Startpagina Melkvee

Daling wereldzuivelnoteringen

Zuivelprijzen staan toenemend onder druk. Op de laatste Global Dairy Trade (GDT)-veiling waren deze week duidelijke minnen te noteren.

Leestijd : 1 min

De GDT is een internetveiling die wordt gerund door het Nieuw-Zeelandse bedrijf Fonterra, wereldwijd de grootste exporteur van zuivel. De GDT wordt gezien als een belangrijke marktindicator.

Het meest verhandelde product van de GDT is vollemelkpoeder. De prijs voor dit product daalde met 2,7 procent tot 2.778 Amerikaanse dollar (2344 euro). Een maand eerder daalde de prijs al met 5,5 procent. Magere melkpoeder daalde deze veiling 6,5 procent in prijs.

De boterprijs steeg dit jaar tot historische toppen – onder meer omdat het natuurproduct bij voedingsconcerns meer in trek is - maar daalt nu in prijs met 5,9 procent tot omgerekend 4341 euro per ton. Daarmee accelereert de teruggang bij boter, want een maand eerder was de daling aanzienlijk minder groot. Rennetcaseïne daalde 12,6 procent in prijs. De totale GDT-zuivelindex daalde net als vorige maand met ongeveer 3,5 procent en staat met 969 punten ongeveer 8 procent onder het niveau van vorig jaar.

Eerder meldde de wereldvoedselorganisatie FAO dat zuivelprijzen onder druk staan omdat importeurs met bestellingen afwachten tot de komst van verse leveringen uit Oceanië. Zuivelcoöperatie Milcobel verlaagde onlangs voor oktober-levering de prijs voor een gestandaardiseerde levering met 2 euro per 100 liter ten opzichte van september.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken