Startpagina Melkvee

Studenten van VIVES lanceren duurzame ontbijtdrank

Zes studenten die de bachelor agro- en biotechnologie volgen bij Hogeschool Vives in Roeselare, lanceren met Whey2go een ontbijtdrank op basis van kaaswei, het restproduct van de kaasproductie.

Leestijd : 2 min

De 6 studenten zijn Bram Calleeuw (Rumbeke), Kimberly de Bel (Pittem), Brent Seys (Diksmuide), Anton Rens (Tienen), Lauren Steyaert (Wielsbeke) en Silke Verbeke (Torhout).

Restproduct bij de productie van kaas

Wei is het vloeibare deel van melk dat overblijft na de kaasbereiding. Daarin zit nog 5 % lactose en nauwelijks nog vet, maar wel nog vitamines en antioxidanten. Er zijn kaasproducenten die deze reststroom niet zelf (kunnen) verwerken. “Er zijn zeker al producten ontwikkeld op basis van wei. Jammer genoeg wordt tegelijk nog veel wei weggegooid omdat het niet tijdig verwerkt kan worden. We wilden het product toch optimaal waarderen en besloten om er iets mee te ontwikkelen via ons studentenproject. Whey2go is het resultaat van deze inspanningen”, vertelt Silke Verbeke.

Verschillende smaken

Whey2go is een ontbijtdrank die beschikbaar is in 3 verschillende smaken: aardbei, chocolade en vanille. De naam van de ontbijtdrank is niet alleen een knipoog naar het belangrijkste ingrediënt (wei) maar ook een speelse suggestie voor een snelle start van de dag. “Met de slogan The Perfect Whey to Start The Day willen we benadrukken dat een duurzaam ontbijt goed is voor onze klanten en het milieu”, duidt Kimberly de Bel.

Bewustwording creëren

De studenten zijn vastbesloten om niet alleen een smakelijke ontbijtdrank op de markt te brengen, maar ook bewustwording te creëren over duurzaamheid in de voedselindustrie. Via hun sociale mediakanalen delen ze niet enkel updates over hun product, maar ook verschillende weetjes over hun ontbijtdrank.

Korte keten

De studenten blikken terug op een geslaagde samenwerking met korte ketenbedrijven en lokale handelaars. “Het is een leuke manier om onze lokale kaasboeren te steunen. Whey2go wordt verkocht in zuivelhandel Patsy’s winkeltje en kaasboerderij ’t Groendal. Je kan het ook bestellen via mail (whey2go.sbp@gmail.com) of via onze sociale media”, vertelt Bram Calleeuw.

Kerstmarkt Roeselare

De studenten achter Whey2go willen niet alleen de ontbijttafel verrijken met hun smaakvolle drankjes, ze willen ook kaasboeren inspireren om creatief om te gaan met hun restproducten. De studenten staan op 10 en 17 december op de kerstmarkt in Roeselare. Proeven is daar zeker mogelijk. Eén drankje van 33 cl kost 2,20 euro.

Lees ook in Melkvee

Zuivelmarkt tot 6 juni: Zuivelprijzen gestegen op de GDT

Melkvee Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 6 juni met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Op de Global Dairy Trade (GDT)-veiling gingen de zuivelprijzen al voor de derde keer op rij omhoog. Het resulteert onder meer in hogere poederprijzen.
Meer artikelen bekijken