Startpagina Melkvee

Met welke tools kun je kalvergriep monitoren?

Afgelopen jaren zag men bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) in de winter telkens een piek van uitbraken van het Boviene Respiratoir Syncytieel Virus (BRSV). Gelukkig zijn er een aantal tools om je te helpen de kalvergriep op je bedrijf te monitoren.

Leestijd : 2 min

Luchtwegaandoeningen zijn meestal een gevolg van een infectie met een virus en/of bacterie. Heel vaak gaat het om een besmetting met meerdere ziekteverwekkers. Vaak zijn uitbraken echter gerelateerd aan stressfactoren vanuit het milieu (onder andere trans-port, grote groepen dieren, biesttekort, koude en ondervoeding) die de weerstand van het dier verminderen, waardoor het vatbaarder is voor ziekteverwekkers. Typisch voor de aandoening zijn ademhalingssymptomen, waarbij de ernst ervan kan variëren van mild tot uitgesproken, soms met de dood tot gevolg.

Luchtwegaandoeningen bij kalveren beïnvloeden de groei, het welzijn, en de productie en vruchtbaarheid van de dieren, zowel op korte als op lange termijn. Daarom worden de aandoeningen ook geassocieerd met belangrijke economische verliezen.

Kalvergriep monitoren en aanpakken

De focus bij de aanpak van kalvergriep ligt op preventie. Dit betekent enerzijds de infectiedruk in de stal verlagen en anderzijds de weerstand van de dieren verhogen, zodat ze minder vatbaar zijn voor de ziekte. Bescherm de kalveren optimaal door ze zoveel mogelijk afweerstoffen uit de biest te laten opnemen. Voorzie een correct rantsoen, een aangepast vaccinatiebeleid en optimaliseer het klimaat en de huisvesting in de stal. Jouw bedrijfsdierenarts kan je hierbij helpen.

DGZ-griepbarometer

De aanpak van kalvergriep is afhankelijk van de ziektekiem. Het is dus belangrijk om te weten met welke kiem(en) je te maken hebt. De griepbarometer helpt de griepsituatie in beeld te brengen, doordat het onderzoekspakket een PCR-onderzoek inhoudt naar de 7 meest voorkomende oorzaken van kalvergriep. Een overzicht van de recent opgespoorde ziekteverwekkers van kalvergriep, alsook van de ziekteverwekkers sinds 2016 vind je op de griepbarometer-pagina (zie voorbeeld).

De DGZ Griepbarometer registreerde tussen 23 oktober en 20 november 2023 62 gevallen met verschillende ziekteverwekkers.
De DGZ Griepbarometer registreerde tussen 23 oktober en 20 november 2023 62 gevallen met verschillende ziekteverwekkers. - Bron: DGZ

Europese Decide-griepbarometer

Gegevens van de DGZ-griepbarometer worden ook opgenomen in de griepbarometer van het Europese Decide-project. Naast de Belgische gegevens visualiseert deze griepbarometer de pathogeenspecifieke lab-resultaten van veldmonsters van vee in Nederland en Ierland. De pagina toont de historische trend, dynamiek en huidige aanwezigheid van specifieke pathogenen per gebied. Ook deze barometer biedt mogelijkheden voor vroegtijdige waarschuwing en ter ondersteuning van beslissingen op boerderijen om infectieziekten onder controle te houden, zoals het gebruik van antimicrobiële middelen, vaccinatie en de aankoop van dieren.

Meer over luchtweginfecties bij kalveren vind je ook op de website PneumoNEE.be.

DGZ/AV

Lees ook in Melkvee

Methaanemissie verminderen via pensvertering

Melkvee Met het Convenant Enterische Emissies Rundvee 2019-2030 engageerden 15 sectororganisaties zich om de enterische methaanemissies sterk te verminderen. Hoever staan we en wat zijn de mogelijkheden? In dit eerste artikel belichten we de aanpak via veevoeding.
Meer artikelen bekijken