Startpagina Actueel

Actievoerders schorten blokkades in Zeebrugge op

De boeren die de haven van Zeebrugge al dagen aan een stuk blokkeren, zullen die opheffen. Dat bevestigen gouverneur Carl Decaluwé en de Boerenbond. Het is nog onduidelijk of alle actievoerders ter plaatse ermee zullen stoppen.

Leestijd : 3 min

De actievoerders willen de blokkades in Zeebrugge opheffen. Dat bevestigen gouverneur Carl Decaluwé en de Boerenbond. De organisatoren van het protest roepen in WhatsApp-groepen op om vandaag (2 februari) nog het protest stil te leggen. Volgens de gouverneur is het afwachten of alle actievoerders ter plaatse dat plan zullen volgen.

Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en de Groene Kring zijn vrijdag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers in Zeebrugge over wat er op Vlaams niveau is overlegd. Daarom hebben de initiatiefnemers besloten hun actie in Zeebrugge stil te leggen. Intussen roepen zij in groepen op WhatsApp op om de blokkades op te heffen. De organisatoren vragen naderende colonnes dan ook om rechtsomkeer te maken.

De 2.000 gestrande vrachtwagens moeten uit de omgeving worden geloodst. Dat wordt volgens gouverneur Decaluwé een werk van meerdere dagen.
De 2.000 gestrande vrachtwagens moeten uit de omgeving worden geloodst. Dat wordt volgens gouverneur Decaluwé een werk van meerdere dagen. - Foto: Belga

Er worden extra politiemensen ingezet om alle gestrande vrachtwagens weer uit Zeebrugge te loodsen. zegt gouverneur Decaluwé. Er wordt een groot actieplan op poten gezet om alle vrachtwagens veilig de haven binnen te laten rijden. Andere vrachtwagens worden nog naar de noodparking aan de luchthaven van Oostende geleid.

De 2.000 gestrande vrachtwagens moeten uit de omgeving worden geloodst. Dat wordt volgens Decaluwé een werk van meerdere dagen. “Er liggen scenario's klaar en die zullen stilaan in werking treden. Het zal heel wat tijd kosten om al die vrachtwagens daar ordelijk weg te krijgen. De procedure kan zeker heel het weekend in beslag nemen”, klinkt het.

De gouverneur zit vrijdagnamiddag nog samen met de initiatiefnemers om te luisteren naar wat hun behoeften zijn, en te bekijken hoe alles aan hun kant moet worden georganiseerd.

Provinciaal rampenplan

Al sinds het begin van de boerenprotesten deze week blokkeren landbouwers de haven van zeebrugge. Er kwam afgelopen nacht zelfs een extra blokkade bij. Intussen staan zowat 2.000 vrachtwagens vast. Op donderdagavond is dan ook een provinciaal rampenplan afgekondigd.

“De situatie voor de vrachtwagenchauffeurs is momenteel niet aangenaam”, zei Isabelle De Maegt, woordvoerder van FEBETRA (de federatie van Belgische transporteurs en logistieke dienstverleners) deze ochtend in De Ochtend. Volgens haar raken landbouwers met de blokkades de foute personen. “Problemen van landbouwers worden niet veroorzaakt door de chauffeurs, maar zij zitten wel vast in de blokkades.”

Op verschillende punten worden vandaag flesjes water en koffiekoeken uitgedeeld aan gestrande vrachtwagenchauffeurs door stad Brugge en het Rode Kruis West-Vlaanderen. Er zijn ook 40 extra toiletten geplaatst. De provincie maakte ook een noodparking met plaats voor 1.000 vrachtwagens klaar bij de haven van Oostende.

Gouverneur in gesprek met boeren

Vrijdagmorgen ging gouverneur Decaluwé al in gesprek met enkele landbouwers ter plaatse in Zeebrugge. Daar luisterde hij ook naar hun bekommernissen. “Het zit de boeren zeer hoog”, zei Decaluwé na afloop van het gesprek.

Gouverneur Decaluwé nam vrijdagochtend peilhoogte bij de actievoerders:  Het zit de boeren zeer hoog.
Gouverneur Decaluwé nam vrijdagochtend peilhoogte bij de actievoerders: Het zit de boeren zeer hoog. - Foto: Belga

Volgens de gouverneur beseffen de landbouwers goed dat de situatie problematisch wordt in Zeebrugge. “Ze leven mee met de vrachtwagenchauffeurs, maar de boeren zijn het echt beu. Daarom moeten we zoeken naar oplossingen”, zei Decaluwé.

Hoe lang de actievoerders nog blijven staan in Zeebrugge was deze ochtend nog onduidelijk. “Ik heb de indruk dat zolang er geen signaal komt van Brussel, ze zullen blijven actievoeren.”

Schade bij Port of Antwerp-Bruges bedraagt miljoenen euro's

De aanhoudende blokkades in de gefuseerde havens van Zeebrugge en Antwerpen zorgen voor miljoenen euro's aan schade. Dat heeft havenschepen Annick De Ridder (N-VA) vrijdag gezegd. Volgens het havenbedrijf is de situatie in Antwerpen nu wel iets beter dan in Zeebrugge. De Ridder stelt dat naast economische schade ook internationale reputatieschade om de hoek loert.

“Als rederijen en andere klanten onze haven niet langer als een betrouwbare schakel in de hele keten zien, zullen ze hun activiteiten naar havens in de buurlanden verplaatsen”, weet De Ridder. “De schade van deze acties kan kwalijke gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en loopt al snel in de miljoenen euro's.”

Ook al is de situatie rond de Antwerpse haven rustiger dan die in Zeebrugge, toch vonden er de voorbije dagen verschillende acties plaats. Vrijdag werd in het noorden van de provincie Antwerpen de grens met Nederland voor een stuk afgesloten. Woensdag werd een deel van de Waaslandhaven en de Noordzee Terminal geblokkeerd. Donderdag lag de focus van de boeren op de Europa Terminal van PSA en de site rond de Duitse chemiereus BASF. Ook vrijdag blijft de toegang tot BASF problematisch.

Belga/Thor Deyaert

Lees ook in Actueel

Zuivelverwerkers vragen langetermijnbeleid

Melkvee De zuivelverwerkende industrie in België heeft vorig jaar minder omzet gedraaid en de tewerkstelling zien afnemen. De sector vraagt naar aanleiding van zijn jaarvergadering een langetermijnbeleid aan de politiek.
Meer artikelen bekijken