Startpagina Veeteelt

Stikstof wordt een zaak voor de herfstvakantie

Een groep van regerings- en parlementsleden heeft zich op dinsdag 24 oktober een eerste keer over het juridische advies rond het stikstofdossier gebogen. De kans dat ze er deze week uit raken, wordt onbestaande geacht, maar er is bereidheid om in de herfstvakantie verder te werken. cd&v vindt dat de discussie niet los kan worden gezien van de 2 aanpassingen die de partij vraagt en waarvoor nog een milieueffectrapport moet worden gemaakt.

Leestijd : 2 min

Begin oktober leverde de Raad van State een erg kritisch (volgens sommigen ronduit vernietigend) advies af over het voorstel van stikstofdecreet dat N-VA en Open VLD, zonder coalitiepartner cd&v, hadden ingediend in de zomer.

Het advies zette een aantal sleutelelementen van de geplande stikstofaanpak, zoals het gebruik van impactscores en drempelwaarden, op losse schroeven. Het advies stuurt er ook op aan dat alle projecten met een 'passende beoordeling' (grondig milieuonderzoek) zouden moeten aantonen dat ze geen beschadigende extra hoeveelheid stikstof aanbrengen in een natuurgebied.

De Vlaamse regering besliste meteen om het advies juridisch te laten onderzoeken en het is over het rapport van dat onderzoek dat een meerderheidsoverleg zich sinds 24 oktober buigt. De aanwezigen lijken het erover eens dat er nog steeds moet worden gewerkt met drempelwaarden.

Drempelwaarden behouden

Het scenario waarbij die waarden overboord zouden worden gegooid en er voor elke vergunning een passende beoordeling zou moeten worden gemaakt, wordt niet realistisch geacht. Op 24 oktober werd een eerste keer overlegd over de plaats waar die waarden dan moeten worden ingeschreven: in het decreet of in een soort begeleidende instructie.

cd&v heeft daarnaast aangekaart dat de discussie niet los kan worden gezien van de 2 punten waar de partij een milieueffectrapport voor heeft gevraagd. Dat is enerzijds het volgens de partij onlogische verschil tussen de drempelwaarden voor landbouw en industrie en anderzijds het externe salderen. Dat is het systeem waarbij een landbouwer die stopt zijn uitstootrechten kan herverdelen onder de andere boeren in de streek.

Extern salderen als deel van de oplossing

Volgens een Open VLD-bron moeten die 2 zaken niet op dit niveau worden besproken, maar op het niveau van de ministerraad. cd&v denkt daar anders over. Het verschil tussen landbouw en industrie is immers één van de problemen die de Raad van State heeft aangekaart, valt te horen bij de christendemocraten. En het externe salderen is volgens hen geen deel van het probleem, maar een deel van de oplosing.

Ook in Nederland groeit intussen het besef dat er een switch moet worden gemaakt van een depositiebeleid naar een emissiebeleid, stelt de cd&v.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken