Startpagina Onderwijs

Acht scholen bieden nieuwe opleiding Dierverzorgingstechnieken aan

Vanaf 1 september bieden 8 scholen van het Technisch Secundair Onderwijs (TSO) de nieuwe studierichting ‘Dierverzorgingstechnieken’ aan. Verspreid over Vlaanderen kunnen zo leerlingen van de 3de graad deze gloednieuwe opleiding volgen.

Leestijd : 2 min

Dierverzorgingstechnieken is de eerste studierichting met dubbele finaliteit die leerlingen zowel klaarstoomt voor een job zoals dierenverzorger, maar daarnaast ook voorbereidt op een vervolgopleiding in het hoger onderwijs – zoals een professionele bachelor Biotechniek.

Hiaat in aanbod

In het aanbod van het Technisch Secundair Onderwijs (TSO) zat lange tijd een hiaat. Tot voor kort was er in de 3de graad TSO dubbele finaliteit – die leerlingen klaarstoomt voor zowel een onmiddellijke instap in de arbeidsmarkt én een instroom in een professionele bacheloropleiding – geen opleiding voor leerlingen die interesse hebben in het verzorgen van dieren. Dat is opvallend, omdat er in het hoger onderwijs wel verschillende dierverzorgende richtingen bestaan. Scholieren met interesse in dieren konden in het TSO alleen terecht in de meer op land- en tuinbouw gerichte opleidingen Agrotechnieken en Natuur- en groentechnieken. Sommige leerlingen kozen voor de arbeidsmarktgerichte opleiding dierenzorg, maar deze opleiding bereidt scholieren niet voor op het hoger onderwijs.

Er zijn nu 8 scholen verspreid over Vlaanderen die vanaf 1 september de nieuwe studierichting ‘Dierverzorgingstechnieken’ aanbieden, een opleiding mét dubbele finaliteit. In de nieuwe richting staat het verzorgende aspect en het welzijn van dieren centraal. De nieuwe richting is in de eerste plaats gericht op de leerlingen die in de 2de graad TSO de richting Plant, Dier en Milieu volgen of op leerlingen die interesse hebben in dierenwelzijn en -verzorging.

scholen dierverzorgingstechnieken

Dierenwelzijn

“Overal in Vlaanderen wordt dierenwelzijn belangrijker”, zegt Vlaams minister van Onderwijs en Dierenwelzijn Ben Weyts. “Op politiek vlak verachtvoudigden we het budget dat naar het welzijn van dieren gaat. Steeds meer steden en gemeenten hebben intussen ook een schepen bevoegd voor dierenwelzijn. Maar ook buiten de politiek groeit de aandacht voor dierenwelzijn. Quasi elke politiezone en elk parket heeft een aanspreekpunt voor dierenwelzijn en op vlak van onderwijs installeerden de KU Leuven en de UGent eerder al een leerstoel rond Dierenwelzijn en ethiek. Door nu ook een specifieke opleiding te voorzien in de 3de graad van het technisch secundair onderwijs gaan we opnieuw een stap verder in de richting van méér dierenwelzijn”.

Kab. Weyts/AV

Lees ook in Onderwijs

Toekomstige landbouwers aan hogeschool Vives vragende partij voor perspectief op lange termijn

Onderwijs Hogeschool Vives telt vandaag de dag bijna 1000 studenten Agro- en biotechnologie in Roeselare. Iets meer dan 200 van hen studeert in de bachelorrichtingen Agro-industrie, Algemene landbouw, Landbouwmechanisatie en het graduaat Productiebeheer land- en tuinbouw. “Elk van onze studenten is vragende partij voor duidelijke regelgeving op lange termijn, zodat ze kunnen bouwen aan hun toekomst”, luidt het bij het docentenkorps.
Meer artikelen bekijken