Startpagina Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.

De ngo's voerden een analyse uit op de officiële data van de nationale monitoringsprogramma's van pesticidenresidu's in voeding in de lidstaten. Het gaat om 278.516 stalen van fruit en groenten. Tussen 2011 en 2021 nam het volume van fruit dat gecontamineerd is met PFAS toe met 220%.

Vooral in Europa gekweekt zomerfruit blijkt getroffen, zoals aardbeien (37% in 2021), perziken (35%) of abrikozen (31%), blijkt uit het rapport van dinsdag. Het rapport is afkomstig van verschillende organisaties,...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Fruit

Wetenschappers zoeken natuurlijke microben om aardbeiplanten te versterken  

Fruit Aardbeien zijn meer dan fruit, bladeren en wortels. Ze hebben een natuurlijk netwerk van microben. Noem het gerust holisme voor planten. “Binnen die dynamiek zoeken we natuurlijke microbencocktails om aardbeiplanten gezond te houden”, aldus onderzoekers van KU Leuven. “Daarvoor bestuderen we aardbeiplantjes en hun netwerken.”
Meer artikelen bekijken