Startpagina Actueel

Einde van blokkade Zeebrugge in zicht, protest aan grensovergangen Nederland blijft

Net voor het weekend is er een oplossing gekomen voor de dagenlange blokkade van de haven van Zeebrugge. Boeren blijven actievoeren aan de grensovergangen met Nederland in de provincie Antwerpen en krijgen daarbij hulp van Nederlandse collega’s. Een overzicht van deze en andere boerenprotesten op vrijdagnamiddag.

Leestijd : 5 min

Na een overleg tussen landbouworganisaties en actievoerders ter plaatse, besloten die laatste om de blokkade in Zeebrugge op te schorten. Al dagenlang zitten zowat 2.000 vrachtwagenchauffeurs daar vast in erbarmelijke omstandigheden. De komende dagen zullen de gestrande vrachtwagens uit de omgeving geloodst worden. “Het zal wat tijd komsten om al die vrachtwagens daar orderlijk weg te krijgen”, klinkt het.

Grensovergangen Nederland

Sinds de nacht van donderdag op vrijdag 2 februari blokkeren protesterende boeren, van Vlaanderen én Nederland, verschillende snelwegen in de buurt van de Nederlandse grens. Zo zijn er nog steeds acties op de A12 tussen Antwerpen en Bergen-op-Zoom ter hoogte van Zandvliet, de E19 in Meer en de E34 tussen Turnhout en de parking van Postel. Volgens de laatste informatie gaan de acties daar nog verder en is het verkeer naar België ernstig verstoord.

Op de E19 in Meer is er intussen wel een rijstrook vrij in beide richtingen, maar op de E34 in Postel blijft alles geblokkeerd door boerenprotest. Eerder was ook op de A12 ter hoogte van Zandvliet en Berendrecht al een opening gecreëerd, zij het op een parallelweg, in beide richtingen. De doorstroming gaat er wel nog moeizaam.

Boeren begonnen vanncht op verschillende grensovergangen tussen België en Nederland, zoals deze op de de E19 in Meer, een blokkade.
Boeren begonnen vanncht op verschillende grensovergangen tussen België en Nederland, zoals deze op de de E19 in Meer, een blokkade. - Foto: Danny Hereijgers

Iets verderop in het noorden van de Antwerpse haven, werd de afgelopen dagen ook de toegang tot de site van chemiereus BASF geblokkeerd. Vrijdagmiddag kan het verkeer daar opnieuw met mondjesmaat passeren, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

BASF liet eerder een deurwaarder komen, al moest die uiteindelijk niet worden ingeschakeld omdat de boeren zelf een blokkade verplaatsten in overleg met de politie. “We blijven de situatie monitoren”, klinkt het bij BASF. “We hebben begrip voor de zorgen van de boeren, maar niet voor deze actie.” Bij BASF werken zowat 3.700 mensen. De productie zou niet in het gedrang komen voorlopig.

Honderden boeren protesteren in Roeselare

Aan de Graankaai in Roeselare waren vanmiddag meer dan 300 boeren verzameld om te protesteren. Dat meldt de Boerenbond. Het gaat om een actie van de Boerenbond, de Groene Kring en Ferm voor agravrouwen. Onder meer de voorzitter van de Boerenbond Lode Ceyssens hield er een toespraak. Ook de voorzitters van West-Vlaamse afdelingen van de Groene Kring, de Boerenbond en Ferm voor agravrouwen kwamen aan het woord.

De landbouwers protesteren naar eigen zeggen tegen de ‘tsunami aan regelgeving richting de land- en tuinbouwsector’. Volgens hen zadelt de regelgeving boeren op met verplichte investeringen waar geen correcte vergoedingen tegenover staan.

Andere acties op snelwegen

Enkele honderden landbouwers blokkeerden vrijdagmiddag de R34 ter hoogte van Torhout. Zo bevestigt de politiezone Kouter. De boeren hielden er speeches en zouden er de hele dag gestaan hebben. De politie was ter plaatse en leidde het verkeer om. Zo werd file grotendeels vermeden. De boeren blokkeerden 2 rotondes, waarvan een belangrijke route naar het op- en afrittencomplex van de autostrade.

Ook op de E403 zijn de op- en afritten in Lichtervelde en Roeselare-Beveren beide afgesloten door een blokkade. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Boeren voeren er actie.

Op vrijdagavond vindt er een protestactie plaats aan de veiling van BelOrta in Sint-Katelijne-Waver, waarschuwt de politie. De boeren willen daarna naar de R6 trekken. De politie vraagt om de ruime omgeving van de R6, de noordelijke ringweg rond de regio Mechelen, tijdens de avondspits te vermijden. Waar de actie precies zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Blokkade aan distributiecentrum Colruyt in Halle opgeheven

De blokkade aan distributiecentrum Dassenveld van Colruyt in Halle is sinds 13 uur opgeheven. Dat meldt landbouwer Koen De Sutter vrijdagmiddag.

Vrijdagvoormiddag was de blokkade aan Dassenveld al verzacht: leveranciers van Belgische producten werden doorgelaten. Na een nieuw overleg met de retailer hebben de boeren zich geëngageerd om ook de resterende blokkades op te heffen. “Alles is vrij”, zegt De Sutter. “Iedereen kan opnieuw passeren zoals gewoonlijk.”

“We hebben een constructief gesprek gehad met Colruyt”, voegt de landbouwer er nog aan toe. “Beide partijen stelden zich open op. Colruyt heeft zich van zijn kant geëngageerd om te bekijken wat ze kunnen doen voor de toekomst van de jonge landbouwers.”

De Sutter heeft samen met andere boeren een brief gestuurd naar verschillende overheidsinstanties, met een eisenpakket. “Als er op korte termijn geen antwoord komt, en daarmee bedoelen we 10 tot 14 dagen, sluiten we niet uit dat de acties heropstarten”, zegt hij.

Andere supermarkten blijven last hebben van blokkades

De situatie aan het distributiecentrum van Colruyt in Halle is dan wel opgelost, andere logistieke centra van supermarkten blijven met boerenprotesten kampen. Een magazijn van supermarktketen Intermarché in het Luikse Villers-Le-Bouillet wordt bijvoorbeeld geblokkeerd door boeren. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bevestigd. Als de blokkade nog lang duurt, zal er een impact zijn op de winkels, klinkt het. Er is overleg bezig met de actievoerders.

De protestacties van boeren aan de grensovergangen tussen Nederland en België veroorzaken dan weer problemen met de bevoorrading van Belgische winkels van supermarktketen Albert Heijn. Vrachtwagens van de supermarktketen worden op de Belgische wegen soms gehinderd waardoor ze hun bestemming moeilijker bereiken, zegt een woordvoerder van Albert Heijn. Hiervan ziet de supermarktketen ‘beperkte effecten’ terug in de Belgische winkels.

Volgens Albert Heijn ondervindt de supermarktketen last bij de levering van haar winkels in België door de blokkades op de grensovergangen.
Volgens Albert Heijn ondervindt de supermarktketen last bij de levering van haar winkels in België door de blokkades op de grensovergangen. - Foto: Belga

De minstens 75 winkels van Albert Heijn in België worden bevoorraad vanuit Nederland. Vrijdagochtend zijn meerdere snelwegen door protesterende boeren aan de Belgische kant afgesloten. Boeren blokkeerden donderdagavond ook korte tijd de distributiecentra van andere grote supermarktketens. Bij een distributiecentrum van Jumbo in Woerden en ALDI in Groningen stonden boeren met trekkers voor de poorten. Dat leverde geen problemen voor de bevoorrading in de winkels op, meldden woordvoerders van die bedrijven.

Jumbo laat weten ruim 30 winkels te hebben in Vlaanderen die allemaal uit Nederland worden bevoorraad. “Dat is nu wat lastiger door de blokkades. We kunnen de winkels nog wel bereiken en bevoorraden, maar vaak met enige vertraging”, zegt een woordvoerder van het supermarktconcern.

Belga/ThD

Lees ook in Actueel

Campagne #PlantHealth4Life roept op om ambassadeurs van de gezondheid van planten te worden

Actueel De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), de Europese Commissie (EC) en hun partners in heel Europa, waaronder de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) in België, hebben het derde jaar van de campagne #PlantHealth4Life ingeluid, een grensoverschrijdend initiatief om de gezondheid van planten te beschermen en het publiek bewust te maken van het belang van planten.
Meer artikelen bekijken