Franse premier komt boeren tegemoet met vereenvoudigingen, visa en pesticiden
Een maand na het losbarsten van het boerenprotest in Frankrijk rekent de Franse premier Gabriel Attal de landbouw tot de ‘fundamentele belangen’ van het land. Attal vatte woensdag 21 februari de engagementen samen die zijn regering al voor de boeren heeft genomen en voegde enkele nieuwe maatregelen toe, onder meer rond pesticiden.

De premier komt zo tegemoet aan de vele eisen van de grote landbouworganisaties. HIj hoopt op die manier de woede van de boeren te temperen, in de aanloop naar een bezoek van president Emmanuel Macron aan het landbouwsalon zaterdag 24 februari.
Landbouw, zei Attal op een persconferentie, maakt deel uit van de ‘fundamentele belangen’ van de natie, zoals veiligheid of defensie. ‘De doelstelling van landbouw- en voedselsoevereiniteit’ zal ‘zwart op wit’ opgenomen worden in een toekomstig wetsontwerp over de koers die de landbouw uit moet, beloofde hij.
Afschaffing indicator reductie pesticiden
De tekst zal ook verschillende vereenvoudigingen bevatten, een belangrijke eis van de betogers. Om het leven van de boeren te vergemakkelijken, engageerde Attal zich er ook toe om makkelijker visa uit te reiken aan seizoensarbeiders die op de Franse boerderijen komen werken.
Daarnaast zal Frankrijk de indicator afschaffen die het momenteel gebruikt voor het opvolgen van de reductie van pesticiden. Milieuorganisaties staan achter die 'Nodu'-indicator, maar de grote landbouwbond FNSEA en de chemische industrie zijn tegen.
Versterking ‘Egalim’-wetten
Om het inkomen van de landbouwers te verbeteren, zal de regering tegen de zomer een nieuw wetsontwerp voorstellen om de 'Egalim'-wetten te versterken. Die wetten moeten garanderen dat producenten goed verloond worden, in de context van de onderhandelingen tussen de agro-industrie en de distributiesector, zei Attal.
Intussen houden landbouwers de druk op de ketel. Zo was er op 21 februari geen verkeer mogelijk op een zeventigtal kilometer op autosnelweg A62 tussen de gemeenten Agen en Montauban, in het zuiden van Frankrijk. Een handvol boeren stortte er mest over een afstand van tweehonderd meter.