Honderden boeren trokken vandaag de straat op
Ruim 300 Duitse boeren protesteerden vrijdag 26 januari met ongeveer 250 tractoren voor de hoofdkantoren van de 3 Duitse regeringspartijen in Berlijn. Ook in Parijs (F), Brussel en Luik (B) waren er manifestaties.

De Duitse landbouwers betogen tegen geplande bezuinigingen, waaronder minder subsidie voor landbouwdiesel. Het gaat om landbouwers uit de deelstaat Brandenburg, die rond de Duitse hoofdstad ligt.
“De afgelopen weken waren er al talrijke manifestaties die laten zien dat de beroepsgroep één lijn trekt en dat er een omslagpunt is bereikt waardoor het vat overloopt”, aldus de boze boeren. Ze eisen van de regerende sociaaldemocraten, Groenen en liberalen onder meer dat het verlaagde belastingtarief voor landbouwdiesel wordt gehandhaafd.
Twee autosnelwegen afgesloten
Twee autosnelwegen in het zuiden van Frankrijk zijn vrijdag over bijna 400 km afgesloten vanwege protestacties van Franse boeren. Als reactie op het aangekondigde protest besloot de overheid al vroeg de A9 tussen Orange en Sigean, ten zuiden van Narbonne, af te sluiten. De 240 km lange route wordt veel gebruikt door vrachtwagens die tussen Frankrijk en Spanje rijden. Iets noordelijker werd hetzelfde besluit genomen: de A7 tussen Chanas (ten zuiden van Lyon) en Orange ging ‘uit voorzorg’ dicht. Ook de A6 tussen Beaune en Auxerre in Bourgondië was in beide richtingen over ruim 100 kmr gesloten door een blokkade.
Een konvooi van bijna 600 voertuigen, waaronder 315 tractoren, verzamelde 's ochtends met zwaailichten en slogans aan een tolstation bij de Zuid-Franse stad Montpellier. Een wijnboer uit Zuid-Frankrijk benoemde bij AFP “het algemene ongenoegen over belastingen en regels die voortdurend worden aangepast”.
Nooit geziene omvang
“We hebben nog nooit iets van deze omvang en duur gezien”, zei een woordvoerder van snelweguitbater Vinci. Als gevolg van de acties en afsluitingen was het secundaire wegennet op sommige plaatsen verzadigd. Autoriteiten roepen op tot voorzichtigheid omdat ‘veel voertuigen lans de kant van de weg staan’.
Een deel van de Franse boeren voert al een week actie. Ze blokkeerden wegen en op sommige plaatsen dumpten ze mest. De landbouwers klagen over dalende inkomsten, administratieve complexiteit en veranderende of te strenge regels.
Luik en Brussel
In Luik hebben een honderdtal landbouwers actiegevoerd. Ook zij willen, net als de protesterende boeren in onder meer Duitsland en Frankrijk, een betere prijs voor hun producten en minder strenge Europese regels.
De boeren kwamen samen in Malmedy, om vervolgens de snelweg naar Battice te nemen. Daar werd een rondpunt bezet. Onder de actievoerders ook de burgemeester van Herve, Marc Drouguet, zelf een landbouwer.
De landbouwers zijn geïnspireerd door het protest in onder meer Frankrijk en Duitsland. “We worden geconfronteerd met dezelfde problemen. Om deftig te leven hebben we in feite nood aan 0,35 euro extra per liter melk, en een euro extra per kilogram vlees”, aldus een actievoerder.
Eerder op de dag voerden landbouwers ook in Brussel protest aan het MR partijhoofdkwartier omwille van de versoepeling van de ggo-wetgeving. Zie ook: https://www.landbouwleven.be/18660/article/2024-01-26/landbouwers-voerden-actie-tegen-versoepeling-ggo-wetgeving
Nog op vrijdag was er een sympathiserende actie van Belgische en Franse landbouwers tussen Aubange (B) en Mont-Saint-Martin (F). Een honderdtal Belgische landbouwers reden met tractoren richting de grenspost van Aubange, waar kort de grens werd geblokkeerd. Ook werden op de snelweg A28 richting Frankrijk filterblokkades georganiseerd. Franse boeren deden hetzelfde op de snelweg richting België. De verkeerspolitie leidde het verkeer om. Vrijdag omstreeks 16 uur werd de actie beëindigd.
In het Henegouwse Couillet bij Charleroi hebben tot slot nog boze landbouwers met hun tractoren vrijdagnamiddag een rondpunt bezet.