Startpagina Akkerbouw

Roofvogels helpen bij de natuurlijke controle van bosmuizen

Veel roofvogels zijn momenteel aanwezig rond de bieten- en andere velden. Het Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet vzw (KBIVB) raadt aan om de aanwezigheid van roofvogels te gebruiken door zitstokken te plaatsen in open zones om de natuurlijke predatie van bosmuizen te bevorderen.

Leestijd : 1 min

Bosmuizen kunnen volgens het KBIVB schade brengen aan de bietenteelt door in de lente, na het zaaien, het niet-gekiemde bietenzaad op te eten. De zachte winter is gunstig voor de overleving van bosmuizen. Des te meer, bodembedekkers die nog niet vernietigd of verwerkt zijn, alsook graskanten, zijn perfecte toevluchtsoorden voor de overleving van de bosmuizen.

In het kader van geïntegreerde gewasbescherming (IPM) kan een controle van de populatie bosmuizen bevorderd worden door het plaatsen van zitstokken voor roofvogels (dag en nacht), vooral nabij risicozones. Roofvogels hebben graag een panoramisch uitzicht. Hoe hoger ze zitten, hoe groter hun waarnemingsbereik.

Nu al plaatsen

De zitstok zelf moet horizontaal, goed verankerd en slipvrij zijn (ruwhout). Hij moet 3-5 cm breed (of diameter) en 20 cm lang zijn. De zitstokken moeten nu al worden geplaatst zodat deze vogels eraan wennen. Zij moeten minstens 2,50 m hoog zijn en aan de rand van het veld worden geplaatst (om ze niet te moeten verwijderen bij bodemwerkzaamheden), in de nabijheid van graskanten of andere schuilplaatsen voor kleine knaagdieren.

D e KBIVB herinnert eraan dat sinds 2014 er geen erkende producten meer bestaan voor de bestrijding van bosmuizen in akkerbouwgewassen.

KBIVB

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken