Startpagina Varkens

Kunnen antioxidanten hittestress vermijden en de vleeskwaliteit verbeteren?

Varkens die voer kregen dat verrijkt is met extra vitamine E en organisch selenium haalden een betere voederconversie onder hitte. Bovendien bleek deze toevoeging een groot pluspunt te hebben voor de consument, die vaak veel te weinig selenium binnenkrijgt. Eén varkenslapje van 100 g levert al gauw meer dan 30% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid selenium aan.

Selenium en vitamine E zijn krachtige antioxidanten die een cruciale rol spelen in het lichaam en die potentieel een hele reeks gezondheidsproblemen helpen voorkomen, bij mens én dier. Als onderdeel van het Coolpigs-project (zie kader) uitgevoerd door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoeks (ILVO) en de Universiteit Gent (UGent) werden deze voederadditieven getest als een van de mogelijk maatregelen om hittestress bij varkens te verminderen.

Beschermende...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Dubbele verjaardagsviering belicht meerwaarde van de ILVO-onderzoeksstallen

Varkens De melkveestal en de Varkenscampus van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) werden respectievelijk in oktober 2014 en april 2015 ingehuldigd. Hoog tijd dus om de realisaties in beide onderzoeksstallen in de kijker te zetten. Deze stallen zijn immers zowel belangrijk voor het praktijkonderzoek als voor onderwijsdoeleinden.
Meer artikelen bekijken