Startpagina Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).

Leestijd : 1 min

De bloesems zijn, op een paar late kersenbloesems, al ver weg, zegt Bylemans. “Maar het is inderdaad zo dat niet alleen de bloesems vorstschade kunnen oplopen, maar ook de vruchten.” In het verleden deed zich dat nog niet zo vaak voor, maar omdat de bloesems dit jaar een tweetal weken vroeger waren, moeten ze daar dit jaar wel rekening mee houden.

“De vruchten zijn nog zeer gevoelig”, duidt Bylemans. Zo kunnen er barsten in de schil en kromme vruchten ontstaan, en dat zou een ramp zijn voor de fruitboeren. Alles zal afhangen van het feit of er al dan niet een wolkendek zal zijn, zegt Bylemans. “Het is nog afwachten hoe laag die temperatuur gaat zakken, maar wolken kunnen dat sterk beïnvloeden. Die wolken fungeren als een soort van beschermdeken.”

Tegen temperaturen rond het vriespunt kunnen de boeren zich beschermen, maar dat wordt moeilijker als die nog verder zakken. “Iedereen zal wel klaar staan, want de fruitboeren kunnen zich nu niet permitteren om die bescherming achterwege te laten.”

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Kunnen er nog uien gezaaid worden?

Groenten Veel uien zijn momenteel nog niet uitgezaaid, zegt Jonas Bodyn van Viaverda, de fusie van de vroegere proefcentra voor aardappelteelt, groenteteelt en sierteelt. Enkel onder specifieke omstandigheden is het nog de moeite om de uien alsnog te zaaien.
Meer artikelen bekijken