Startpagina Economie

Europese Commissie verwacht in 2024 slechts beperkte groei van de melkproductie

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 22 november met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten.

Leestijd : 4 min

De renteverwachting beheerst de markten. “Hoewel de notulen van de laatste Federal Reserve (FED)-vergadering aangeven dat het rentebeleid nog een tijd restrictief zal blijven, lijken de markten te rekenen en te hopen op een rentedaling in de loop van 2024”, omschrijft Raf Beyers de huidige situatie. “Deze bedenking van de markt wordt bevestigd door de sinds begin november dalende trend van de langetermijnrente.”

De olieprijs blijft sputteren rond 80 dollar per vat Brent-olie. De olieprijs is sinds de piek van september zo bijna 20% gedaald. Het oliekartel OPEC+ (organisatie van olie-exporterende landen en hun bondgenoten) stelde recent nog een geplande vergadering uit van 26 naar 30 november. “Het blijkt dat de lidstaten van het oliekartel onenigheid vertonen rond de olieproductie.”

Geopolitieke spanningen en een vertragende wereldeconomie maken de veilige dollar aantrekkelijk voor beleggers, waardoor de EUR/USD-koers het hoogste niveau aantikt sinds begin augustus. Beyers: “Opvallend op de groene Amerikaanse beurs vlak voor het sluiten vanwege Thanksgiving was de daling van John Deere na een winstwaarschuwing. Hun verklaring is dat, als gevolg van wegzakkende prijzen voor landbouwgewassen, de landbouwers minder geneigd zijn om te investeren in nieuwe machines.”

De Global Dairy Trade (GDT)-zuivelveiling maakte op 21 november pas op de plaats.

Weinig groei van melkproductie verwacht

In de Verenigde Staten (VS) daalde de melkproductie over oktober met 0,5% tegenover vorig jaar. De Amerikaanse koeien gaven over oktober iets minder melk en er werden ook 42.000 koeien minder gemolken dit jaar. Het aanvoercijfer van de VS in september werd nog aangepast naar een gelijke productie met een jaar geleden.

De Nieuw-Zeelanders melken in oktober – de topmaand van hun melkseizoen – 0,3% minder tegenover vorig seizoen, maar in milksolids is het wel 0,9% meer kilo’s vet en eiwit.

Beyers omschrijft ook de situatie in Europa: “In Nederland valt de melkproductie over oktober – normaal hun laagste dagproductiemaand – stevig terug naar 2,4% minder melk. Ook in het Verenigd Koninkrijk (VK) daalt de melkproductie over oktober stevig, met 2,8% minder. Daar wijst men in de richting van het natte najaar, waardoor de koeien sneller op stal moesten, en van de melkveehouders, die door dalende melkprijzen en minder snel dalende kosten hun marges aangetast zien. Melkproductieprognoses voor het komend jaar verwachten maar 0,1% groei op wereldschaal. De Europese Commissie verwacht voor het komende jaar ook maar 0,2% groei in melkproductie.”

Hoge boterprijs in Europa

Waar de Duitse boterprijs eind oktober-begin november nog wat twijfelde om tot 5.000 euro/ton te geraken, steeg deze de voorbije 2 weken heel stevig naar 5.550 euro/ton, om zo op 4 weken 13% te stijgen. “De Europese boterindex noteert daarmee deze week 5.467 euro/ton. Het is al van december van vorig jaar geleden dat we nog zo’n boterprijs in Europa zagen” aldus Raf Beyers.

In de VS zijn de boterprijzen blijven dalen, nu de aankopen voor de feestdagen bijna achter de rug zijn. De Amerikaanse boter noteerde begin oktober nog 6.918 euro/ton, om nu gedaald te zijn naar 5.961 euro/ton. Op de GDT daalde de prijs van boter met 1,1%, waardoor het product in Oceanië maar 4.423 euro/ton waard is. “We zien dus aanzienlijke verschillen van de boterprijs tussen de regio’s. Dit zet hier en daar misschien toch iets in beweging. Zo zou er sprake zijn van extra boterexport van Nieuw-Zeeland naar het Verenigd Koninkrijk tegen gunstige prijzen en ook gunstige handelstarieven. In Europa is algemeen te verwachten dat de roomprijs tegen het jaareinde zal dalen. De meningen over de richting na Nieuwjaar zijn echter verdeeld.”

SMP maakt al 5 weken pas op de plaats

Het Europese mageremelkpoeder (SMP, skimmed milk powder) maakt nu al 5 weken pas op de plaats, met deze week een index van 2.642 euro/ton. De vraagzijde voor SMP is bescheiden, zo klinkt het. “De 2 belangrijkste poederimporteurs voor Europa lijken dat min of meer te bevestigen. Zo ging met de laatste Onil, de Algerijnse zuiveltender, vollemelkpoeder (WMP, whole milk powder) met Nieuw-Zeelandse oorsprong, voor ongeveer 2.975 euro/ton naar het Afrikaanse land. SMP voor de Onil-tender kwam dan weer van Europa voor ongeveer 2.650 euro/ton. Voor SMP is Europa nochtans de duurste met magerepoederprijzen van respectievelijk 2.406 euro/ton en 2.404 euro/ton in de VS en Nieuw-Zeeland. Blijkbaar zou het goedkoper trans-port de Europese SMP voor Algerije toch aantrekkelijker hebben gemaakt.”

Ook China importeert over oktober nog altijd 5,2% minder zuivel. Opvallend is daarbij 31,8% minder import van WMP en 28% minder import van zuigelingenpoeder door de Chinezen. Er ging wel 0,8% meer SMP naar China dan vorig jaar, maar wel 16,1% minder dan 3 jaar gemiddeld. Op de GDT ging SMP 3,8% in prijs achteruit en ging WMP, dat internationaal daar nog altijd goedkoop is, 1,9% vooruit, naar een bescheiden prijs van 2.770 euro/ton. “Te weten dat de Europese WMP 3.700 euro/ton noteert, is het belangrijkste zuivelexportproduct van de Kiwi’s wel heel goedkoop”, besluit Raf Beyers.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken