Startpagina Agribex

Competitie, Stimulans en Collegialiteit als motor van genetische vooruitgang

Op donderdag 7 december kent België zijn hoogdag voor de varkensfokkerij. Dan wordt, samen met AWE, in Brussel de 60e Nationale varkensprijskamp en aansluitend de 30e elite- veiling georganiseerd. Tussen het kampioenschap en de veiling zal VPF ook opnieuw de Gouden Piétrain Award uitreiken aan de eigenaar van de Piétrainbeer, die het voorbije jaar, de hoogste fokwaardeschatting bekwam in het nakomelingenonderzoek.

Leestijd : 3 min

N aast de traditionele Piétrain en het Belgisch Landras, zullen voor het eerst ook enkele nieuwe varkensrassen in levende lijve getoond worden op de stand van VPF, en dit gedurende de hele looptijd van de beurs.

Uitreiking Gouden Piétrain Award

Traditioneel wordt naar aanleiding van de landbouwbeurzen in Brussel en Gent een hitlijst opgemaakt met de indexen van de Piétrainberen die het voorbije jaar afgetest werden in het nakomelingenonderzoek van de selectiemesterijen. De eigenaar van de beer met de hoogste index wordt dan uitgebreid in de bloemetjes gezet met de Gouden Piétrain Award.

Het VPF wil hiermee benadrukken dat niet alleen het exterieur, maar zeker ook de economie in de fokkerij een belangrijke rol spelen. VPF besliste eind 2015 om alle VPF-beren op de Vlaamse KI-centra te gaan aftesten en daarvoor de capaciteit van de selectiemesterijen te verdubbelen. Zo zullen er dit jaar een kleine 300 beren in de hitlijst staan, gebaseerd op de prestaties van zo’n 6.000 nakomelingen (vleesvarkens). Dit is dubbel zo veel in vergelijking met voorgaande edities. De award die dit jaar uitgereikt wordt is dus des te specialer, omdat deze gebaseerd is op een wedstrijd met dubbel zo veel deelnemers.

Invloed Nakomelingenonderzoek op Exterieurwedstrijd?

In 2015 startte VPF niet alleen met het aftesten van alle KI-beren in het nakomelingenonderzoek, maar werd er kort daarna ook een vervangingspremie aangeboden voor beren die slecht scoorden in dit onderzoek. Hierdoor krijgt het KI-centrum een financiële incentive (aansporing, beloning) om deze beren te vervangen door een jonge beloftevolle beer.

Deze jonge beren moeten echter voldoen aan een minimale afstammingsindex (>105) met een voldoende hoge betrouwbaarheid (>0,400). De daaruit volgende jacht van de KI-centra op jonge beren met een hoge afstammingsindex, heeft er van toen af aan toe geleid dat de fokkers bijna nog uitsluitend vaderberen zijn gaan gebruiken met hoge selectiemesterij-indexen. Deze recente wending in de Piétrainfokkerij heeft er nu toe geleid dat de gemiddelde Afstammings Index (AI), van de VPF-beren ingeschreven op de nationale prijskamp, de kaap van de 120 punten heeft overschreden.

In de vorige editie van de nationale prijskamp bedroeg die gemiddelde afstammingsindex slechts 111,8 punten (zie tabel 1). Bovendien steeg ook de gemiddelde betrouwbaarheid van deze indexen van 0,423 naar 0,480 doordat er in de huidige editie praktisch geen VPF-beren meer ingeschreven zijn met een vader die niet afgetest werd.

Afstammingsindex

In de tijd vóór de invoering van de Afstammingsindex richtten KI-centra zich vooral op de BPT meting (Bedrijfs Prestatie Toets) van een beer. Hierin wordt de groei en vleesaanzet van een Piétrainbeer bepaald aan de hand van een ultrasone spekdiktemeting en gewichtsbepaling op de bedrijven van de fokkers.

Onderzoek heeft echter uitgewezen dat bij het Piétrainras metingen aan het dier zelf slechts een zwakke correlatie hebben met de prestaties qua groei en karkaskwaliteit bij de nakomelingen in de selectiemesterij (reguliere vleesvarkens met een commerciële hybridezeug als moeder).

Bijgevolg zijn we bij het VPF benieuwd naar de invloed van de shift van de incentive van de eigen prestatie toets (BPT) naar de Afstammings Index (AI) op het exterieur van de beren. Dit vooral ook in vergelijking met de Waalse beren van AWE waar men een dergelijke shift vooralsnog niet kende en het zwaartepunt van de fokkerij nog altijd iets meer op het exterieur lijkt te liggen.

Ondanks de doorgedreven druk op indexfokkerij in Vlaanderen, werd door de fokkers beslist om toch nog maar eens deel te nemen en te wedijveren met de dieren van de Waalse collega’s in de exterieurwedstrijd van de nationale prijskamp. De Vlaamse fokkers gaven immers aan dat ze competitie en collegialiteit met de Waalse fokkers hoog in het vaandel dragen! Bovendien staan alle data en indexen van de individuele dieren in de prijskampcataloog vermeld. Deze wordt op de prijskamp en aansluitende veiling gratis ter beschikking gesteld aan het brede publiek.

Jürgen Depuydt, VPF

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken