn belangrijk voor een klimaatbestendig en biodivers platteland. Daarom is er een Vlaams houtkantenplan: een actieplan om het houtkantennetwerk kwalitatief en kwantitatief te versterken tegen 2030. De VLM is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Houtkantenplan, samen met verschillende overheidspartners en middenveldorganisaties. Ook landbouwers, privé-eigenaars, lokale besturen en allerhande organisaties en verenigingen kunnen eraan meewerken. De projectoproep houtkanten is een van de acties die uitvoering geeft aan het houtkantenplan.

Klik hier voor meer informatie over het houtkantenplan en de oproep.

VLM

Lees ook in Milieu

Meer artikelen bekijken