Kunnen antioxidanten hittestress vermijden en de vleeskwaliteit verbeteren?
Varkens die voer kregen dat verrijkt is met extra vitamine E en organisch selenium haalden een betere voederconversie onder hitte. Bovendien bleek deze toevoeging een groot pluspunt te hebben voor de consument, die vaak veel te weinig selenium binnenkrijgt. Eén varkenslapje van 100 g levert al gauw meer dan 30% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid selenium aan.

Selenium en vitamine E zijn krachtige antioxidanten die een cruciale rol spelen in het lichaam en die potentieel een hele reeks gezondheidsproblemen helpen voorkomen, bij mens én dier. Als onderdeel van het Coolpigs-project (zie kader) uitgevoerd door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoeks (ILVO) en de Universiteit Gent (UGent) werden deze voederadditieven getest als een van de mogelijk maatregelen om hittestress bij varkens te verminderen.
Beschermende...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of Activeer uw abonnement